ЧУРКИН НАЈАВИО: Русија опет улаже вето!

ČURKIN NAJAVIO: Rusija opet ulaže veto!

27 jula 2015

Churkin 544Rusija će staviti veto na rezoluciju SB UN o stvaranju specijalnog suda o padu malezijskog aviona MH17, izjavio je ruski ambasador u SB Vitalij Čurkin.

“Glasaćemo protiv. Nema sumnje u to. Ako rezolucija dobije devet ili više glasova, stavićemo veto“, naveo je on.

Čurkin je izjavio da je siguran da rezolucija neće biti usvojena i naveo da oni koji su za njeno usvajanje “pokušavaju da stvore nove nesuglasice koje bi mogle imati dalekosežne posledice po međunarodne odnose“, prenosi “Tas“.

Malezijski avion na letu MH17 srušen je u Ukrajini u regiji Donjecka 17. jula prošle godine. Svih 238 putnika i 15 članova posade, koji su dolazili iz deset različitih država, su poginuli.

Osnovna verzija katastrofe je da je on oboren raketom, a ukrajinske vlasti i predstavnici policije samoproglašene Donjecke narodne republike su krivili jedni druge za tragediju.

Trenutno postoje dva nacrta rezolucije koji se razmatraju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Jedna od njih – koju podnosi malezijska delegacija – kvalifikuje tragediju kao “pretnju međunarodnom miru i bezbednosti“ i zahteva stvaranje međunarodnog tribunala za pronalaženje odgovornih.

Drugi nacrt pripremila je Rusija i fokusira se na podršku u istrazi i predlaže da se imenuje specijalni izaslanik generalnog sekretara UN da se reši ovaj proces.

KOMENTARI3 komentara

  1. Apis says:

    Nije kriv ko je oborio avion. Kriv je onaj sto je dao trasu leta iznad zone tatnih operacija. Da je neko oborio avion iznad Iraka u vreme americke zlocinacke agresije na Irak da li bi svet uopste diskutovao tome?

  2. mija says:

    Tako je. Na ad hoc tribunal Rusija ne treba da stavi svoju saglasnost. Ad hoc tribunali su vrlo vešta podvala Zapada koja se sastoji u tome da se jednom političkom telu, inkvizicijskoj organizaciji koja i isražuje i tuži i sudi, političkoj kaznenoj ekspediciji, daje pravno ruho, privid suda. Dok svetska javnost na osnovu njihovog naziva veruje da je ovi tribunali nastoje da zadovolje pravdu i medjunarodno pravo, oni mirno obavljaju politički zadatak dobijen od nalogodavca, ne osvrćući se ni na jedno ni na drugo. Tužioci i sudije su naravno svesni svog prljavog zadatka, ali to verovatno ne tumače kao prevaru, već kao svoj politički angažman za više ciljeve i spavaju mirno. Rusi su pročitali Zapad i neće dozvoliti da on oko njih isplete ovakvu mrežu.

  3. Za Srbiju says:

    Čim je avion srušen, znali smo ko ga je srušio, a ko će da bude optužen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *