Чуркин жешће испрозивао Косово у Савету безбедности!

Čurkin žešće isprozivao Kosovo u Savetu bezbednosti!

26 avgusta 2016

596599_churkin-3_f

Dijalog Beograda i Prištine je „duboko zamrznut“ i kosovske vlasti su nespremne da primene dogovor o Zajednici srpskih opština.

To je izjavio ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.

On je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, na sednici posvećenoj Kosovu, rekao da je za prevazilaženje tog zastoja u dijalogu potrebno jače prisustvo svetske organzacije u pokrajini.

Prema njegovim rečima, pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom iznelo na površinu i jače pozive za ujednjenje svih albanskih zemalja i stvaranje „velike Albanije“.

Čurkin je takođe rekao da se razvlači početak rada Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, „traže se izgovori“, da bi se „identifkovali i neutralisali svedoci“.

– Skrećemo pažnju da je Kosovo „siva zona“ u Evropi ne samo za organizovani kriminal, već i za islamiste – rekao je Čurkin, podsećajući da se na Kosovu regrutuju i odatle šalju borci za ID.

Čurkin je takođe podsetio da su oko crkve Hrista Spasa u Prištini, „koja je mogla biti simbol verske tolerancije“, vršena iskopavanja da bi se našli navodni posmrtni ostaci ubijenih Albanaca, i da, kao što se i očekivalo, ništa nije nađeno.

Čurkin je, takođe, ocenio neprihvatljivim izjave Prištine da je Misija UN na Kosovu instrument ruskog uticaja i dodao da to smatra napadom na UNMIK i UN.

On je takođe skrenuo pažnju da u izveštaju UNMIK-a nije spomenuta „epizoda“ u kojoj je ruski ambasador u Beogradu prilikom posete Kosovu tražio sastanak sa komandantom Kfora, ali on za to nije našao vremena.

Čurkin je podsetio da su snage NATO-a na Kosovu na osnovu rezolucije UN.

KOMENTARI2 komentara

  1. Apis says:

    Dok su kvislinzi u Beogradu na vlasti ne moze nam pomoći ni Rusija.

    • Dragan Bec says:

      nemoze to bez novog rata da prodje nikako, svaka kuca u srbiji treba da se naoruza i treba opet vojni rok da se uvede!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *