ČUVAJTE DECU: Gumice za popularne narukvice kancerogene

ČUVAJTE DECU: Gumice za popularne narukvice kancerogene

2 septembra 2014

narukviceBritanska firma „Entertejner“, najveći lanac prodavnica igračaka u Velikoj Britaniji, povukla je iz prodaje gumice za pravljenje popularnih narukvica i sitnih igračaka nakon što je otkriveno da sadrže kancerogene hemikalije, piše B92.

One sadrže 40 odsto ftalata, materije koje, po propisima EU, može u proizvodu da bude najviše 0,1 odsto.

Kod nas mnogo dece pravi narukvice od istih ovih gumica, a Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača upozorava da njihov kvalitet u Srbiji niko nije kontrolisao.

„Nažalost u Srbiji niko ne kontroliše sastav ovih proizvoda, još otkako se ukinula Agencija za hemikalije. Zbog toga mnogi proizvodi ulaze na naše tržište bez kontrole“, kaže Papović.

Prema njegovim rečima, kada je reč o samim gumicama, inforamciju da sadrži kancerogene hemikalije još nije potvrdila RAPEX (nadležno telo za uzbunjivanje u EU), i zbog toga se ova informacija u našoj državi još uvek uzima sa rezervom.

„Ne znamo kako su dospele na naše tržište, verovatno kao i mnoge patike i odeća, možda je čak reč o negativnoj kampanji“, kaže Papović i dodaje da Srbija kada je reč o uvozu, želi da ima dobru saradnju sa svim zemljama ali i želi da taj uvoz bude kontolisan kako ne i potrošači bili dovedeni u zabludu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *