Чувајте се топлотног удара

Čuvajte se toplotnog udara

10 jula 2017

PREGREJAVANJE tela usled previše odeće, ispijanja alkohola, nedovoljnog unosa vode i fizički napor na vrućini glavni su uzroci pojave toplotnog udara. U ovom stanju temperatura tela dostiže 40 i više stepeni Celzijusovih zbog čega je neophodan hitan medicinski tretman. Neprepoznati simptomi i neadekvatno lečenje mogu da dovedu do oštećenja mozga, bubrega, mišića, pa i do smrti.

– Osim visoke temperature znaci toplotnog udara su suva i topla koža koja može da bude crvena – kaže dr Ana Bojčić iz Doma zdravlja Čukarica. – Izmenjen je i psihički status pa je kod bolesnika prisutna zbunjenost, osetljivost, nemir, nevoljni pokreti, nepovezan govor i gotovo uvek je prisutna glavobolja.

Pojava toplotnog udara naročito je česta kada su visoke temperature praćene velikom vlažnošću vazduha. Organizam može odloženo da odreaguje i da toplotni šok nastupi dva do tri dana kasnije.

– Posebno su ugroženi stariji od 65 godina i deca s obzirom na to da je njihov centar za termoregulaciju nepotpuno razvijen – ističe dr Bojčić. – Vežbanje na visokim temperaturama, naročito dečji treninzi i rekreacija, veliki je faktor rizika za pojavu ovog stanja.

Ako se putuje u krajeve sa toplijom klimom, iznenadna izloženost višoj temperaturi u odnosu na uobičajenu, takođe predstavlja okidač. Zato se savetuje da se prvih dana smanji fizička aktivnost i pije više vode.

– Hronični bolesnici bi trebalo da budu na oprezu, naročito ako boluju od srčanih bolesti i bolesti pluća, kako zbog osnovne bolesti, tako i zbog lekova koje uzimaju, a koji mogu da doprinesu usporenom radu termoregulacionog centra, povećanom izlučivanju tečnosti, smanjenom znojenju – kaže dr Ana Bojčić.

Ako do toplotnog udara ipak dođe, neophodna je hitna lekarska pomoć. Dok ona ne stigne rashlađivanje organizma hladnom vodom ili čak ledom je neophodno da bi se temperatura brzo spuštala i da ne bi došlo do oštećenja unutrašnjih organa. Davanje antipiretika je takođe važno. Osoba sa toplotnim udarom trebalo bi da se smesti u zatamnjeni prostor po mogućnosti da je i rashlađen. Važno je da uzima puno tečnosti, a najbolji su gotovi rastvori u apotekama. Trebalo bi izbegavati zaslađene napitke.

KAKO DA SE ZAŠTITITE

* nikud ne idite bez flašice vode

* vrat i zglobove hladite vodom, vlažnim peškirom ili maramicom

* izbegavajte boravak na suncu od 10 do 17 časova

* zaštitite potiljak od direktnog izlaganja suncu

* izbegavajte naporan fizički rad, a ako nešto mora da se obavi neka bude rano ujutru do sedam časova

* kada se krećete po gradu birajte mesta u senci

* nosite pamučnu odeću svetlih boja, šešir sa širokim obodom, naočare za sunce

* uzimajte dovoljno tečnosti

* ishranu podelite u više laganih manjih obroka

* izbegavajte alkohol i napitke sa previše šećera i kofeina

* tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi što češće

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *