ČUVAJU DOMAĆE: Francuska ne da prodaju svojih kompanija strancima

ČUVAJU DOMAĆE: Francuska ne da prodaju svojih kompanija strancima

16 maja 2014

alstomVlada Francuske izdala je uredbu kojom se blokira prodaja francuskih kompanija u strateškim granama stranim investitorima.

Ta uredba mogla bi da bude prepreka na putu zaključivanja poslu o kupovini energetskih kapaciteta kompanije Alstom od strane General Electric (GE), navodi Reuters.

Vlada Francuske proširila je, zapravo, spisak strateški važnih grana u kojima je za prodaju stranim investitorima potrebna saglasnost vlasti.

Odgovarajuća uredba objavljena je danas.

Na taj način, Vlada je dobila instrument kojim će blokirati strane kupovine u sferi energetike, vodosnabdevanja, saobraćaja, telekomunikacija i zdravstva.

Uredba stupa na snagu 24 sata posle objavljivanja.

Francuska Vlada ranije nije nagoveštavala da bi mogla da pooštri regulativu u toj oblasti.

Vlast je tu odluku donela u kontekstu pregovora o prodaji energetskih kapaciteta kompanije Alstom, na koju pretenduju američka kompanija GE i nemački koncern Siemens.

Ministar privrede i industrije Francuske Arno Montebur otvoreno je kritikovao ponudu GE i zalagao se za sklapanje posla sa Siemens, koji je predviđao prenos dela železničkih kapaciteta nemačke kompanije na Alstom u zamenu za njegove energetske kapacitete.

Međutim, vlast formalno nije imala pravo da se meša u proces donošenja odluke.

Pozivajući se na izvor blizak pomenutom ministarstvu, Reuters navodi da Vlada neće nužno iskoristiti pravo veta, ali sigurno namerava da učestvuje u rešavanju sudbine Alstom-a.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *