Чувар националног бића

Čuvar nacionalnog bića

28 februara 2015

kul-cuvar nacionalnog bica_620x0 2343Fondovi i zbirke srpske nacionalne biblioteke predstavljaju najveću riznicu pokretne kulturne baštine srpskog, kao i drugih naroda. One jesu naše nasleđe, ali i artefakti koji govore o civilizacijskom doprinosu Srbije čitavom čovečanstvu. Deo su jedinstvene, planetarne priče – rekao je u petak predsednik Srbije Tomislav Nikolić na centralnoj manifestaciji povodom obeležavanja Dana Narodne biblioteke Srbije i Nacionalnog dana knjige, u Amfiteatru NBS.

U okviru proslave 183. godišnjice ove ustanove, Nikolić je uručio Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva „Janko Šafarik“ bibliotekaru savetniku, penzionisanom v. d. upravniku NBS Svetlani Jančić. Pred mnogobrojnim gostima, ministrom kulture Ivanom Tasovcem, gradskim sekretarom za kulturu Vladanom Vukosavljevićem, ambasadorima, profesorima, sveštenim licima, izdavačima i piscima, ovom prilikom je Goranu Gociću i njegovom romanu „Tai“ uručena Nagrada za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije u prošloj godini, a priznanje je, u ime izdavača „Geopoetike“, primio i Vladislav Bajac.

Predsednik Nikolić je istakao i da je uloga Narodne biblioteke nezaobilazna u oblasti očuvanja srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kulturnog nasleđa i nacionalnog bića, a da je ulaganje u kulturu, posebno u vremenima krize, ulaganje u budućnost pojedinca i društva u celini.

– Ovo zdanje prvorazredna je identitetska ustanova srpskog naroda, ali i svih građana Srbije. Zato ona jeste i biće predmet posebne brige države i ja ću, kao njen pokrovitelj, i u narednom periodu pružati neophodnu podršku njenom radu i razvoju – rekao je Nikolić i dodao da očekuje nastavak radova na rekonstrukciji ovog zdanja.

Porukom da je NBS postala ključna institucija društva znanja i da je najveća nacionalna biblioteka u regionu i jedna od najznačajnijih zbirki pokretne kulturne baštine u ovom delu Evrope, Svetlana Jančić se zahvalila na priznanju.

U svojoj zahvalnoj besedi Gocić je istakao da je iznenađen i zbunjen, ali i oduševljen činjenicom da je njegov prvi roman dobio četiri nacionalne nagrade.

Okupljenima se obratio i v. d. upravnika NBS Laslo Blašković, citirajući Borhesa: „Drugi neka se hvale stranicama koje su napisali, ja se gordim onima koje sam pročitao.“

– Isto tako kako slaganje knjiga u ličnu biblioteku jeste na neki način kritičarski posao, elem to je naša stvar, bibliotekarska. Sasvim će drugačiju vezu na imaginarnoj polici uspostaviti „Don Kihot“ uparen sa „Ulisom“, ili Dostojevski pored Agate Kristi. Knjige korespondiraju međusobno, rastu, preoblače se, drugačije se predstavljaju. Šta onda ostane bibliotekaru? Da neprestano diže peščanu kulu od knjiga ili da je virtuelni beskraj koji nam maglovito obećava budućnost tek preduslov plovidbe u bezmerje. Da je varijanta biblioteke kosmos ili haos, sad je pitanje. Ali to je, rekoh, naša stvar, naša priča – rekao je Blašković.

Pokrenuta je i akcija prikupljanja knjiga za biblioteke širom Srbije sa najsiromašnijim fondovima, pod nazivom „Piramida od knjiga“, a predsednik Srbije priložio je monografiju Miroslava Timotijevića „Takovski ustanak – srpske Cveti“.

VREMENOM DOBIJA VREDNOST

Predsednik Nikolić je u svom obraćanju naveo da je napisao govor, ali da su mu, dok je slušao govore dobitnika nagrada i izvođenje dela Vivaldija u okviru programa proslave, na pamet pale skraćenice dve institucije – Narodne banke Srbije i Narodne biblioteke Srbije.

– Obe su NBS, samo što u onoj može mnogo toga da se devalvira, a u ovoj sve dobija vrednost kako vreme prolazi – rekao je Nikolić.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *