Чувари нашег језика

Čuvari našeg jezika

7 avgusta 2018

NA hercegnovskom „Trgu od ćirilice“, koji će i ove godine trajati do 28. avgusta, večeras će u porti Crkve Svetog Spasa na Toploj biti održana tribina „Srbi između Firentinske i Evropske unije. Religijski, kulturni i politički aspekti pokušaja rešavanja srpskog verskog i nacionalnog pitanja“. Najavljeno je učešće umirovljenog episkopa hercegovačkog Atanasije, dr Miloša Kovića, dr Budimira Aleksića i Želidraga Nikčevića.

Uvodni program organizovan je preksinoć u Starom gradu uz Hram Sv. arhanđela Mihaila pod nazivom „Pjesan Svetosavska“. Protojerej Nikola Todorović je pozdravio publiku i naglasio da bi odabrani programi trebalo da podsete ko smo, odakle dolazimo i kuda idemo, da rascepkane srpske prostore objedinimo i kako bi Njegoš rekao „sve u jednu tačku stavimo i iz jedne tačke posmatramo“.

Zvanično otvaranje manifestacije priređeno je sinoć u porti Crkve Svetog Spasa na Toploj. Prema zamisli organizatora IP „Svetigora“, Crkvene opštine topaljsko-hercegnovske i dva udruženja književnika i knjižara i izdavača Crne Gore, svečano otvaranje manifestacije proteklo je u znaku značajnog jubileja tri veka od osnivanja „topaljske komunitadi“ – iz koje je „rođena“ današnja hercegnovska opština.

Osim ove godišnjice, tokom manifestacije biće obeleženi i drugi veliki crkveno-narodni datumi koji su „pouzdani putokazi narodnog opstanka“: 820 godina manastira Hilandara Svetog Simeona Mirotočivog i Svetog Save, 680 godina od upokojenja Svetog arhiepiskopa Danila Drugog, 150 godina od rođenja pesnika Alekse Šantića, 110 godina od upokojenja Sime Matavulja, 120 godina od rođenja Desanke Maksimović i 60 godina od upokojenja Isidore Sekulić. Na praznik Preobraženja Gospodnjeg spomenovaće se stogodišnjica mučeništva poslednjeg ruskog cara i poslednjeg zemaljskog zaštitnika pravoslavnih hrišćana.

Manifestacija koja ima za cilj očuvanje srpskog jezika i ćirilice okupiće, prema najavama organizatora, brojne umetnike, istoričare, filozofe, lingviste i duhovnike.

STIHOVI

PESNIČKO veče koje je prethodilo zvaničnom otvaranju „Trga od ćirilice“ započeo je Radomir Uljarević, a u ime Udruženja književnika Crne Gore govorio je Novica Đurić. Odabranu poeziju kazivali su Višnja Kosović, Milica Bakrač, Budimir Dubak, Ranko Radović, Milutin Mićović, Bećir Vuković…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *