ЧУВЕНИ АНАЛИТИЧАР: Вучић потписао један од најчуднијих докумената у историји – ОВО СЕ УСТВАРИ ДОГОДИЛО

ČUVENI ANALITIČAR: Vučić potpisao jedan od najčudnijih dokumenata u istoriji – OVO SE USTVARI DOGODILO

9 septembra 2020

Predsjednik Srbije i Avdulah Hoti, predsjednik vlade (možda bi ispravnije bilo reći „samozvani predsjednik vlade“) ratnog plijena NATO-a iz 1999, okupirane srpske pokrajine Kosova i Metohije, sastali su se 3. i 4. septembra u Bijeloj kući.Svrha razgovora navodno je bilo popravljanje ekonomskih odnosa, imajući u vidu razorenu ekonomiju na obe strane. Na stranu suvislo pitanje zašto bi bilo kome u Bijeloj kući uopšte bilo stalo da ovom krajnje lokalnom pitanju posveti skoro dva dana, i imajući na umu da na Balkanu nikad ništa nije kao što djeluje na prvi pogled, suština je, razumije se, bila znatno drukčija – dovršavanje legitimizacije Kosova kao nezavisne države s međunarodnim prinadležnostima. Ekonomija je poslužila samo kao kamuflaža.

Kad se prašina slegla, ispostavilo se da je predsjednik Srbije potpisao jedan od sigurno najčudnijih dokumenata u istoriji međunarodnih odnosa. Prije uredničkih komentara, stavljamo ga na uvid čitaocima: OVDE

Šta je čudno u navedenom dokumentu? Radi se o dva lista papira udostojena potpisa predsjednika države, ali bez ikakvog zaglavlja ili oznake mjesta potpisivanja. I da povredu dignemo na kvadrat dodajući uvredu, potpisnik je oslovljen samo kao „predsjednik“. Predsjednik čega? Da li bi državnik koji vodi računa o dostojanstvu svoje funkcije ili prestižu države potpisao ovako nešto? I šta je uopšte ovo što je potpisano? Diplomatski dokument ili privatne bilješke potpisanog?

Nasuprot tome, evo kako izgleda pismo predsjednika Trampa svom gostu iz redova kosovskih Albanaca Avdulahu Hotiju poslije sastanka: OVDE

Znatno bolje i dostojanstvenije, zar ne?

Sam ekonomski sporazum sadrži neke još čudnije stavke.

U njemu se između ostalog kaže da će se „strane snabdijevati energetskim izvorima od raznih dobavljača“. Šta znači ova ezopovština? Imajući u vidu ogorčeno protivljenje Amerike gasovodu Sjeverni tok 2 i nedavne Pompeove pokušaje da nagovori Bjelorusiju da kupuje gas od dobavljača udaljenog 10 hiljada kilometara radi obustavljanja nabavke gasa od susjedne Rusije, ta fraza može značiti samo jedno: naređenje Srbiji da odustane od bilo kakve pomisli da se snabdijeva od bliskog i srazmjerno povoljnog dobavljača iz Rusije, čime se Srbija isključuje iz sistema snabdijevanja ruskim gasom i uskraćuje joj se unosna uloga jednog od čvorišta snabdijevanja dasom iz gasovoda Turski tok.

Dalje, Srbija prihvata da „zabrani korišćenje opreme mobilne telefonije pete generacije od nepouzdanih dobavljača“, što će voditi zamjeni opreme kineskog proizvođača Huavei opremom američkih firmi.

Time se „sporazum o ekonomskoj normalizaciji s Kosovom“ pretvara u šamar Rusiji i Kini, važnim geopolitičkim partnerima Srbije, što predstavlja pucanj Srbije u sopstvenu nogu.

Tu je i stavka za koju je moguće da ju je po svom nahođenju ubacio posrednik, ambasador Ričard Grenel: „Obe strane će sarađivati na legalizovanju homoseksualnosti sa 69 država u kojima je homoseksualnost zločin.“ Kakve to ima veze s ekonomskim odnosima?

Srbija se obavezuje i da preseli svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim. Istovremeno, Izrael i „Kosovo“ uspostaviće diplomatske odnose, odnosno Izrael će priznati Kosovo.

Premještajući ambasadu u Jerusalim Srbija nagrađuje Izrael što priznaje nezakonito odvajanje 15% njene teritorije na kojoj su neka od najznačajnijih mjesta njene kulture i duhovnosti. I treći šamar, ovaj put arapskom i islamskom svijetu, koji je nemoguće razumski obrazložiti, je da se Srbija obavezuje da na svojoj teritoriji „primijeni mjere za suzbijanje djelovanja i finansiranja Hezbolaha“.

Kakav god ko stav imao prema Hezbolahu, Srbija tu nema šta suzbijati jer ta organizacija ne djeluje na njenoj teritoriji, osim ako se to ne odnosi na „Kosovo“, koje je igrom slučaja njegovo uporište.

Zašto se onda stvari ne nazivaju pravim imenom i zašto osoba koja tvrdi da predstavlja Srbiju pristaje da ga prisile na takvu grotesknu odredbu, bespotrebno predstavljajući svoju zemlju u lošem svjetlu i navlačeći prezir stotina miliona muslimana širom svijeta?Pretposljednja tačka sporazuma značajna je za politički kontekst čitave predstave. U njoj se kaže da „Kosovo“ godinu dana neće tražiti prijem u međunarodne organizacije, a da Srbija zauzvrat „pristaje na jednogodišnji moratorijum na kampanju za povlačenje priznanja, i da će se suzdržati od zvaničnih ili nezvaničnih zahtjeva državama i međunarodnim organizacijama da ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu“.

Formulacija nije jednoznačna, ali okvirno podržava tumačenje da će se Srbija suzdržati od sprečavanja priznavanja „Kosova kao nezavisne države“ bez ikakvih vremenskih ograničenja. Rečenicu su lukavo sročili anglosaksonski pravnici, uključujući znake punktuacije da bi se takvo tumačenje prikrilo, ali mjesto zapete u rečenici odaje zamku. Stavka iza zapete gramatički je razdvojena od stavke ispred nje.

U slučaju da je predsjednik Tramp bio u žurbi i prekucavanje nije dolazilo u obzir, svaki slovesan potpisnik u ime Srbije bi iza riječi „suzdržati“ na svoju ruku dodao frazu „na rok od godinu dana“, radi podudaranja s obavezom „Kosova“. Ali onako kako je potpisano, obaveza „Kosova“ ističe za godinu dana, a obaveza Srbije traje neograničeno poslije toga. Pacta sund servanta (zaključeni ugovor je zakon za ugovorne strane, načelo ugovornog prava, nap. SS).

Je li predstavnik Srbije na ovom susretu imao pravni tim uz sebe? Vjerovatno nije, jer za sebe smatra da je pravnik.

Šta je politička posljedica potpisanog? To da se proces legitimizacije „Kosova“ kao „nezavisne države“ pod pokroviteljstvom Amerike i EU nesmetano nastavlja, okončavajući članstvom u UN, a da se Srbija unaprijed odriče prava da se tome suprotstavlja na djelotvoran način. Lukavo kao da je smislio sam đavo. Na kraju, de iure priznanje „Kosova“ od strane Srbije postaće nebitno jer neće ni biti potrebe da se traži njena saglasnost ili mišljenje po tom pitanju.

Pomisao da je predsjednik Tramp upriličio ovaj sastanak jer mu pred izbore treba neki spoljnopolitički uspjeh potpuno je pretjerana. Na konferenciji za štampu 4. septembra, na dan zaključenja ovih razgovora, nije ih ni pomenuo, niti je nagovijestio da bi mogli biti potpisani kakvi spektakularni dogovori koji bi mu poboljšali izglede na izborima. Toliko o značaju koji pridaje gostima s Balkana.

Za odmetničku „vladu Kosova“ ovo je, pak, važna faza u procesu legitimizacije pod pokroviteljstvom američke dubinske države, bio Tramp toga lično svjestan ili ne.

Za Srbiju se putovanje preko Atlantika ni u kom slučaju nije isplatilo. Bio je to još jedno krupno strateško odstupanje i poniženje, pokazujući spremnost njenog rukovodstva da se bespotrebno ponižava i trguje najvažnijim državnim interesima radi opstanka na vlasti, igrajući na podršku stranaca koju sad misle da su obezbijedili uvlačeći se globalističkim moćnicima.

Bilo bi im bolje da stave prst na čelo i realno sagledaju kako su im prošle kolege iz Crne Gore.

Erik Fegelin za blog Stepskog sokola/The Saker

(stanjestvari.com)

KOMENTARI12 komentara

 1. Gardista says:

  Smeniti vucica i sve pada u vodu, ajmo dalje.

  • Ivke says:

   pa da mozemo odavno bi

  • padre says:

   Smenili smo jih već jedno desetak, pa ništa!Tako ti je, kad menjaš govno govnom!

 2. milorad3 says:

  ovaj ugovor je šarada da bi tramp dobio neki poen u trci.To je preliminaran ugovor koji NIŠTA ne obavezuje Nikoga, to je ugovor o UVODU u UVOD pregovora aloo što ne pročitaju celo pismo kada ga komentarišu, SAM NASLOV IO UVOD ovog UVODA nas UVODU i NIŠTA BRE,ništa vučić nije tamo potpisao samo deklaraciju o DOBROJ VOLJI eventualno u NAČELU.Recimo "neće dobavlajti tehnologiju g5 od nesigurnih dobavljaČa"---KO je nesiguran dobavljač?KO procenjuje u srbiji sigurnost dobavljača,nebih rekao da to radi USA ali daleko je od toga:)Mi ćemo paziti da ne kupimo opremu od nesigurnog dobavljača ali huawei je sasvim pouzdana firma swm ako NEKO ne dokaže SUPROTNO i to opet sihgurno iz najbolje namere:) da nas spase od špijunaže:)KAKO da daju javne dokaze da je HUAVEI NESIGURAN?i SVE ostalo je u istom stilu , znači ništa za ništa prepisano i potpisano kao NIŠTA.Jedina REALNA stvar je dolazak američke kancelarije za investicije, priznanje izraela kosovske kvazi države i premeštanj u jerusalim srpske ambasade koju ionako MORAMO da premestimo tamo ako želimo da nstavimo naš "evropski put" koji svakako neće biti nastavljen itd itd.Ali Jevrejski kapitakl već SADA ulazi u srbiju i to na LOPATE a izrael će sa lakoćom da nadje razlog da POVUČE priznanje u pravom momentu vatikanske tvorevine koja se zove nezavino kosovo:) polačenej priznanja izraela će daleko snažnije da odjelne od njegovog priznavanja nakazne države u srcu srbije,sve su to budući planovi i potezi a šiptarima je jasno srtavljeno do znanja da im je ovo POSLEDNJI IZLET U BELU KUĆU:)Ovaj dokument može da ima raznorazna AKROBATSKA tumačenja zato što je toliko neprecizan i uopšten da tu nema ničega što dotiče bilop koga ,čak su se i šiptari smirili jer su ukapirali to, ali oni su i onako sporovozni u glavu pa im treba neko vreme.samo jedan detall..KO je iz EU dostavio šiptarskim kriminalcima detalje optužnica i ZAŠTO je to uradjeno odmah po potpisivanju ovog miki-maus ugovora.TO je pravi posao i budući šlagvort ovog ugovora:)Ali to je za neko vreme koje dolazi i to uskoro.Ne branim vučića jer nema zašta ni da ga naapdam povodom ove komedije ali MNOGI bistroumni mrsomudi iz beograda su se onomad jako glasno zalagali za REALNU politiku e pa majmuni ovo je REALNA politika:)Kad ne potpišeš NIŠTA a uzmeš SVE.

  • Rista says:

   Bravo maestro. Neka samo 10% prođe, dovoljno je. Nisu svi naši Srbi zalutali.

 3. Rista says:

  Koja glupost. Pa to je nevažeći papir. Nema tu nikakvog pravnog ugovora niti se neko mora toga pridržavati. A pridržavaće se onoliko koliko bi se pridržavao i da nije potpisao. Pa to najobičnija glupost a ne ugovor koji ima neku pravnu snagu. Znaju Trampovi pravnici sve to ali njima je trebao neki "uspeh" koji će amerikanci progutati. BEZ SUMNJE, BIĆE NEKIH POSLEDICA ALI SIGURNO MANJIH NEGO DA Vučić nije potpisao. Jer da nije, onda bi oseto gnev Amerike ponovo i to bi Srbi debelo zažalili. Nema tu nikakvog priznanja. Aj ne serte analitičari. Ču veni! Zar ne vidite da su jednostavno zamolili Vučića da potpiše neke nepravne papire jer im trebaju? Znate li vi kako se pregovara na ovakvim sastancima? Nemate pojma. Uostalom, sve je izgledalo toliko providno i ponižavajuće, kao neka snaga Amerike a ispalo veće poniženje za Ameriku nego za Srbiju, da uopšte ne treba razmišljati o nekom ispunjenju ovog "dogovora". Nema tu nikavog priznanja. I to za ambasadu Srbije u Jerusalimu, sigurno je debleo plaćeno( samo ne verujem da ćće nam platiti) jer je to takođe Trampu potrebno. Pa ja da sam bio na mestu Vučića, rekao bih "Pa dobro. Vidim ja da su to neke krpe a ne pravosnažni ugovori, ali to braet za AMBASADU; KOLIKO PLAĆATE? Tako se razgovara na tim pregovorima. Ako je baš strašljivko, onda bi rekao još "recite mi , pliz, kolko love za ovo? jer Ameri to pliz cene ko da je stvarno. Tako veruju i u koronu. Dakle, ovo na papiru je sve igra i imaće neke posledice tek da bude ubedljiva za Amerikance, ali nema nikakav pravni značaj. Znaju Ameri da neki budući precednik može kada se Srbija oslobodi, jednostavno i spravom da ukine sve te bljuc potpise na bljuc dokumentima. Zato je Vučić mrtav ladan na ove potpise a Putin je o svemu već obavešten i dodao mu nove podrške. Ja mislio to neki zaista međudržavni pravni sporazumi i potpisi, kad ono...štos!

  • šiško says:

   Da li je to ugovor ili nije, da li je papir važeći ili nije, to je pitanje za sud. Ali ameri ne planiraju da sa ovim idu na sud, nego da oni, šiptari i naš psihopata mašu njime dok kleveću Srbe i pritiskaju ih za razne ustupke. Usput je bila namera da se pokvare odnosi izmedju Srbije i zemalja koje su joj naklonjene. Nervira ih sve veća podrška nama, uz istovremeni drastični i očigledni pad autoriteta SAD. Ni za jednu od ove dve namene nije potrebno da sporazum bude pravno ispravan, nego samo da postoji neki, bilo kakav papir koji će jako žuljati Srbe. I psihopati treba nešto čime će nas dodatno tlačiti, pa mu se čini da će mu ovaj papir kad tad dobro doći. Tako su sve tri strane profitirale, neko manje neko više, samo je Srbija kao i obično gurnuta u kanalizaciju.

   • Zaliv says:

    Shisko i Rile, kao dva drugara u njivi....ste obrali kukuruze? Kakav sud nesretnici, kako to mislite nebitan sporazum. Joj naivnosti, vi ocigledno ne kapirate da ameri imaju 1001 sredstvo da nas nateraju da sve to potpisano ispunimo, i to onako jos ima i da pevamo pride. U kom svetu vi zivite i da li shvatate koliko smo mi mali i koliko je njima potrebno malo truda da od nas pretvore jos goru rupu? Dovoljno je da sprece neke finansijske tokove i uvedi neke zabrane, nesto poput onoga sto rade Rusiji ali mi nismo Rusija i ne mozemo da se odupiremo na taj nacin....ili da nam nameste igru oko poturica ili shipaca na jugu Srbije, izvedu nekakvo sranje i krvoprolice i eto gori jug Srbije i ode sve u 3 pm. Da li je vama jasno da sada oko 30% klinaca gleda kako da ode iz drzave a mozete li misliti koliko njih ce ici ako pukne nesto ili ako nas stisnu....ima da nas nema za 30god prepolovimo se i sta onda? Ajde trk u te muruze na branje ps samo smo krivi sto smo se kleli (vase mame i tate, babe i dede) u Tileta e sad lepo pasemo ono sto su posejali nasi dedovi tj mame i tate. Pasemo Tiletova sranja

 4. Solution says:

  "Za Srbiju se putovanje preko Atlantika ni u kom slučaju nije isplatilo. Bio je to još jedno krupno strateško odstupanje i poniženje, pokazujući spremnost njenog rukovodstva da se bespotrebno ponižava i trguje najvažnijim državnim interesima radi opstanka na vlasti, igrajući na podršku stranaca koju sad misle da su obezbijedili uvlačeći se globalističkim moćnicima." Ovo je pasus iz članka sa kojim se objektivno možemo složiti, a gospodina Vučić je ovim potpisao svoju abdikaciju, ustaće narod zbog ovoga, e jedini problem je kada ga smene što neće tu doći nijedan bolji jer su svi pod američkim i soroševim patronatom, hrane se iz istog kazana, tako da će nam biti još gore, ali će ovo biti razlog da smene ulizicu, tako sada imamo i Tačija i Dačija i Vučija za naše glavne političare. Rusija plaće nad našom glupošću i uči se na našim greškama. Vučić je i počeo da stiče simpatije od amerike odmah u svom startu bilo je to od gradonačelnika Njujorka - Đulijanija, zatim ga je Klinton tapšao po ramenu jer se izvinio americi koja je morala da nas bombarduje i uložio je čitav jedan srpski budžet u fondaciju klintonovih koji održavaju ceremonije "Jedite živu decu", tako da sada Srbijo ostaje samo jedno za svakog od nas da se stavimo na stranu pobednika koji dolazi da večito caruje, to je Gospod naš i Spasitelj Isus Hristos, tu nemate greške, obratite se od ljudskog greha, krstite i živite životom Hristovim, za pobedu i za večni život.

  • Zaliv says:

   Ukratko izgubili niesmo mnogo ali dobili nismo NISTA. Naravno u medijima ce reci kako je sve super i dobili smo svasta nesto

 5. VRSK says:

  Vučič je ovim sporazumom dobio na vremenu i proširio manevarski prostor za dobijanje ZSO na Kosovu i pokrenuo pitanje imovine zbog crkava i manastira. Kada se to reši sledi uzajamno priznavanje u nekoj prezervativ formi. Latex ugovor!

  • Zaliv says:

   Ako sipci prihvate ZSO dolazi priznanje Kosova. Tvrdim da je najbolja opcija da se izmesti stanovnistvo sa juga Srbije i da se odvoji sever Kosova a u paket da bude ukljucena i Republika Srpska. Problem je sto vecina naroda u nas ide srcem a ne mozgom, poput junca koji bi nesto da prtza pa na kraju nishta. Ako shipci sprovedu ZSO onako kako je potpisano posle toga sledi ekspresno priznanje Kosova, ukoliko nemamo jasnu politiku i ne znamo sta tacno hocemo (celo Kosovo dobijamo nikad a mozda ni tad) ima sve da ode......

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *