ЧУВЕНИ СОРОШЕВ ПАРТНЕР ТВРДИ: Стиже нова светска финансијска криза

ČUVENI SOROŠEV PARTNER TVRDI: Stiže nova svetska finansijska kriza

5 oktobra 2018

Piše: Ivan DANILOVautor bloga Crimson Alter

V 1992 godu STENLI Frimen Drakenmiler je 1992-ge. godine – zajedno sa svojim partnerom, prijateljem i kolegom Džordžem Sorošem – izveo najuspešniji finansijski  špekulativni napad u 20. veku.

Ovaj duet je . rukovodeći fondom Quantum za samo nekoliko dana urušio Banku Engleske, najstariju centralnu banku Zapada, i na obezvređivanju britanske valute zaradio približno milijardu funti.Posle tog `podviga` su se putevi Drakenmilera, koji voli tišinu i da bude u senci, i Soroša – koji je uvek želeo da se otvoreno bavi svetskom politikom –  razišli.

Ovih dana je taj tajanstveni i nedruželjubivi Sorošev partner dao svoj prvi intervju posle mnogo godina. I u tom intervju otkrio: da nema dobre novosti i prognopze za svetsku ekonomiju i da loše misli o Donaldu Trampu.

Ipak je – od svega što je rekao – najvažnije njegovo ukazivanje ne samo da je seme nove globalne ekonomske krize već posejano, nego i da će uskoro stići „plodovi“. Doslovno je upozorio:

„Naprosto smo zadržali uzroke prethodne krize i još smo ih – utrostručili. Na globalnom nivou“.

Drakenmiler govori u množini, ali nije otkrio koga sve povodom dolazeće krize ima uvidu kad govori „mi“.

Legendarni špekulant u određenu stranu ipak ukazuje. Ne upire prstom ni u Rusiju, ni u Putina, ni u ruske hakere, ni u Kinu.   Ne, Drakenmiler tvrdi da su za sve krive i monetarne vlasti SAD. I niko drugi.

Američki milijarder, u suštini, ne izriče upzorenje već – presudu.

On otvoreno optužuje američke političare i rukovodioce Federalnih rezervi SAD da su deformisali kapitalizam i doveli ga u situaciju da ne može normalno funkcionisati sa kamatnim stopama oko nule. Stoga nova kriza, po njegovom mišljenju, nije prosto neizbežnja, nego će biti i obuhvatnija od one iz 2008-me i 2009-te.

Drakenmiler naglašava: propašće svaki pokušaj da se novim dugovima reše problemi izazvani starim dugovima.

Istovremeno je otkrio da ga – osim čisto ekonomskih problema – zabrinjava i nivo socijalne nejednakosti do koje je dovela američka ekonomska politika. Pritom je ukazao:

„Najveće ubrzanje socijalnoj nejednakosti dala je politika količinskog omekšavanja, odnosno – spasavanja banaka i bankara od bankrotstva na račun države. Socijalnu eksploziju koja se primiče ubrzaće i internet koji po celoj planeti raznosi informacije o nejednakosti. Primera radi, tokom poslednjih 48 sati pojavile su se desetine članaka koji ukazuju da vlasnik `Amazona` Džef Bezos ima više od 150 milijardi dolara. kako na to može da gleda običan čovek?!“

Posle ovog Drakenmilerovog intervjua biće još teže proroke nove krize proglašavati za budale, fanatike i konspirologe.

Uostalom, on nije jedini `teškaš` koji tako govori.

Kenet Kordele Grifin, milijarder i menadžer gigantskog hedž-fonda Citadel Investment Group, nedavno je upozorio da su dugovi postali preveliki i da će izazvati pad globalne ekonomije.

Ovo nije naivno jer Grifin upravlja kapitalom koji je jednak BDP zemalja poput Letonije i Paragvaja. A tako veliki igrači nikada ne daju nepromišljene izjave.

U junu se onim koji proriču novu krizu pridružio još jedan milijarder, koji je i finansijer i matematičar – Džefri Gandlah, vlasnik investicionog fonda DoubleLine Capital. On takođe smatra da  će problemi krenuti od duga i posebno upozorava da deficit američkog budžeta i državni dug SAD rastu usled podizanja kamata u dolarima. To će, u najmanju ruku, Vašingtonu stvoriti finansijske probleme.

Međutim, proricanjem krize se uopšte ne bave samo milijarderi-finansijeri.

„Spremajte se za novu finansijsku krizu jer je način rešavanja problema nakon 2008-me nagomilao još veće dugove“ – objavio je uticajni i renomirani američki list  The Wall Street Journal.

Rusija, Kina, Indija i još neke zemlje forsirano povećavaju svoje rezerve zlata. To je – posle nekoliko decenija – počela da radi i centralna banka Poljske.

Situacija pomalo liči na „Titanik“: na palubi svira orkestar, putnici se vesele iako je sudar sa ledenim bregom neizbežan.

Drugi talas svetske finansijske krize udariće bolno po svima. Ali, kada se „Titanik“ zapadne ekonomije sretne sa ledenim bregom – ruski čamac za spasavanje ima sve šanse da već bude na bezbednom rastojanju.

(Fakti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Velika Metla says:

  Kriza? Siguran sam da si mislio na LOPOVLUK od vaše strane! Kako je moguće da bude kriza (osim ako naravno nije veštački izazvana,kao što i jeste svakog puta bila veštački izazvana)kad broj stanovništva na planeti raste,a svi trebaju jaknu,cipele,hranu,auto,TV,telefon.............,i sve ostalo? Nije kriza,nego se ne možete dogovoriti,ugraditi,oko %%%%% (procenata kome koliko)!

  • Deda Micko says:

   Kakva crna kriza, stapmaju dolare bez pokrica u podrumu Federalnih rezervi i prave od svih nas budale.

 2. Nebeska Srbija says:

  Hocete novi svetski poredak?!e pa sutra malo.

 3. milorad says:

  Šta reći LIK JE U PRAVU.Dolar i američke berze će se naduvavati do kraja zadnjeg kvartala ove god. ili najkasnije do prvog kvartala sledeće.posle toga sledi sunovrat, NAGLI I NEKONTROLISANI NAMERNO IZAZVAN SUNOVRAT KOJI ĆE MASU DUGOVA AMERIČKIH BNAKA OBRISATI NA RAČUN BUDALA KOJE SU IGRALE NA NJIHOVIM BERZAMA:) TO JE PLAN STANDARDNA ŠEMA LOPOVA NA TRŽIŠTU, KADA NE MOŽEŠ DA ZARADIŠ NA RASTU BERZE SRUŠI JE I ZARADI NA PADU :)

  • Deda Micko says:

   Ponekad stvarno pametno mislis.

 4. padre says:

  Ja za ovog "čuvenog" partnera nikad nisam čuo!Ne kažem, da u tim krugovima međunarodnih hohštaplera nije poznat, ili ča čuven, ali po tom pitanju on je za soroša mala maca!Ali, alal vam za naslov, opet ste uspeli iz ništa da napravite halabuku, ako vam iko naseo!

 5. Deda Micko says:

  Svi koji se vrte u medijima su male mace, Soros takodje. I on je samo poslusnik Vladara iz senke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *