ЧУВЕНИ СРПСКИ ВИРУСОЛОГ О РУСКОЈ ВАКЦИНИ: Руси су направили нешто посебно

ČUVENI SRPSKI VIRUSOLOG O RUSKOJ VAKCINI: Rusi su napravili nešto posebno

14 decembra 2020

Čuveni virusolog u penziji dr Ana Gligić govoreći o vakcinama protiv virusa korona rekla je da su Rusi napravili nešto posebno.

„Rusi su uradili nešto posebno, napravili su prvu vakcinaciju na jednom adeno virusu, a revakcinaciju na drugom virusu što je veoma mudar potez da bi se pojačao imunitet posle vakcinacije i produžilo dejstvo trajanja imunog statusa organizma koji je vacinisan“, rekla je Gligić za RTS.Ukazala je da takve vakcine, pošto nisu napravljene od agensa koji napada, nisu iziskivale onako rigorozne kontrole na životinjama i ljudima.

Doktorka Gligić je ranije rekla da se virusa korona nikada nećemo otarasiti, već da će se pojavljivati u nekoj novoj formi samo u manjim talasima. Navodi da iskustvo u izučavanju ovakvih virusa iz prirode pokazuje da oni s vremena na vreme, preskokom bar jedne vrste, izazivaju manje ili veće epidemije, pa i pandemije.

„Mi se nećemo rešiti ovog virusa. Mi sada imamo cilj sa ovim brzometnim vakcinama da zaustavimo pandemiju, a da se za to vreme snađemo i napravimo klasične vakcine. Ove vakcine daju imunitet, kako kažu laboratorije Istoka i Zapada, do dve godine i nama je potrebno, s obzirom da korone imamo u okruženju puno u domaćim i divljim životinjama i one svakog časa mogu da pređu na čoveka, da napravimo klasičnu vakcinu od virusa koji napada“, rekla je Gligićeva.

Na pitanje kojoj vakcini trenutno najviše veruje i koju bi primila, doktorka Gligić kaže da se izjasnila kada je videla da su Rusi napravili vakcinu koja je u publikaciji u vrlo eminentnom časopisu sa 32 naučnika svih profila publikovan rad.

„U njemu je sve izloženo do detalja, čak i koliko je jedinica u jednoj dozi antigena koji će provocirati. Ja sam rekla iza ovoga stoji jako veliki tim i verovatno je dobro“, rekla je Gligićeva.

Ukazala je da su toj vakcini zamerali da nije dovoljno testirana na ljudima, ali ističe da su krajem novembra testirane 18.794 osobe.

„Tako da su oni otklonili i sumnju koju je Zapad stavljao njima kao primedbu da nemaju dovoljan broj testova na ljudima„, dodala je Gligićeva.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Nemam ništa protiv, reklama često prodaje robu. Što ne bi prodavala i vakcine. To je zakon tržišne privrede. Mada je Evropska Unija odustala od tržišne privrede, vidimo to po njenim svežim zakonima. Videli su to i Englezi pa su rešili da naprave Bregzit. Vidimo i kako srpski Gasprom silom razbijaju na Osnovne Organizacije Udruženog Rada, koje su odavno rekle Zbogom tržišnoj privredi – znamo iz iskustva. Kada sam ih pitao ko im je dao pravo da tako naređuju, onaj mali Slovenac mi je rekao da nas on nije terao da potpisujemo Sporazum o pristupu Evropskoj Energetskoj Zajednici. Tamo piše sitnim slovima, niste to videli?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *