ЧУВЕНИ СТРУЧЊАК: Путине, чувај се Ердогана!

ЧУВЕНИ СТРУЧЊАК: Путине, чувај се Ердогана!

26 септембра 2021

Турски председник Реџеп Ердоган искористиће састанак са руским лидером Владимиром Путином за разговор о новом међународном формату кроз који Анкара планира да се носи са притисцима Запада.До овог закључка је дошао грчки политиколог Паул Антонопоулос, коментаришући предстојеће билатералне разговоре у Сочију.

У свом ауторском чланку објављеном на веб страници информационог портала ИнфоБрицс, Антонопоулос је детаљно говорио о новом програму Анкаре, који је спремна да понуди Москви, а такође је објаснио и зашто би Русија требало да буде опрезна у погледу сарадње са Турском.

Паул Антонопоулос је пре свега сугерисао да тешки односи са Сједињеним Државама и другим западним земљама приморавају Турску да тражи достојну алтернативу.

Тако Анкара примењује принцип мултиполарности, покушавајући да успостави сарадњу са различитим земљама. Овакав приступ турских власти омогућава земљи, упркос свим међународним и унутрашњим проблемима, спровођење спољнополитичке стратегије.

Kолумниста ИнфоБрицс-а такође је указао на жељу Турске да побољша односе са Руском Федерацијом усред сукоба са Вашингтоном. Тако турски председник планира да позове Москву да учествује у новој међународној платформи која ће земљама омогућити заједнички одговор на спољне изазове и решавање геополитичких проблема.

„Ердоган жели нови регионални формат како би ослабио фронт притиска, знајући добро да САД и Француска планирају да искористе питање Нагорно-Kарабаха против Турске. Стога се Турска поново окреће Русији како би ублажила све већи притисак Запада”, објаснио је новинар.

Москва би, с друге стране, требало пажљиво да проучи предлог Турске, јер политика Анкаре у последњих неколико година не улива поверење њених међународних партнера.

Дакле, ИнфоБрицс је почео да говори о издаји, сећајући се скорашњег сусрета Путина и Ердогана. Турске власти су већ неколико пута показале Русији и другим међународним актерима своју нестабилност у светској политици, због чега су земље биле на ивици међународног сукоба. Анкара би можда поново разменила сарадњу са Москвом за привилегије са Запада.

„Иако су Ердоганови предлози о стварању регионалне платформе за решавање проблема позитиван корак у правом смеру, с обзиром на његово доследно несигурно понашање и издаје у прошлости, Москва ће, с једне стране, бити одушевљена таквим блоком, али саветујем Русији да буде опрезна, знајући да се Турска врло често лако окреће Западу ако може имати било какву предност“, резимирао је Антонопоулос.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI5 коментара

 1. Beli Orao says:

  Наравно чувај се ! Турчину не вјеруј све док дише и кад змији главу осијечеш пази се да те глава не уједе!

 2. persida says:

  Ma, svakako, cuvaj se Putine Turcina, a Vucicu dodeli jos jednu nagradu za saradnju sa Turcima, Albancima i Siptarima.

 3. Gagi says:

  Sta ima da se cuva, sve su to isti najamnici svetske krune. Jedino ako im u nekom momentu nije potrebna nova kriza na tom prostoru pa ove poslovodje krenu da satiru neduzan narod.

 4. Риста says:

  Јесте, чувен је. Поготово портал ИнфоБрице и Вебтрабуње. А пулос је чувен исто као и Риста. Ја никад у животу нисам чуо о Пулосу а он још мање о Ристи. Кад нас двоје нешто рекнемо, цео Свет звечи.

  • Један тамо... says:

   Твоје незнање показује трагичне размере.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u