Цвеће за славну претходницу

Cveće za slavnu prethodnicu

24 aprila 2017

DOBITNICA Nagrade „Žanka Stokić“, prvakinja Drame nacionalnog teatra Olga Odanović, juče je na Topčiderskom groblju položila cveće i upalila sveću na grobu glumice čije ime ugledno priznanje nosi, Žanke Stokić.

Kao i prethodnih četrnaest godina, uoči svečanosti u Narodnom pozorištu, poslednje počivalište proslavljene umetnice obišli su i oni koji nagradu dodeljuju: Dejan Savić, upravnik nacionalnog teatra, i predstavnici „Večernjih novosti“, a danas će im se u podne na Velikoj sceni pridružiti i predstavnici Grada Požarevca.

Nagrada „Žanka Stokić“ ustanovljena je na inicijativu glumice 20. veka Mire Stupice (koja je bila i doživotni predsednik žirija), a prethodne dobitnice su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Mira Banjac, Anita Mančić i Jasna Đuričić.

Ovo priznanje, ustanovljeno 2003. godine, dodeljuje se „ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza“. Između dvanaest kandidatkinja, žiri (predsednik Svetlana Bojković i članovi Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta, Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“, reditelj Slavenko Saletović i prošlogodišnja dobitnica Jasna Đuričić) odlučio je većinom glasova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *