Чврста веза са Косметом

Čvrsta veza sa Kosmetom

7 oktobra 2017

PESNIK Ljubivoje Ršumović ovogodišnji je dobitnik nagrade „Lazar Vučković“, koju u znak sećanja na tragično preminulog pesnika dodeljuje prištinski list „Jedinstvo“. Nagrada se dodeljuje za najbolju poeziju objavljenu u časopisu „Stremljenje“.

– Svaka nagrada je prijatna. Ova me u krajnjoj liniji još čvršće veže za Kosovo i Metohiju – rekao je, za „Novosti“, Ršumović.

Dobitnik je objasnio i da je u Goraždevac, gde su u sredu otvoreni pesnički susreti „Lazar Vučković“, došao sa svešću da je to najudaljenija enklava na Kosmetu.

– Sama ta činjenica me je uzbudila, budući da idem na tačku koja je izolovana kao usred neke pustinje. Rekao sam u jednom trenutku da je upravo Goraždevac jedna od zlatnih tačaka na sumornoj mapi današnjeg Kosova i Metohije. Tamo smo čuli da u maju osnovna škola slavi 120 godina postojanja i obećao sam da ću ako budem zdrav i živ doći i tada. Uzbudilo me je i kada smo otišli do Pećke patrijaršije, gde smo sreli italijanske karabinjere koji, kako sam shvatio, veoma poštuju ovu svetinju – istakao je Ršumović, koji je posle Goraždevca govorio svoje stihove u prepunoj sali Doma kulture u Gračanici.

Pesnički susreti „Lazar Vučković“ ove godine su svečano otvoreni u Gimnaziji „Sveti Sava“ u Goraždevcu, a tom prilikom direktor „Jedinstva“ Svetozar Vlahović rekao je da manifestacija traje gotovo pola veka i da je jedna od značajnijih kulturnih smotri. Kao što je, po njegovim rečima, i „Jedinstvo“ čak i u periodu od 1944. do 1989. bilo jedina srpska ustanova na Kosovu i Metohiji koja je okupljala i iznedrila velike kulturne poslenike i stvaraoce na Kosmetu.

– Ova novinska kuća je uvek na braniku srpskog jezika, ćiriličkog pisma i srpskog identiteta na Kosovu i Metohiji, posebno u ovim teškim trenucima, mada za Srbe na Kosovu nikada nije bilo mirnih dana – zaključio je Vlahović.

Pesnički karavan, u kojem učestvuju brojni pesnici iz centralne Srbije i regiona, osim u Goraždevcu i Gračanici boravio je prethodna dva dana i u Lapljem Selu i Prilužju na centralnom Kosmetu.

DECA UZVRATILA PESNICIMA

PESNIČKI susreti „Lazar Vučković“ su velika kulturna manifestacija koju su i ove godine pohodili brojni pesnici – kaže direktor NIP „Panorama – Jedinstvo“, napominjući da je posebno dirljiv bio susret pesnika sa decom u Goraždevcu, gde su prvi put od 1999. godine boravili pesnici iz centralne Srbije. Nakon što su pesnici priredili književni čas, deca iz osnovne škole su uzvratila kazivanjem njihovih stihova, a školski hor je otpevao nekoliko pesama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *