Da bi pristupila EU, Ukrajina mora prihvatiti stotine hiljada Roma

Da bi pristupila EU, Ukrajina mora prihvatiti stotine hiljada Roma

5 oktobra 2013

roma-gypsiesUkrajina može postati utočište za stotine hiljada Roma iz Evropske zajednice. Zemlja je preuzela na sebe obavezu da ih prihvati u okviru pridruživanja EU. Odgovarajući dekret ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je potpisao još u aprilu, a sad ističe period od pola godine koji je šef države odredio za izradu specijalne koncepcije preseljenja Roma i njihove socijalne adaptacije u Ukrajini.

Detalje u vezi s preseljenjem Roma strane će verovatno razmotriti u novembru – na samitu Istočnog partnerstva u Viljnusu. Upravo na ovom sastanku može biti potpisan sporazum o pridruživanju Ukrajine EU. Željeni korak u susret Evropi donosi, razume se, i nove obaveze. Jedna od njih je gostoljubivo prihvatanje Roma iz Starog sveta.

„Romsko pitanje“ nikad nije bilo jednostavno za Evropu, ali je „kost u grlu“ postalo nakon pridruživanja Rumunije i Bugarske EU u januaru 2007. godine. Ovaj događaj su neki tada nazvali „konačnim padom Berlinskog zida“. Međutim, čini se da se sad ni Nemačka, ni Francuska ne raduju ovakvom „padu“. Romi, pretežno iz Rumunije i s Kosova, još uvek se nisu integrisali u evropsko društvo. Romski tabori i dalje lutaju i žive od socijalne pomoći koja im se isplaćuje „iz novčanika“ poreskih obveznika.

Ukrajinske vlasti su uverene da je problem u diskriminaciji Roma. I spremne su da ponude svoj program koji će obezbediti jednake mogućnosti za učestvovanje Roma u socijalno-ekonomskom i kulturnom životu države, ističe poslanik Vrhovne rade, član Partije regiona Vladimir Olejnik:

Treba delovati pravnim putem: to i usvajanje odgovarajućih zakona i zahtevanje sprovođenja odgovarajućih zakona u Ukrajini u pogledu onih koji ovamo dolaze. Ali, takođe treba tesno sarađivati s našim kolegama u EU.

Ali, da li će biti stvarne koristi od takve međusobne saradnje? U Evropskoj uniji nema jedinstvenog mišljenja o temi Roma. Na primer, u Francuskoj se razmatranje ovog pitanja na nivou ministara vlade ovih dana završilo skandalom. Ministar unutrašnjih poslova je predložio da se Romi isele iz zemlje zbog čega su ga oštro kritikovale neke kolege. Zato se ispostavilo da je na strani ministra unutrašnjih poslova većina Francuza. Po podacima najnovijih anketa mere koje je on predložio podržava tri četvrtine stanovnika zemlje. Evropljani su spremni da iz budžeta potroše više milijardi evra za preseljenje Roma. Sličan program već uspešno realizuju Nemačka, Austrija, Švajcarska i Danska. Ali, zašto je Ukrajini potrebno da primi sve ove imigrante? Teško da se ovo može objasniti samo težnjom da bude bliže Evropi, smatra direktor Rusko-ukrajinskoj informacionog centra Oleg Bondrenko:

Šta mislite, ko će dobiti dividende od ovoga? Očigledno, pristalice rasističke stranke „Sloboda“ koji će govoriti da Ukrajina postaje korzo za sve. Uopšte, postoji čitava strategija za pretvaranje Olega Tjagniboka u glavnog konkurenta Janukoviča na predsedničkim izborima u martu 2015. godine. Na ovoj tehnologiji radi Janukovičeva administracija i jasno je da u svakom slučaju Janukovič na tim izborima pobeđuje Tjagniboka.

Ni Timošenko, ni Kličko neće moći da učestvuju na ovim izborima tako da vidljivo jačanje nacionalista ide u prilog predsedniku Ukrajine, istakao je stručnjak podsetivši da je radikalno-nacionalistička partija „Sloboda“ Tjagniboka već dobila 37 mesta u Vrhovnoj radi u toku poslednjih parlamentarnih izbora. Ispostavlja se da su Romi potrebni Ukrajini. U krajnjoj meri, potrebni su njenom predsedniku.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *