Da bi sačuvao vlast, Tači pušta niz vodu najveće šiptarske kriminalce

Da bi sačuvao vlast, Tači pušta niz vodu najveće šiptarske kriminalce

16 маја 2013

Naser_Keljmendi - Copy01Politička oligarhija na Kosovu oko Tačija i njihovi saveznici u SAD i EU kao i mafijaške albanske grupacije rešile su da se oslobode Keljmendija kao ključnog organizatora transporta heroina na liniji Istambul-Peć-Novi Pazar-EU. Ovo je u suštini velika igra kontrole heroinskog puta i balkanskih mafija od strane bezbedonosnih ali i političkih struktura u SAD i EU. Albanska mafija je mrežnog karaktera, a ne piramidalnog, i funkcioniše kao “paukova mreža” pa je kao takva je teško kontrolisana. Albanska mafija ima više kumova i bazira na poslušnosti porodica, odnosno fisova. Skup porodica, često i do 20, čini mafijašku lozu.

Interes je Hašima Tačija, da bi se sačuvao na vlasti, da neutrališe svoje potencijalne protivnike koji su bili deo finansijskog lanca ali i moći na Balkanu i Kosovu. Ako Kosovo hoće bolji status u EU i na Balkanu mora da se suoči sa strukturma moći koje sada smetaju nacionalnim interesima SAD i EU.

Keljmendi na “crnoj listi” SAD

Pritisak na Keljmendija i zahtev za njegovo krivčno gonjenje je dogovor bezbednosnih struktura u SAD i EU ali i političkih moćnika na Kosovu. Operacija je povezana sa mrežama klana Šarić i strukturama mafijaških grupacija Luke Bojovića.

Keljmendi je prošle godine u Vašingtonu stavljen na “crnu listu” kao opasan po interese SAD. Uz imena lidera meksičkog kartela Snaloa – Hozea Anotnija Sota Gasteluma i avganistanskog dilera – Sajeda Vazira Šaha, Keljmendi je označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za SAD. Vašington je zatražio da se zamrzne sva Keljmendijeva imovina.

Kako je podeljeno Kosovo?

Medijske i stručne procene DEA, Interpola i srpske policije ukazuju da je teritorija Kosova, po pitanju organizovanog kriminala, podeljena na tri interesne zone – oblasti: Drenice, Dukađina i Laba. Oblast Drenice, koja kroz Prizren, Klinu i Istok povezuje Crnu Goru sa Makedonijom, kontroliše drenička grupa koja profitira na trgovini oružjem, kradenim vozilima, trgovini ljudima, cigaretama i gorivom. Ova grupa povezana je sa albanskom, makedonskom, bugarskom i češkom mafijom. Na teritoriji opština Peć, Dečani i Đakovica, u oblasti Dukađin, deluje metohijska grupa, usmerena na ilegalnu trgovinu oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima, i na reketiranje albanskog stanovništva. Krijumčarena roba se distribuira u Makedoniju, jug Srbije, Rašku oblast i Crnu Goru, korišćenjem pravca Peć-Kula-Rožaje. Metohijska grupa kontroliše i područje Laba preko kog se krijumčari droga. „Najuticajnijim porodicama Albanaca na Kosovu trenutno rukovode Naser Keljmendi, Ekrem Luka i Redžep Selimi. Osim njih, na Kosovu deluje više od dvadeset kriminalnih grupa. Porodica Keljmendi kontroliše šverc droge i nafte, trgovinu ljudima i pranje novca na području Peći“, navodi se u izveštaju srpske policije.

Porodica Luka, pod okriljem albanske mafije, bavi se švercom oružja, droge, cigareta i benzina. U vezi je i sa porodicom Selimi, sa kojom kontroliše šverc oružja, droge i vozila u oblasti Dukađin.

Albanski mafijaški klanovi povezani su među sobom, ali imaju i čvrste veze sa kriminalnim grupama iz Turske, Albanije, Bugarske, Srbije, Italije preko kojih se obavlja krijumčarenje droge, akcizne robe, ljudi…

Najuticajnije mafijaške porodice

Porodica Keljmendi: šverc droge i nafte, trgovina ljudima i pranje novca na području Peći

Porodica Luka: šverc oružja, droge, cigareta, benzina u oblasti Dukađin

Porodica Eljšani: šverc oružja i benzina u oblasti Vitomirice

Porodica Kitaj: šverc kradenih vozila i prodaja eksploziva u oblasti između Kline i Istoka

Porodica Suma: reketiranje, ucene, šverc oružja i droge na području Kačanika

Porodica Sulja: šverc oružja i municije na teritoriji KiM i Makedonije

Porodica Aguši: iznuda novca, oblast Kline

Porodica Geci: krijumčarenje benzina, područje Peći, Kosovske Mitrovice, Srbice i Prištine

Porodica Babaljija: šverc droge i benzina, područje Đakovice

(Nikos Arvanites – BalkanMagazin.net)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u