Da je Rusija „normalna zapadna zemlja“, odavno bi bombardovala Kijev

Da je Rusija „normalna zapadna zemlja“, odavno bi bombardovala Kijev

26 jula 2014

84126Piše: Dmitrij Bavirin, (filmski kritičar i publicista)

Meni nepoznati državljanin Ukrajine napisao mi je u inboks nešto o Borodaju i „a kako bi postupila RF kad bi bila normalna zapadna država“?

Pitali ste – odgovaramo.

Kad bi Rusija bila normalna zapadna država, ona bi pokrenula specijalnu operaciju prinuđivanja Ukrajine na mir, u okviru koje bi nekoliko meseci bombardovala ukrajinske gradove, pre svega – Kijev. Jedan od prvih ciljeva bio bi kijevski televizijski centar.

Zatim bi bio potpisan „izbalansirani“ mirovni sporazum, koji bi usvojio Savez bezbednosti UN. Sporazum bi predviđao povlačenje ukrajinske vojske s proglašene (ne one koju kontrolišu ustanici, već proglašene) teritorije Novorosije, ulazak ruske vojske i mirotvoraca UN (ako bi mirotvorci UN bili protiv, sasvim bi se moglo i bez njih, ali u takvim uslovima, mirotvorci bi, naravno, bili za).

Pri tom, sporazum bi proglašavao Novorosiju za sastavni deo Ukrajine i predviđao bi početak mirovnih pregovora između Ukrajine i Novorosije.

Pregovori bi trajali deset godina. Za to vreme iz Novorosije bi bilo istisnuto stanovništvo nelojalno Borodaju i kompaniji, a Moskva bi svaki put izjavljivala da će priznati Novorosiju za nezavisnu državu ukoliko se Ukrajina i Novorosija ne dogovore. U takvim uslovima, Novorosija ne bi imala nikakvog razloga da se dogovori, pa bi jednog lepog dana njen parlament (bez ikakvog, primetićemo, referenduma) proglasio nezavisnost Novorosije.

Moskva bi priznala Novorosiju i naglasila da je to pobeda demokratije, kao da je bitno šta piše u tamo nekom mirovnom sporazumu i rezoluciji SB UN.

Borodaj bi postao premijer Novorosije koju bi finansirala Moskva i primili bi ga u Kremlju na najvišem nivou.

Pukovnik Girkin (premijer Novorosije u prelaznom periodu) bi bio optužen za ratne zločine protiv ukrajinskog stanovništva. Ali, zbog toga što su svi svedoci, nekoliko desetina njih, u procesu protiv Girkina ili nestali, ili ubijeni, ili su se odrekli svojih iskaza, sud bi oslobodio Girkina. Dospevši na čelo partije „Alijansa za budućnost Novorosije“, on bi postao glavni konkurent Borodaja za najviše funkcije u državi.

Rusija i Novorosija bi potpisale sporazum o asocijaciji i stabilizaciji i započele pregovore o pridruživanju Novorosije Evroazijskoj uniji.

Ali, sve bi se to, naravno, dogodilo samo kada bi Rusija bila normalna zapadna država.

U svakom slučaju, Republika Kosovo je nastala upravo ovako.

(Fakti.org)

KOMENTARI2 komentara

  1. vlado zrnich says:

    Nije to sasvim absurdan scanarij. - Ako uzmemo u obzir, kako se na kraju poslednje decenije XX i prve dve decenije ovog vjeka, brzo mjenja situacija u svijetu, moze se reci da je sve moguce, pa i ono sto se na prvi pogled cini potpuno absurdno. Tome bi dodao samo ovo. - Mi nebi imali potrepe bombardovati Kijev. To je jedno, a drugoje, - nismo mi evropski i americki varvari da rusimo Kijev, - prestonicu ruskih gradova.- I ubijamo svoju bracu. Imamo druge nacine i sredstva za resavanj takvih problema.

  2. MH says:

    Ne da bombard je Putke Kiev, nego da uzme oaj deo gde zivela rusi I pripoji Rusiji. Sta ceka, to je to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *