ДА ЛИ АМЕРИКА ДИЖЕ РУКЕ ОД ШИПТАРА? ТРАМПОВ САВЕТНИК најавио велике промене

DA LI AMERIKA DIŽE RUKE OD ŠIPTARA? TRAMPOV SAVETNIK najavio velike promene

24 avgusta 2018

SAD očekuju da Srbija i Kosovo nađu uzajamno korisno rešenje za teritorijalni spor i Vašington će ga podržati, saopštio je savetnik američkog predsednika za Nacionalnu bezbednost Džon Bolton na konferenciji za medije u Kijevu.

„Nećemo se mešati u rešenje i ne mislim da će se neko iz Evrope mešati, ukoliko obe strane odluče i pronađu rešenje koje će ih obostrano zadovoljiti. U tim diskusijama koje imaju, mi smo spremni da izbliza ili izdaleka pomognemo, ali ne mislim da ćemo rešiti ovo pitanje i ne nameravamo da ga rešavamo — oni ga moraju sami rešiti. Ako Kosovo i Srbija postignu sporazum koji će zadovoljiti obe strane, mi ćemo ih podržati“, istakao je Bolton.

Kosovske albanske strukture su u Prištini u februaru 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost od Srbije. Vlasti Srbije su pod pritiskom Brisela i zbog približavanja regiona sa Evropskom unijom, kao i zbog olakšavanja života srpskog stanovništva u pokrajini 2011. godine bile prinuđene da započnu pregovore o normalizaciji odnosa sa kosovskim Albancima, uz posredovanje EU.

Najveći zaključeni sporazumi su Briselski sporazum o principima normalizacije odnosa između Beograda i Prištine zaključen aprila 2013. godine i sporazum o Zajednici srpskih opština, koji su strane potpisale u avgustu 2015. godine. Poslednji rok koji je Brisel dao za sprovođenje ovih sporazuma je 4. avgust, koji Priština nije ispoštovala, što je dovelo do povećanih tenzija na Kosovu.

KOMENTARI7 komentara

 1. rajkoo says:

  Tako nekome padne na pamet da bez valjanog rzloga bombarduje jednu suverenu zemlju, pobije narod, decu, vojnike i policajce, unisti imovinu i pored svega jos pocne da je komada. A onda hrabro kaze kako se nece mesati u dogovor... nije mi jasno zasto se 1999 tako nisu mesali. Amerikanci i Englezi koji su prednjacili u akciji NATO pakta su nacisticki nastrojene zemlje a ostale ucesnice u tom poduhvatu su ih pratile u stopu. Agresija se ne sme zaboraviti to treba svi drzavnici Srbije da znaju, oni koji to zanemaruju su nasi naprijatelji.

 2. DonDon says:

  Ma vidi molim te. Ono bombardovanje se nije ni desilo vrv.

 3. rajko says:

  Oni odlično znaju da ne postoji rešenje kojim će "obe strane" biti zadovoljne. (Ja mislim da ne postoje nikakve "obe strane", nego država Srbija s jedne strane i pobunjena nacionalna manjina koja je tražila preko hleba pogače, udružila se sa zainteresovanim moćnim stranim silama i otela deo teritorije suverene države s druge). Pošto je u ovim uslovima jedino normalno rešenje, vraćanje KiM u sastav Srbije, za Albance, kao i za Amerikance neprihvatljivo, onda je jasno da neće biti nikakvog rešenja. I to je to. Amerikanci su već umešani svim onim što su poradili i što rade na KiM i i dalje se mešaju svakom svojom izjavom. Da zaista hoće da se ne mešaju, ovakve izjave bi davali albanskim vodjama u četiri oka i obeshrabrivali ih i odvraćali od maksimalističkih ciljeva, a ne digli ruke od krize sad, kad su ih već toliko naoštrili i navikli na ideju da će dobiti još jednu državu na teritoriji Srbije.

 4. Nina says:

  Najpre su postavili svoje lutke u Prištini, a posle u Beogradu te sada im može biti da se čad prave Englezi oko toga šta će se njihove lutke dogovoriti.

  • Nina says:

   ...čaK ---

 5. Zoran says:

  Smenice Trampa, ili ce morati da radi kao demokrate.. Ne verujem da ce to da mu prodje.

 6. milorad says:

  hahah izgleda da je tramp shvatio odakle se finansira klintonova i CNN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *