ДА ЛИ БИ СЕ РУСИЈА ПРИДРУЖИЛА НАТО АЛИЈАНСИ АКО БИ БИЛА ПОЗВАНА? Ево шта на то кажу руски аналитичари!

DA LI BI SE RUSIJA PRIDRUŽILA NATO ALIJANSI AKO BI BILA POZVANA? Evo šta na to kažu ruski analitičari!

8 decembra 2019

„NATO se promenio iz odbrambenog saveza u agresivnu globalnu strukturu kada je došlo do ilegalnog rata protiv Jugoslavije“

Šta ako bi Rusija postala članica NATO-a na poziv Trampa? Zvuči nezamislivo s obzirom na mentalitet zapadnih elita, ali tako jedan nemački list vidi zagrevanje veza s Moskvom i šalje „signal očaja“, navode analitičari za RT.Nikada bez razdora, odnosi između Moskve i severnoatlantskog bloka sada su na najnižoj tački u poslednjih nekoliko decenija. Od ukrajinske krize 2014. godine, NATO je izdvojio Rusiju kao jednog od svojih zvaničnih protivnika, a ne prođe ni jedan mesec bez izveštaja o tome kako NATO preduzima korake vojne moći u istočnoj Evropi, na što Rusija odgovara recipročno.

Čini se da će animozitet postojati još dugo vremena, uprkos nekim nedavnim pokušajima Francuske da ublaži tenzije i ponovo se vrati u dobre odnose sa Rusijom.

Ali iznenađujući članak uglednog nemačkog lista „Handelsblat“ sugeriše da razmišljamo široko, umesto da počinjemo sa malim stvarima. Napisan od strane bivšeg ministra Velike Britanije za Evropu i nemačkog novinara, govori o nezamislivom, naime, da je Donald Tramp transformisao NATO u strukturu koja bi proširila ogroman bezbednosni kišobran „od Lisabona do Vladivostoka“.

Predložena „Alijansa za mir“ uključivala bi NATO-vu svevremensku neprijateljsku Rusiju i tako ublažila sve tenzije između njih dve, tvrdi autor. Vodila bi ga dva generala sa četiri zvezdice iz SAD-a i Rusije, sa dva sedišta u Briselu i Moskvi.

Šta više, ideja o ulasku Rusije u NATO nije sasvim nova, ona ​​se plasirala još 1954. godine. Ponovo je tema bila u centru pažnje početkom 90-ih i 2000-ih, ali na kraju je iščezla. Ali da li je Handelsblatov članak samo željno razmišljanje ili znak nekih stvari koje dolaze?

Nezamislivo sada, ali izvodljivo nakon završetka Hladnog rata

„To je svakako vrsta razumnog pristupa koji je trebalo da bude primenjen pre četvrt veka kada se Sovjetski Savez raspao, a Varšavski pakt okončao svoje postojanje i iskreno, i NATO je u tom trenutku trebalo da prestane da postoji“, navodi bivši američki diplomata Džim Džatras.

Sada će Tramp iskreno želeti da popravi veze s Moskvom, uključujući nekonvencionalne ponude, ali ruke su mu efektno vezane, navodi Džatras.

Pretpostaviti da je Rusija članica NATO-a „praktično je nemoguće jer establišment u Vašingtonu i većini evropskih zemalja nikada ne bi prihvatilo takav dogovor“, navodi on.

Ipak, Nemci nemaju isti apetit za sukobom s Rusijom kao što to imaju određeni američki zakonodavci i žele da se distanciraju od njihove politike.

Vili Vimmer, bivši potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, rekao je da „to nije nezamisliv scenario za većinu mojih sunarodnika“.

Zapravo, iako je ogromno vojno prisustvo SAD-a na nemačkom tlu možda glavni garant bezbednosti zemlje, Nemci sada Moskvu doživljavaju kao „pouzdanijeg partnera“ od Vašingtona. Uprkos naporima američkih zakonodavaca da preduzmu pretpostavku pretnje „ruskim mešanjem“, u Evropi svi ne vide Rusiju kao istu tu babarogu.Kako bi se Rusija osećala u NATO-u?

„Mislim da su Rusi bili skloni da to urade pre 25 godina, a možda i pre 10 godina“, navodi Džatras. Kako se pokazalo, NATO je pojurio na istok, gutajući bivše države Varšavskog pakta, dok je i dalje Moskvu doživljavao kao protivnika.

Sa širenjem je došlo do promene misije NATO-a. Vremenom se savez promenio „iz odbrambenog saveza u agresivnu globalnu strukturu kada je došlo do ilegalnog rata protiv Jugoslavije“, podsetio je Vimer.

Osim toga, odnosi u NATO-u su postali teži u zadnje vreme. Odluka Turske da postavi ruske sisteme za protivvazdušnu odbranu S-400 pokrenula je talas osuda zapadnih članica saveza, te njeno izbacivanje iz programa aviona F-35. Štaviše, izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona o „moždanoj smrti“ NATO-a i ispitivanje spremnosti njegovih članica da učestvuju u međusobnoj odbrani ne predstavljaju tačnu snagu i jedinstvo.

Makron je već odavno zagovornik stvaranja evropske vojske koja bi garantovala bezbednost kontinenta. Kada je NATO u očitom raskoraku i kada se evropski i američki establišment protivi toj ideji, zašto bi se Rusija sada kladila na konja koji se možda ne bi pojavio na startnoj liniji, a kamoli završio trku?

(vostok.rs)

KOMENTARI10 komentara

 1. padre says:

  Kad smo već kod "širokog" razmišljanja, čemo zapravo služi NATO, ako su svi u njemu, da nas brani od vanzemaljaca?

 2. Dragan says:

  Nije to loša ideja, onda bi i Rusiji mogli da prodaju oružje za basnoslovne pare! Jako dobro smišljeno!

 3. Slobodanka says:

  NATO je ušao u proces raspadanja već i ovoliki koliki je sa 29 članica, a da je još veći samo bi se još brže raspadao. Kad već razmišljaju tako široko što ne kažu najpre od koga bi takav savez branio severnu Ameriku i veći deo evroazijskog kontinenta? Ko bi stajao nasuprot ovog saveza kao protivnik? Ostatak sveta baš bi se obradovao ovakvom vojnom džinu, od sreće oma bi konstruisali najsavremenija sredstva za seobu na Mesec, po mogućstvu još i dalje u Svemir. Udruženim snagama SAD-Evropa-Rusije kad bi krenule u napad, a zašto i protiv koga bi krenule u zajedničko dejstvo. Već oko tog pitanja nastala bi ubrzo dublje neslaganje izmedju pretpostavljenih/zamišljenih centara u Briselu i Moskvi.

  • persida says:

   Pa, zna se ko je protivnik, onaj najjaci: Kina.

  • Magda says:

   Imas potpuno pravo! Samo bi Oni imali koristi odtoga jer bi kao najveca zemlja Rusija najvise placala u NATO, uzeli bi sve rusko oruzije, trazili da Rusija najvise daje i novca i oruzjaa Ameri bi samobri lovu!!! Sto je nanvahnije odvojili bi Rusiju od Kine radi svkjih interesa!! NE TO NE DKLAZI U OBZIR!!!

 4. Slobodanka says:

  NATO je ušao u proces raspadanja već i ovoliki koliki je sa 29 članica, a da je još veći samo bi se još brže raspadao. Kad već razmišljaju tako široko što ne kažu najpre od koga bi takav savez branio severnu Ameriku i veći deo evroazijskog kontinenta? Ko bi stajao nasuprot ovog saveza kao protivnik? Ostatak sveta baš bi se obradovao ovakvom vojnom džinu, od sreće oma bi konstruisali najsavremenija sredstva za seobu na Mesec, po mogućstvu još i dalje u Svemir. Udruženim snagama SAD-Evropa-Rusije kad bi krenule u napad, a zašto i protiv koga bi krenule u zajedničko dejstvo. Već oko tog pitanja nastala bi ubrzo dublje neslaganje izmedju pretpostavljenih/zamišljenih centara u Briselu i Moskvi.

 5. Miki says:

  Kada bi se Rusija priključila Natou u ovoj fazi odumiranja,Rusija bi trenutno profitirala na prodaji oružja,nafte i gasa i to sve do trenutka prve krize kada bi se lukavi Nato izdigao za nove pohode pema istoku, a to znači preko Rusije a ne preko Afrike ili Latinske Amerike. Tog trenutka bi se raspalo Istočno Rimsko Carstvo tj ruski deo u upravi Vladivostoka a Rusija bi postala najveća svedska kolonija

  • Magda says:

   Tocno Miki!!!!

 6. Branimir says:

  NATO i SAD zapravo ne vide opasnost od Rusije, iako je Rusija trenutno vojno jaca uzimajuci u obzir nove supersonicne rakete, podmornice, najbolje tenkove... i protiv-brodske rakete kojima su fakticki oduzeli NATO bilo kakvu premoc na morima. Jer Rusija nema globalne ambicije da zamjeni hegemoniju zapada koji je sada na istorijskom silasku sa trona. To plasenje Rusijom je iz drugih razloga. Oni pokusavaju na sve nacine da zaustave Kinu, koja nezaustavljivo nice kao dominantna vojna, ekonomska i naucna sila. Ti pokusaji su takoder upereni na stvaranje razdora izmedu Kine i Rusije, zavadi pa vladaj. Zapad je zao i psihopata prve klase, monstruozan. Ali nije glup. Jasno im je da gube moc, polako ali sigurno. Pokusavaju da dobiju na vremenu ovim sto rade, nadaju se nekoj ideji ili preokretu koji bi to prekrenuo u njihovu korist. Njihova elita se hvata za slamke nade kao sto je na primjer prica kako je gugle napravio mocan kvantum kompjuter, medutim to je jedno obicno samozavaravanje. Rusko oruzje je dokaz da su tehnoloski presisani u sferi naoruzanja preko cije upotrebe su uspostavili hegemoniju. Kina je prva drzava koja je poslala kvantum cestice izmedu satelita i zemlje, do tada ti eksperimenti su bili izvodljivi samo na valim razdaljinama. Kina se priprema za misiju na Mars. Rusija je pronasla nacin kako da jednu materiju pretvara u drugu...Obje drzave su u velikom usponu, dok je zapad u haosu, gradanski ratovi se vode u skoro svim vodecim zapadnim silama, bilo na ulicama ili preko medija i kroz njihove politicke institucije. Njihovi finansijski sistemi su unisteni, opljackani od strane elita ciju pljacku sada gradani moraju da nadomire svojim povecanim porezima i ukidanjem i smanjivanjem penzija...Da ne postoji nuklearno oruzje vec davno bi oni pokusali ratom velih razmjera da izazovu veliki sukob. Ovako mogu samo da biraju. Ili gubitak hegemonije i moci, ili totalno samounistenje pokretanjem samoubilackog svjetskog rata.

  • Magda says:

   Bravo Branimire!!! Rekao si sve kratko i jasno. Ameri su oslabili jaaaaako, staro oruzje, stari brodovi pa im tonu ili novi od 2014 pa su losi... Ameri su propali ali hoce da na prevaru izvuku pobjedu tj. da Rusiju odvoje od Kine!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *