Da li je zaista moguć veliki rat između Ukrajine i Rusije i kako bi se on završio?

Da li je zaista moguć veliki rat između Ukrajine i Rusije i kako bi se on završio?

3 marta 2014

Russia army ukraineC510XJzbRuski vojni eksperti prognoziraju scenario po kome će se razvijati situacija u Ukrajini.

Ruslan Puhov, direktor Centra za analizu strategija i tehnologija, smatra da u ovom trenutku ukrajinska vojska nije sposobna da pruži oružani otpor ruskoj armiji i najverovatnije to neće ni pokušavati.

„Ukrajinska armija je formirana 1992. na ruševinama SSSR-a. Ona je bila veoma brojna i imala je odličnu tehniku, ali za protekle 22 godine je degradirala“, istakao je Puhov.

„Moral armije je konstantno opadao, a najbolje oružje je prodavano u inostranstvo, u Gruziju, i zato ukrajinska armija sada ne prestavlja nikakvu silu. Armiju Ukrajine kao vojnu silu dokrajčila su dva faktora: ruska vojna reforma koja je počela 2008. i prošlogodišnji prelazak ukrajinske armije na profesionalnu osnovu. U prvom slučaju su Ukrajinci uvideli da oni i dalje degradiraju dok Rusija investira krupna novčana sredstva u odbranu i menja odnos prema svojoj armiji. U drugom slučaju je armija Ukrajine umesto regruta angažovala vojnike po ugovoru, tako da sada na Krimu ne služe regruti iz Lavova, nego lokalni krimski momci koji uopšte nemaju nameru da ratuju protiv Rusa.“

Ekspert je pored toga istakao da je za poslednjih 20 godina ruska armija učestvovala u nekoliko oružanih konflikata, dok njihove ukrajinske kolege nisu učestvovale ni u jednom.

Igor Korotčenko, vojni ekspert i glavni urednik lista „Nacionalna odbrana“, smatra da ukrajinska armija i policija nisu dužne da izvršavaju eventualne naredbe novih ukrajinskih vlasti o pružanju otpora ruskoj armiji.

„Oni koji u Kijevu već daju nekakve oštre izjave ustvari nisu legitimni, jer šta god svi mislili o Janukoviču, on je još uvek legitimno izabrani predsednik“, istakao je Korotčenko.

„Prema tome, naredbe koje Aleksandar Turčinov može izdati armiji nisu legitimne, što znači da ukrajinska armija nije obavezna da ih izvršava i dužna je da ostane u kasarnama. Isto se odnosi i na policiju i druge oružane strukture.“

Ekspert je naglasio da odluka Saveta Federacije ne podrazumeva vojnu intervenciju u Ukrajini. „Niko ne planira da okupira Ukrajinu“, rekao je on.

„Očigledno je da se u datom slučaju radi o formatu mirovne operacije čijim sprovođenjem bi se sprečio građanski rat širih razmera.“

Korotčenko je pozvao na oprezan odnos prema saopštenjima medija o tome kako se u Ukrajini već nalaze ruske jedinice koje ne pripadaju Crnomorskoj floti.

„Protiv Rusije se vodi informacioni rat i sve takve informacije treba primati sa rezervom“, izjavio je on.

„Činjenica je da je Putin dobio zakonsku mogućnost slanja trupa u Ukrajinu. Najbolje je da sačekamo zvanične korake Ministarstva odbrane. Mislim da će se i sama mogućnost vojne operacije ticati samo Krima, mada nije isključena i šira vojna akcija. Sve će zavisiti od razvoja situacije.“

Ekspert smatra da ukrajinska armija u ovom trenutku nije sposobna za ratovanje.

„Oružane snage Ukrajine sada nisu sposobne za ratna dejstva“, uveren je Korotčenko.

„Gotovo sve ukrajinske trupe, osim možda specijalnih i desantnih padobranskih jedinica, uopšte nisu u stanju da preduzmu bilo kakve aktivne korake. Oni su sedeli u kasarnama kada je svrgavan Janukovič, a na zapadu zemlje su čak dozvolili predstavnicima opozicije da se dokopaju oružja. Prema tome, ja nisam sklon da tretiram ukrajinsku armiju kao vojnu silu.“

Anatolij Ciganok, direktor Centra za vojno prognoziranje, uveren je da najverovatnije neće ni doći do vojnih sukoba u Ukrajini.

„Naš potez visi u vazduhu“, kaže pukovnik Ciganok.

„Sada treba videti kako će reagovati NATO i Kina. Mi smo zainteresovani za saradnju sa Kinom, a ona ima negativan stav prema revolucionarnoj vlasti u Ukrajini“. Ekspert je povukao paralelu sa ulaskom sovjetskih trupa u Čehoslovačku 1968, u čemu je i sam učestvovao.

„Ja sam još pre 45 godina učestvovao u događajima u Češkoj. Stajali smo u kolonama tri meseca: u junu, julu i početkom avgusta. Slična situacija se može ponoviti i sada.“

S druge strane, Pavel Feljgengauer, vojni analitičar i saradnik vašingtonske neokonzervativne organizacije The Jamestown Foundation, smatra da Rusija može mnogo izgubiti slanjem svojih trupa u Ukrajinu.

„Čečenski rat će izgledati kao dečija igra u poređenju sa situacijom u Ukrajini“, kaže on.

„Ukrajinska nacija nije isto što i čečenska, i nema ih milion, nego 40 miliona. Sada Ukrajinci imaju protiv koga da se ujedine“.

Feljgengauer ne sumnja da će u slučaju vojne kampanje Zapad uvesti ekonomske sankcije protiv Rusije.

(Gazeta.ru , Ruska reč)

KOMENTARIJedan komentar

  1. dragomir says:

    Cisto sumnjam da je Ukr. narod ,bas u toj meri,hegemon!?Oni su "vestacka' nacija?Pozz.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *