ДА ЛИ ЋЕ БРИСЕЛ КАЗНИТИ СЛОВАЧКУ?

DA LI ĆE BRISEL KAZNITI SLOVAČKU?

10 aprila 2024

Pobeda socijaldemokrate Petera Pelegrinija na predsedničkim izborima u Slovačkoj mogla bi da dovede do kažnjavanja zemlje od strane Zapada, rekao je premijer Robert Fico.

„Treba da uzmemo u obzir i eventualno kažnjavanje Zapada zbog činjenice da smo izabrali Petera Pelegrinija, a ne njegovog izbornog rivala, predstavnika liberalne opozicije Ivana Korčoka, koji ne bi oklevao da pošalje slovačke bataljone u Ukrajinu“, naveo je on u video poruci, objavljenoj na društvenoj mreži Fejsbuk.Fico je podsetio da je kao rezultat pobede Socijaldemokratske partije na parlamentarnim izborima u Slovačkoj u jesen 2023. godine isključena iz Partije evropskih socijalista.

Premijer je istakao da njegove kolege iz Evropske unije ne dele želju pristalica Pelegrinijeve partije „Glas – socijaldemokratija” da prestanu da podržavaju Kijev oružjem i novcem.

„Ne bih se iznenadio da nam Evropska komisija, isključivo iz političkih razloga i zbog rezultata predsedničkih izbora, obustavi isplate iz fondova [Evropske unije]“, zaključio je Fico.

Pelegrini je zvanično pobedio u predsedničkoj kampanji sa 53,12 odsto glasova. Za njega je glasalo 1.409.255 ljudi, drugo mesto sa 46,87 odsto glasova u predsedničkoj trci zauzeo je bivši ministar spoljnih poslova Ivan Korčok, kojeg je podržalo 1.243.709 birača.

Posle pobede, Pelegrini je, predstavljajući partiju Glas – socijaldemokratija, koja je deo vladajuće koalicije, najavio potrebu okončanja sukoba u Ukrajini.

Bivši poslanik u slovačkom parlamentu Peter Marček rekao je 6. aprila da se zemlje kolektivnog Zapada plaše Pelegrinijeve pobede na predsedničkim izborima u Slovačkoj zbog njegovih nacionalnih interesa.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *