Да ли ће доћи до „гажења“ Дејтонског споразума?

Да ли ће доћи до „гажења“ Дејтонског споразума?

20 октобра 2016

zastava_bih_na_zidu

Приједлог о „три дистрикта у Босни и Херцеговини“ након општинских избора неформално су, преносе медији из БиХ, покренули академски и невладини кругови из САД, иако они немају никаквог основа у Дејтонском споразуму.

Агенција Фена је контактирала представнике међународне заједнице и политичке званичнике истражујући о чему је ријеч.

Како се наводи, према понуђеној идеји, преустројавање Босне и Херцеговине након избора који су поново изазвали националне тензије, требало би да иде у правцу стварања два нова дистрикта – поред Брчко Дистрикта БиХ формирали би се дистрикт Сребреница и дистрикт Столац-Неум.

Дистрикт Сребреница правну, политичку и друштвену подлогу, објашњавају Фенини саговорници, налази у пресудама Хашког трибунала, стресним политичким приликама насталим након избора и друштвеном значају везаном за неопходни и захтјевни процес помирења.

„Сребреница је опште мјесто недјељивости БиХ и такву општост требало би утврдити посебним правним и политичким статусом – сматра саговорник Фене из једне од кључних међународних организација које дјелују у Сарајеву.

Дистрикт Столац-Неум, с друге стране, поништио би постојећи модел за који саговорници тврде да је „темељно сегрегирајући, етнички екслузивистички и цивилизацијски неодржив“.

„У принципу, рјешавање питања Стоца одлучује и у којем ће смијеру ићи држава БиХ, ка интеграцији или етничкој дезинтеграцији. Додатно, дистрикт у Херцеговини би имао и позитиван утицај на развој демократских процеса у изборно замрзнутом и друштвено подјељеном Мостару.

Изградња магистралног пута Столац-Неум ствара неопходне саобраћајне услове за реализацију ове идеје. Отварање канцеларије ОЕБС у Стоцу унијеће неку врсту безбједности, али тек на краћи рок – каже дипломатски извор.

Циљ оваквог преустројства, додаје, тежио би политичкој ефикасности, а свој основ би налазио у праведности и демократичности.

„‘Три дистрикта’ представљала би кључне демократске и мултиетничке тачке на ободу Босне и Херцеговине. Дистрикти на Сави, Дрини и Јадранском мору ојачали би унутрашњу кохезију и укупни демократски капацитет. Заправо, „то је рјешење у корист Босне и Херцеговине, али, чини се, и САД“, наводи и додаје да би то био „реалан испит искрености и добре воље и за сусједе Босне и Херцеговине“.

На питање колико је такав сценарио реалан, каже како би одузимање територије од ентитета и политичких елита које теже сецесији и дисолуцији представљало тежак задатак, али би директно допринио правном и друштвеном бићу БиХ.

„Сваки будући избори поново ће унијети немир и запријетити кризом у Сребреници и Стоцу, у крајњој консеквенци – кризом у цијелој БиХ. Већину у оба града су чинили Бошњаци, имамо то у виду. Дистрикт Брчко је остварио демократски модел добродошлице и развоја за све, док Сребреница и Столац постају мјеста најреакционарнијих балканских националистичких и сецесионистичких снага“, додаје саговорник Фене.

Трагом ових информација агенција, Фена је контактирала и Вашингтон. Директорка Савјетодавног вијећа за БиХ, Ајла Делкић, Вијећа које дјелује у америчком главном граду и, не треба заборавити дистрикту. Делкић је потврдила да се и у различитим вашингтонским круговима чуло за ову иницијативу, да се о њој и разговара и размишља.

„Идеје су да се износе, а онда се о њима и расправља. Не треба ништа забрањивати, посебно слободно мишљење. Ако се већ расправља о судским пресудама, референдумима, отцјепљењима и трећим ентитетима, треба се расправљати и о овоме. Мени се чини да идеја има чврсту подлогу и један нови модел који тражи озбиљну правну и политичку анализу. Мислим да је она у духу реформске агенде и да је у складу са свим оним шта за Босну и Херцеговину значе ЕУ и НАТО“, казала је за Фену Делкићева.

И Амбасадор БиХ у Вашингтону, Харис Хрле, потврдио је да је упознат са оваквим размишљањима.

„Приједлог не представља став вашингтонске администрације, али Босна и Херцеговина је искра у оку великом броју академика, правника, политичара.

Свакако треба сачекати крај изборног процеса у САД и видјети да ли изнесене идеје представљају почетне, академске сугестије за надолазећу америчку администрацију.

Све што је у интересу мира и помирења, грађана и народа, што је у складу са европским принципима и НАТО стандардима, то ће бити поздрављено – казао је за Фену амбасадор Хрле, заборављајући да истакне да овакви приједлози директно крше Дејтонски мировни споразум и да би могли изазвати велику буру на политичкој сцени БиХ.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u