Да ли ће Хрватска сада тражити хапшење Атифа Дудаковића?

Da li će Hrvatska sada tražiti hapšenje Atifa Dudakovića?

5 novembra 2016

atif-dudakovic

Nakon hapšenja desetorice bivših pripadnika HVO u Orašju, osumnjičenih da su počinili ratni zločin na srpskim stanovništvom u Hrvatskoj, u pojedini medijima se postavlja pitanje zašto zvanični Zagreb ne uzvrati udarac, na primjer, podizanjem optužnice protiv oficira tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, ali i drugih.

Riječ je, kako navodi zagrebački „Večernji list“, o oficirima tzv. Armije BiH, koji su na početku sukoba u bivšoj Jugoslaviji bili oficiri JNA i učestvovali u sukobima na prostoru Hrvatske.

List tvrdi da pravosuđe Hrvatske godinama prikuplja dokaze, a neke optužnice su završene, ali nisu aktivirane.

Kao jedan od primjera, list navodi slučaj vezan uz generala tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, kojeg hrvatska javnost najviše pamti sa snimka od 6. avgusta 1995, u vrijeme „Oluje“. Televizije su tada zabilježile susret na rijeci Korani i rukovanje hrvatskog generala Marijana Marekovića i komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Dudakovića, koji je tada Hrvatima zahvalio zbog spasa i deblokade Bihaća.

Ali, četiri godine prije tog događaja Dudaković je bio major JNA te je, kako je to poslije pokazao jedan snimak iz JNA, koju je 2006. u posjedu imala Nova TV, komandovao napadom tenkovsko-mehanizovane kolone koja je poslije spalila hrvatsku opštinu Lovinac i sva okolna sela.

Tada je i u kasnijim danima, kako se navodi, masakrirano nekoliko desetina Hrvata, a njih oko 2.000 spasilo se pješice, kroz šume i vrhove Velebita.

Hrvatsko pravosuđe (u Rijeci) pokrenulo je i suđenje zbog tih zločina pa je bilo zainteresovano i za ulogu Dudakovića. Ali, piše list, sudilo se samo Srbima, i to u odsutnosti.

„Večernji“ saznaje da je za Dudakovića DORH prikupio dokumentaciju vezanu uz njegov ratni put 1991, kao oficira JNA, a koja ga tereti za učestvovanje u ratnim zločinima kod Lovinca, kao i u napadima na Zadar.

Dudaković je, inače, u Zadru završio srednju školu, 1976. završio je vojnu akademiju KoV JNA, smer artiljerija, a kada je počeo sukob u Hrvatskoj, 1991. bio je u Artiljerijskom školskom centru u Zadru, imao čin majora JNA, a obavljao je i funkciju načelnika artiljerije u brigadi u Kninu, kada mu je komadant bio Ratko Mladić.

Optužnica protiv Dudakovića je kompletirana, a navodno ju je u ladicama DORH-a zadržao bivši glavni državni tužilac Mladen Bajić.

Navodno je DORH istraživao i eventualno Dudakovićevo učešće u slučaju ubistva generala HVO-a Vlade Šantića, koji je pogubljen svega nekoliko mjeseci prije „Oluje“, a sumnjalo se da su ga likvidirali pripadnici bivše Armije RBiH.

Dudaković je ove optužbe odbacio.

List navodi da su i Sefer Halilović, Nedžad Ajnadžić, Melvudin Bešić, Sead Delić, Nahid Mehić, Mirsad Bezdob Kan, Nedeljko Veraja i kao oficiri bivše JNA učestovali u sukobu na prostoru Hrvatske.

Dudaković je u dva logora, „Agrokomercu“ i mjestu Patnoge, držao je 72.000 ljudi iz Cazinske Krajine, tvrdi bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    Oko za oko,zub za zub.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *