ДА ЛИ ЋЕ ИРАН остати на страни Асада?

DA LI ĆE IRAN ostati na strani Asada?

17 oktobra 2016

ayatollah-khamenei-and-hassan-firouzabadi-ap

„Iran je neosporno najvažniji saveznik sirijskog predsednika Bašara al Asada. On bi bez Irana bio svrgnut pre više godina. Iranski režim je politički podržavao Asada, ali takođe i vojno, tako što ga je snabdevao vojnim arsenalom i finansijskom podrškom, što ga je održalo na vlasti“, smatra stručnjak za Bliski istok Ahmed al Burai.

Konvencionalna mudrost kaže da bi za Iran bilo zaista teško da se odrekne svog prijatelja u Siriji, ali ipak, Iran se gotovo sigurno priprema za Siriju bez Asada.

Jedan od razloga za to jeste postepeno popravljanje rusko-turskih odnosa. Rusija i Turska su veliki igrači sa kontradiktornim stavovima u vezi sukoba u Siriji. Rusija je vojno pomagala Asada i pomogla mu da ostane na vlasti, dok je Turska podržavala pobunjeničke grupe kako bi one svrgnule sirijskog predsednika.

Drugi neizbežni razlog za napuštanje Asada je rastuća opsesija Irana za širenjem na Bliskom istoku. Ekspanzionistička politika iranskog režima u tom regionu nije tajna i to može da natera natera Teheran da promisli o svojoj politici u Siriji za dobrobit drugog sna.

Fatalna greška Irana leži u tome što ne shvata da je strategija te zemlje u zabludi, jer taj ekspanzionistički žar tera Teheran da se previše raširi u celom regionu, a to smeta i Arapima i Turskoj.

KOMENTARI2 komentara

  1. opet ja says:

    Gluposti. Tursku polako pokušavaju da prevedu na svoju stranu, a širenje Irana bi se odvijalo preko centralnog i južnog Iraka ka Kuvajtu, S. Arabiji, Kataru i drugim picanskim državama u Zalivu. Tursku je bolje imati za prijatelja nego obratno, jer je velika i jaka zemlja sa jakom vojskom, a ovako podrivaju i sam NATO.

  2. Dondon says:

    Kako glup tekst. Iran prvenstveno pokusava da sacuva svoj suverenitet i jasno im je da njihova celivitost zavisi od opstanka Sirije.tj predsednika Asada. Takodje potpuna podrska Siriji ima i verski karakter. Ekspanzionisticke namere Irana apsolutno ne postoje, a postojale su mozda jedino krajem 70-tih kada su bili u milosti SADista, ali mesto Irana zauzela je S. Arabija. Clanak je apsolutno za rubriku obrisi zadnjicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *