Да ли ће НАТО нестати или постати још опаснији?

Da li će NATO nestati ili postati još opasniji?

7 marta 2017

nato-flags-45t

Da je NATO odavno zastareo, poznato je svima koji se još sećaju da je svrha postojanja ovog vojnog pakta bila odbrana Zapadne Evrope od eventualnog napada Sovjetskog Saveza, koga više nema.

Zastarelost NATO-a

O zastarelosti NATO-a, međutim, na Zapadu je počelo glasnije da se govori tek nedavno, pošto je tu strašnu ocenu izgovorio novi američki predsednik Donald Tramp.

Znači li to da su NATO-u dani odbrojani, ili pak ovaj pakt, koji poslednjih meseci gomila trupe na granicama Rusije, baš sada postaje još opasniji po čitav svet nego što je to bio do sada?

Zapadne elite ovih su dana dobile priliku za izvesno olakšanje, pošto je američki predsednik, u svom prvom obraćanju Kongresu SAD, poručio da „snažno podržava NATO“.

NATO i SAD

– Izraženi stavovi još uvek nisu protivrečni zato što se vidi da Tramp vodi ozbiljnu unutrašnju bitku protiv „duboke države. On je možda procenio da ne može istovremeno da se protiv nje bori na svim frontovima, pa je sada malo spustio retoriku u pogledu NATO-a… Ukidanje organizacije kao što je NATO, u svakom slučaju, ne može da se dogodi preko noći.“, te globalističke hidre čiji je NATO možda i najvažniji deo – kaže Aleksandar Pavić.

Razrađujući Trampovu tezu o zastarelosti NATO-a, koju inače podržava, osnivač čuvenog „Statfora“ Džordž Fridman u jednom nedavnom tekstu navodi da se „ne može tvrditi da NATO služi američkim interesima još od 1991“.

Ako NATO ne služi američkim interesima, u smislu tamošnjeg naroda i države, čijim interesima služi? Globalne neoliberalne elite, takozvane „partije Davosa“, kako je često nazivaju?

– Prilično je očigledno da interesima američkog naroda NATO ne služi, s obzirom na to da i NATO i,uopšte taj vojno-bezbednosno-politički intervencionizam, veoma mnogo koštaju američke poreske obveznike, a država im je za to vreme dospela u veoma loše stanje – ocenjuje Bojan Bilbija.

Sadašnja situacija, međutim, ne sluti na dobro. Poslednje trenutke vladavine Baraka Obame obeležilo je stacioniranje NATO trupa na istoku Evrope, na zapadnim granicama Rusije.

Koji je cilj ovog poteza, postavlja se pitanje, budući da je potpuno jasno da Rusiji ne pada na kraj pameti da napadne Poljsku.

– NATO kaže da je to odgovor na vojnu pretnju koja dolazi sa istoka, iz Rusije, ali cilj ovog poteza jeste trajno stacioniranje NATO trupa u baltičkim državama i na Balkanu, u Rumuniji i Bugarskoj. Dolaskom NATO trupa na ruske granice stvara se veoma eksplozivna situacija… A krajnji cilj svakako da jeste povećanje napetosti između Zapada i Rusije, koji će onemogućiti njihovo zbližavanje. – objašnjava Bojan Bilbija.

Sudbina Crne Gore

Kako će se dileme o preoblikovanju NATO-a odraziti na njegova dalja proširenja, pre svega na Crnu Goru?

Ovo pitanje prošlo je kroz nadležni odbor Senata, pristalice ulaska Crne Gore u NATO imaju ubedljivu većinu i u samom Senatu.

– Zamislivo je da SAD na kraju ipak ne dozvole ulazak Crne Gore u NATO. Ali to će zavisiti od odnosa snaga u samoj Americi, i ishoda ove velike političke borbe koja se očigledno vodi… Pitanje je i da li će Crna Gora biti smatrana dovoljno važnom da se baš tu povuče nekakva crvena linija. – navodi Aleksandar Pavić.

Rusija je tu crvenu liniju povukla, saopštivši da se protivi ulasku Crne Gore u NATO.

On ističe i da Tramp još nema punu kontrolu u SAD, proces imenovanja zvaničnika njegove administracije teče jako sporo, zbog opstrukcija s kojima se suočava u Kongresu, a „NATO se za to vreme ponaša kao da je Obama i dalje na vlasti. To je, na neki način, otuđeni centar moći, koji i na našim prostorima podiže temperaturu, upravo u Crnoj Gori, optužbe za navodni pokušaj držanog udara, i u Makedoniji, gde se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg direktno umešao u izborni proces, zahtevajući od predsednika Đorđa Ivanova da Zoranu Zaevu dâ mandat“.

Na kraju, kakva je budućnost NATO-a? Od čega će to najviše zavisiti?

– Budućnost NATO-a najviše će zavisiti od Vašingtona i borbe koja se tamo vodi – ocenjuje Aleksandar Pavić, sasvim na tragu predviđanja generalnog sekretara NATO-a Andersa fog Rasmusena: „Ako SAD ne održe svoju posvećenost, NATO je mrtav“!

Ipak, zaključio je on samouvereno: „Zbog tog razloga, ne verujem da će nova američka administracija ostvariti svoje pretnje“.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *