Da li će novi kineski izum sahraniti američki sistem PRO?

Da li će novi kineski izum sahraniti američki sistem PRO?

18 januara 2014

china-flagKina je testirala supersonični deo glave međukontinentalne balističke rakete. Izvršena testiranja pokazuju da je razvoj kineskih međukontinentalnih balističkih raketa s takvim delovima moguć već u vidljivoj budućnosti.

Protekla ispitivanja supersoničnog dela glave za međukontinentalne balističke rakete predstavljaju prvi praktičan rezultat velikog kineskog programa za pravljenje supersoničnog oružja. Već čitav niz godina se zna da Kinezi rade na temu supersoničnih letelica. U julu 2012. godine kineski mediji su saopštili da je uvedena u stroj jedinstvena aerodinamička cev koja omogućava produvavanje modela letelica brzinom do 9M. Sad je obavljeno prvo ispitivanje leta supersonične letelice. Glavna pitanja s ovim u vezi jesu kako će nova tehnologija uticati na kinesku nuklearnu strategiju i u kom smeru se kreću kineski projekti u oblasti supersoničnog oružja.

Rusija je prvi put izjavila da su izvršena uspešna testiranja supersonične bojeve glave 2005. godine u okviru rada na povećanju stabilnosti ruskih strateških nuklearnih snaga suočenih s američkom PRO. Očigledno, Rusija je prva u svetu dobila prvu borbenu glavu spremnu za razvoj. Kina ide ruskim stopama sa zaostatkom od nekoliko godina.

Ipak, obavljena ispitivanja pokazuju da je razvoj kineskih međukontinentalnih balističkih raketa s takvim delovima glave moguć već u vidljivoj budućnosti. Supersoničnu glavu čija se proizvodnja planira ne može da sruši nijedna od postojećih PRO ili PRO u perspektivi. Počevši njihov razvoj Kina će moći da poveća sigurnost svojih nuklearnih snaga.

Moguće je da su radovi na stvaranju supersonične bojeve glave povezani s projektom za novu kinesku tešku međukontinentalnu balističku raketu, za koji se saznalo prošle godine. Ovakvi delovi glave mogu biti teži od svojih prethodnika, što zahteva izradu nove, moćnije rakete.

Može se pretpostaviti da se u savremenim uslovima KNR, po ugledu na Rusiju i SAD, ne ograničava razvojem supersonične tehnologije u interesu svoje strateške nuklearne trijade. SAD razmatraju mogućnost korišćenja neatomskog supersoničnog oružja u svojim perspektivnim sistemima za nanošenje trenutnog globalnog udara. I Rusija radi na nenuklearnom supersoničnom oružju.

Pojava nenuklearnog supersoničnog oružja će omogućiti da se na novi nivo podignu kineski programi za izradu sredstava za borbu protiv američkih udarnih grupa nosača aviona. KNR se već kreće u pravcu stvaranja vrlo moćnih i brzih sredstava za nanošenje udara brodovima-nosačima aviona protivnika, pošto je napravila protivbrodsku raketu DF -21 D . Ova raketa već postavlja teško rešiv problem zaštite jedinice nosača aviona od udara. Ako se kao sredstvo za napad bude koristila supersonična zvučna raketa koja ima manju sposobnost manevrisanja, protivraketna odbrana nosača aviona će postati beznadežna i svi zadaci flota sveta će morati ponovo da se razmatraju.

U 21. veku će posedovanje sopstvenog supersoničnog oružja biti neophodan atribut vojne velesile, što Kina postaje. Međutim, od prvih testiranja do razvoja sistema oružja predstoji veliki put, zato ćemo rezultate ovih napora najverovatnije videti tek u sledećoj deceniji.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *