Da li će Putin biti četvrt veka na čelu Rusije?

Da li će Putin biti četvrt veka na čelu Rusije?

20 septembra 2013

Vladimir_Putin_Gre_2018788cVladimir Putin ne isključuje mogućnost da se i četvrti put kandiduje za predsednika Rusije. Poslednjih 13 godina Putin zauzima najviše pozicije u državi – jednom kao premijer i triput kao predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da „ne isključuje mogućnost“ da se i četvrti put kandiduje za predsednika 2018. godine.

Putin je to izjavio pošto je bivšeg premijera Francuske Fransoa Fijona upitao da li će se kandidovati na predsedničkim izborima, a Fijon mu odgovorio da na to neće odgovoriti dok šef ruske države ne da svoj odgovor na isto pitanje.

Politikolog Jevgenij Minčenko rekao je za RIA Novosti da se varijanta kandidovanja sadašnjeg predsednika sigurno razmatra i da on odgovor ne smatra šalom.

Da izjava nije šala smatra i predsednik Instituta nacionalne strategije Mihail Remizov koji je izjavio i da je to trenutno osnovni scenario, prenosi agencija.

Putin je prvi put postao predsednik Rusije 2000. godine, a četiri godine kasnije je reizabran. Na čelu ruske vlade našao se 2008. godine, a za predsednika nije mogao da se kandiduje jer je ruski ustav dozvoljavao samo dva uzastopna mandata.

Putinu je mesto predsednika čuvao dugogodišnji saveznik Dmitrij Medvedev, navodi Asošijejted pres. Medvedev je za vreme svog mandata predložio zakon kojim se predsednički izbori održavaju svake šeste godine.

Na izborima 2012. godine, Putin se kandidovao i osvojio izbore, nakon velikih protesta u Moskvi. Kada su ga pitali da li će se kandidovati za predsednika i 2018, Putin je rekao da „ne bi isključio tu opciju“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *