ДА ЛИ ЋЕ СЕ ДОГОДИТИ 10. ДЕЦЕМБАР?

DA LI ĆE SE DOGODITI 10. DECEMBAR?

16 novembra 2018

Nakon što je Evropska komisija predstavila interni dokument o Srbiji, dovedeno je u pitanje i otvaranje novih poglavlja ove godine, saznaje RSE.

U tom dokumentu se konstatuje da nije ostvaren napredak u ključnim oblastima.

Naime, postoji verovatnoća da Srbija ove godine ne otvori nijedno poglavlje u procesu pristupnih pregovora. Saznaje se da među zemljama članicama nema raspoloženja u svetlu potvrde da Srbija nije dovoljno napredovala u ključnim poglavljima 23 i 24 u pristupnom procesu, mada još ima dovoljno vremena da se ove ocene u učinku Srbije promene.Pozivajući se na svoje izvore, Radio „Slobodna Evropa“ je krajem oktobra objavio da će na međuvladinoj konferenciji, planiranoj za 10. decembar, Beograd i Brisel otvoriti tri nova poglavlja: finansije (poglavlje 9), ekonomsku i monetarnu politiku (poglavlje 17) i statistiku (poglavlje 18). Isti izvori koji su potvrdili održavanje međuvladine konferencije, sada najavljuju da do te konferencije najverovatnije neće doći.

Na nedavnom susretu radne grupe EU, koja se bavi zemljama koje su u pristupnom procesu, Evropska komisija je predstavila interni dokument o napretku Srbije u vladavini prava. Dokument koji je RSE objavio pokazuje da zemlja nije pokazala održive rezultate u ključnim poljima.

Kako se saznaje, prilikom rasprave, najmanje sedam članica EU je već izrazilo svoje rezerve zbog nalaza u izveštaju. Izvori sa ovog sastanka su u naglasili da su, u toku debate, diplomate iz zemalja članica EU najviše istakle zabrinutost zbog nedovoljnih rezultata po pitanju nezavisnosti pravosuđa, korupcije, slobode medija i ratnih zločina u Srbiji.

Zemlje članice smatraju da Srbija mora da pokaže opipljive rezultate u poglavljima 23 i 24, da bi došlo do otvaranja novih poglavlja. Pored ovog, diplomate iz zemlja članica EU „nisu oduševljene“ napretkom u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Kosovom, naročito u svetlu poslednje predsedničke runde za koju se tvrdi da je bila „veoma napeta“.

Izveštaj Evropske komisije se sada analizira u prestonicama EU, a pitanje otvaranja novih pregovora će se ponovo vratiti kao predmet rasprave na nivou EU diplomata, koji bi početkom decembra trebali doneti konačnu odluku o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom.

Konkretni rezultati u poglavljima 23 i 24, kao i konstruktivan pristup u dijalogu sa Kosovom, su od ključne važnosti da Srbija napreduje u procesu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

BONUS VIDEO: SRBI, PUT POD NOGE PA U MOSKVU

(B92)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Cetnik says:

    Zelim i nadam se da nece otvoriti vise ni jedno poglavlje i da ce Srbija se okrenuti evroazijskoj uniji, prema braci Rusima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *