ДА ЛИ ЋЕ СЕ РУСИЈА одлучити за важан корак на БАЛКАНУ!

DA LI ĆE SE RUSIJA odlučiti za važan korak na BALKANU!

8 septembra 2019

Srbija i RS zajedno treba da zamole Rusiju da imenuje svog predstavnika za Zapadni Balkan u cilju pravednog i dugotrajnog rješenja problema na Balkanu.

Pokret „Izbor je naš“ smatra, da bi došlo do pravednijeg pristupa rješavanju problema na Balkanu, u taj proces dolaska do rješenja, pored već uključene EU i već imenovanog specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, treba uključiti i specijalnog predstavnika Rusije.Rusija se zalaže za poštovanje međunarodnog prava. I pored bratskog odnosa prema srpskom narodu ima uravnoteženo sagledavanje interesa svih naroda na Balkanu. Dok imenovanje specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera predstavlja nastavak pristrasne politike SAD izražene kroz agresiju 1995. i 1999. nad srpskim narodom koja je presudno uticala na rat u BiH i stvorila okolnosti za proglašenje tzv. države Republika Kosovo i želje da se što prije postigne njihov cilj – priznavanje Kosova od strane Srbije i centralizacija BiH uz slabljenje Republike Srpske i potčinjavanje srpskog naroda.

Da se ta politika nastavlja, dokaz su i najnovije izjave specijalnog izaslanika Palmera date u intervjuu za ljubljanski list Delo. Kaže on „Naša vizija Zapadnog Balkana je da sve zemlje budu građanske (izborni princip, jedan čovjek jedan glas)… U BiH to bi poboljšalo osjećaj za nacionalni državni identitet“. Izborni sistem jedan čovjek jedan glas ruši Aneks IV Dejtonskog sporazuma u kojem su Republika Srpska politički entitet srpskog naroda a Bošnjačko-hrvatska federacija politički entitet Bošnjaka i Hrvata, dok su sva tri naroda (Bošnjaci, Srbi i Hrvati) ravnopravni – konstitutivni u zajedničkim institucijama Dejtonske BiH (Odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda i u RS i u BH Federaciji je pravno problematična, legalno donesena ali ne i legitimna. Donijeli su je sudije stranci uz podršku sudija Bošnjaka, dok su sudije Srba i Hrvata bili protiv).

Zanimljivo je da anglosaksonci nisu podržavali princip jedan čovjek jedan glas u Jugoslaviji pa ni sada gdje su god Srbi u većini, dok se sad zalažu za taj princip, recimo u Hrvatskoj iz koje je protjerano skoro 700 hiljada Srba a u njoj sada živi preko 95% Hrvata, kao i u BiH gdje su sada većina Bošnjaci. A posebno je opasna njegova izjava „U BiH to bi poboljšalo osjećaj za nacionalni, državni identitet“. To je pokušaj stvaranja vještačkog BH identiteta koji može izazvati sukobe na ovim prostorima, a unaprijed je osuđen na neuspjeh. Pa u BiH su stranci nametnuli i grb i himnu (muzika podsjeća na uvodnu pjesmu filma Životinjska kuća), a to su temeljni simboli svakog identiteta, da ne govorimo dalje.

Zbog svega navedenog smatramo da zajedno Srbija i Srpska trebaju da zamole Rusiju da imenuje svog predstavnika za Zapadni Balkan u cilju dolaska da pravednog i dugotrajnog rješenja problema na Balkanu.

Banja Luka, 5. 9. 2019.
Dane Čanković, predsjednik Pokreta

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Milan says:

    Koliko se sećam i Milošević je bio baš za taj princip "jedan čovek jedan glas", tada su Srbi činili tek oko 36% bivše SFRJ, ali bez obzira na to, tadašnji lideri SKJ i lideri tadašnjih bratskih republika itekako su se pobunili protiv toga. Elem znamo kako se ta nesloga završila, Jugoslavija je nestala. Ironično smešno je da sada Metju Palmer propagira "jedan čovek jedan glas". Ispada da BIH kao naslednik bivše socijalističke republike BIH je jedini deo bivše Jugoslavije u kom će živeti Miloševićev princip "jedan čovek jedan glas".

  2. milorad2 says:

    Vrlo brzo će biti ruske baze ovde , prvo u r.srpskoj a zatim i u srbiji.To je jedini način da predupredimo i zaustavimo rat koji nam pripremaju u briselu i vašingtonu.TO i ubrzano vojno jačanje.Oni plniraju da nas simultano napadnu šiptari i hrvati a onda da se oni umešaju kao medijatori i neki novi mirotvorci ali od toga nema ništa, ruske baze će biti ovde i to će značiti samo jedno ko nas napadne mora da računa na rat do kraja bez pregovora i dogovora pa kad izgube rat onda če moči da pregovaraju:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *