Da li će Srbija biti „prva u selu ili poslednja u Evropskoj uniji“?

Da li će Srbija biti „prva u selu ili poslednja u Evropskoj uniji“?

17 septembra 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

U vreme kada se u Srbiji u okviru mera štednje najavljuju bolni rezovi u javnom sektoru i brojna otpuštanja ljudi koji su u njemu zaposleni, kao i okretanje zapadnom tržištu u procesu približavanja Evropskoj uniji, poznati slovenački ekonomista i političar Jože Mecinger obratio se srpskoj javnosti sa sasvim suprotnom porukom – i poručio da se Srbija treba okrenuti Istoku, jer je „bolje biti prvi u selu, nego poslednji u Evropskoj uniji“. To je povod da pogledamo ko je taj čovek, i na čemu on temelji takvo svoje uverenje?

Dakle, Jože Mecinger je profesor ekonomije na Univerzitetu u Ljubljani, koji je doktorsku disertaciju stekao u Sjedinjenim Državama, a koji je bio postavljen za ministra ekonomije u prvoj demokratski izabranoj Vladi Slovenije. Takođe, u novije vreme bio je i rektor ljubljanskog univerziteta, a poznat je između ostalog i po svom snažnom protivljenju članstvu Slovenije u NATO savezu i Evropskoj uniji, što je potkrepljivao brojnim ekonomskim argumentima.

Međutim, u ovom trenutku je najzanimljivije ono što je pomenuti profesor pre nekoliko dana izjavio za beogradski dnevni list „Danas“, kada je upozorio reformisanu Vladu Srbije da se otpušteni radnici iz javnog sektora sigurno neće moći zaposliti u privatnom sektoru, te je naglasio da ne treba sprovoditi pogubnu evropsku politiku štednje, nego pronaći nova tržišta. A kada je reč o namerama da se srpski proizvodi prodaju u Evropskoj uniji, Mecinger je doslovno izjavio sledeće – „Mnogi sanjaju da će prodati nešto na evropskom tržištu, ali to je san, jer su sva tržišta u Evropi već zauzeta.“, pa je stoga kazao da je u takvoj situaciji najbolje rešenje promena orijentacije Srbije na drugu stranu sveta.

Naime, ugledni slovenački profesor i nekadašnji ministar ekonomije je izneo još i ovakvo mišljenje – „Da sam u Srbiji, ja bih se pre okrenuo Istoku nego Zapadu. Zato što imaju više novca, i zato što ćete u tom slučaju biti prvi u selu, ili ako ne prvi, onda među boljima. Pogledajte šta se desilo Sloveniji, bili smo prvi seljak na selu, a sada smo poslednji u Evropskoj uniji“.

I zaista, da je profesor Mecinger u pravu najbolje svedoče poslednje vesti iz Slovenije koje kažu da se ona bukvalno nalazi pred bankrotom, pa je zato nemački Špigl nedavno napisao da je ta nekada najprosperitetnija jugoslovenska republika sledeća zemlja koju će trebati spasavati od finansijskog sloma. A u isto vreme i nemački poslovni časopis Handelsblat ističe da se Slovenija, „koja se kao prva zemlja iz bivše Jugoslavije pridružila NATO-u i Evropskoj uniji, te koja se predstavljala ostalim bivšim socijalističkim zemljama kao primer kako se uspešno uspostavlja konkurentna privreda“, sada nalazi u recesiji i u sve gorem ekonomskom stanju.

Pa ipak, i pored svega navedenog, veliko je pitanje da li će u Srbiji biti dovoljno sluha da se uvaže saveti slovenačkog stručnjaka sa velikim životnim iskustvom. Jer u tom slučaju, kako on kaže, Srbija bi se okrenula istočnom tržištu, na kome ima viša novca, i gde „Srbija može biti prva na selu, umesto poslednja u Evropskoj uniji“. Međutim, sudeći po već najavljenim ekonomskim i političkim smernicama, čini se da je opredeljenje srpske Vlade ipak za ovo drugo. A u tom slučaju više ne mogu da pomognu ni saveti profesora Mecingera.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *