СРПСКА ВОЈСКА ИДЕ У СИРИЈУ!? – Русија рачуна на нашу помоћ!

SRPSKA VOJSKA IDE U SIRIJU!? – Rusija računa na našu pomoć!

9 avgusta 2016

HV2ktkqTURBXy9mMDA5YTU2ZWJhNDY5YzNhNWE4MzZkYjY1MGIzOGI2ZC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgADa li će se na ratištima u Siriji naći i pripadnici Vojske Srbije? Rusija, kako ja saopštilo njihovo ministarstvo odbrane, računa na “praktičnu pomoć kineske i srpske vojske u sprovođenu humanitarne operacije u Alepu u Siriji”. U Ministarstvo odbrane Srbije, kako “Blic” nezvanično saznaje, nije stigao nikakav zahtev iz Moskve. Čak i da stigne, njemu bi bilo teško udovoljiti, jer to ne dozvoljavaju srpski zakoni.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je, naime, da pored “odgovora međunarodnih humanitarnih organizacija, postoji određeni broj predloga za učešće nekoliko zemalja u cilju širenja humanitarne pomoći Alepu”.

– Ministarstvo odbrane Rusije je zahvalno narodima Kine i Srbije koji su prvi pružili podršku rusko-sirijskoj inicijativi za sprovođenje humanitarne operacije. Računamo na dalje praktične korake te dve zemlje i njihovih ministarstava odbrane u podršci naporima Rusije da obezbedi humanitarnu pomoć stanovnicima Alepa – navodi rusko ministarstvo odbrane.

Rsuija od 30. septembra 2015. godine sprovodi kontinuirane vazdušne udare protiv snaga koje se bore protiv snaga sirijskog predsednika Bašara Asada.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je humanitarnu operaciju za Alepo krajem juna i poručio da je potrebno organizovati dostavljanje, pre svega, lekova i ostalih najneophodnijih potrepština.

U Ministarstvu odbrane Srbije, međutim, odbacuju mogućnost učešća srpskih vojnika u akcijama u Siriji, jer bi to bilo u suprotnosti sa zakonima koji dozvoljavaju da pripadnici VS učestvuju samo u multinacionalnim operacijama koje se odviaju sa mandatom Ujedinjenih nacija ili Evropske unije.

– Mi možemo da se angažujemo samo na prikupljanju humanitarne pomoći, koja bi potom preko Rusije bila upućena u Siriju – kaže za “Blic” sagovornik iz Ministarstva odbrane koji je želeo da ostane anoniman.

Otprilike u tom pravcu tekao je i prošlonedeljni razgovor srpskih ministara odbrane i spoljnih poslova Zorana Đorđevića i Ivice Dačića sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Čepurinom.

Čepurin je istakao da očekuje unapređenje saradnje u svim oblastima, “u skladu sa Deklaracijom o strateškom partnerstvu između dve zemlje”. Dačić i Đorđević su ponovili stav Srbije o poštovanju teritorijalnog integriteta svih članica UN i podršci svim međunarodnim aktivnostima koje su usmerene ka izgradnji i očuvanju mira i bezbednosti u svetu.

– Vlada Srbije će, iako u složenoj ekonomskoj situaciji, sagledati mogućnosti za prikupljanje humanitarne pomoći, kao doprinos uspehu humanitarnih operacija koje Ruska Federacija izvodi – navedeno je u saopštenju Ministasrtva odbrane posle sastanka na kojem je istaknuto i da će “Srbija nastaviti da sprovodi politiku vojne neutralnosti i ubuduće će sarađivati sa svim partnerima i na Istoku i na Zapadu”.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je termin “humanitarna operacija”, zapravo, eufemizam.

– Akcija u Siriji je u svojoj osnovi borbena misija. Naši zakoni ne dozvoljavaju učešće pripadnika Vojske Srbije u operacijama koje nemaju mandat Ujedinjenih nacija ili Evropske unije. Njihovo angažovanje, zbog vojne neutralnosti, moguće je samo u multilateralnim operacijama. Zato Srbija ne može da učetvuje ni u operacijama NATO. Uz to, odluku o učešću u misijama donosi Narodna skupština, na osnovu godišnjeg plana aktivnosti pripadnika VS, koji, opet, usvaja parlament – kaže Radić.

On dodaje i da je mit kako bi angažovanje srpskih snaga u ovakvoj ili sličnim akcijama od Srbije napravilo nvu metu za ISIS.

– ISIS je protiv svih koji nisu za njih. A to da li će se neko naći na meti njihovih terorista zavisi od mnogo drugih stvari, ne samo od toga da li je država uključena u operacije protiv njihovh snaga – dodaje Radić.

(Blic)

KOMENTARI12 komentara

 1. Radikal says:

  Idemooo! Ja sam za!

  • milojko says:

   Samo napred braćo srbi!Tamo vas čekaju balije, da izravnaju račune sa vama.

   • Batina says:

    Koje racune, retardu?

  • Alojz Stepinac says:

   hahaha Kakvi licemejri! Tvrdili ste da ne želite u NATO kako srpski građanin ne bi ginuo negdje daleko, širom svijeta, ali čim vas je ruski gazda zvao, odmah ste promijenili mišljenje. hahahaha Nikada ljudi od vas! Sami lažovi! :D

  • Bajurina says:

   Bjez u rupu misu mali

 2. pupak says:

  Gde su sad rusoljupci kad njima treba pomoc

 3. Zeljko says:

  Idete , ideta !! E onda se aktivira Sandžak i mnogobrojni " Vučićevi prijatelji " diljem svijeta protiv vas !! Hajde da vidim i ovaj novi " mitomanski " film !!

 4. Portopranco says:

  Ne idemo,niti ćemo.Neka idu rvati,neka oni glave gube,a mi čuvajmo srpske živote i našu voljenu Srbiju.

 5. Kulak says:

  Što više hrvacke vojske u Siriju,Libiju,Afganistan u ratne zone.Samo ih šalji Kolindo!

 6. Obrad says:

  Ja bi itiso ako me pozovu. Dobra plaća a mlatis americke retarde kolko oćes. Kad zagusti su-30 pociste put

 7. Bajurina says:

  Smrdijanski junaci hahahahaha

 8. branko says:

  idi te tamo je vase srbsko oruzije kod alkaide i dzihada tuce vas dacic i vucic sa srbskim orudem hhhhhh niste vi ni srbiju odbranili kamoli siriju stidim se sto sam srbin jedni u nato drugi kod putina ista stvar ko 1943 godine srbii na srbe

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *