Da li će srpski tenkovi krenuti u pobedu nad svim protivnicima?

Da li će srpski tenkovi krenuti u pobedu nad svim protivnicima?

30 januara 2014

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Ovog leta bi lako moglo da se desi da srpski tenkovi krenu u odmeravanje snage i veštine sa američkim, nemačkim i drugim tenkovima. Naravno, daleko bilo, ne radi se ni o kakvom ratnom okršaju, nego o pravom sportskom takmičenju koje se naziva „tenkovski biatlon“, a koje će se i ove godine održati u Moskvi, uz učešće tenkova iz celog niza zemalja. Naime, ako srpska strana prihvati poziv koji joj je zvanično uputio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, onda će na velikom takmičenju tenkova ovog puta učestvovati i predstavnici Srbije. Dakle, pogledajmo o kakvom spektaklu se radi.

Na vojnom poligonu Alabino u blizini Moskve, prošlog leta su se okupili tenkisti iz Rusije, Belorusije, Jermenije i Kazahstana, da se okušaju u novom sportu kog je osmislio aktuelni ruski ministar odbrane, u kome se istovremeno testiraju sposobnosti vozača i mehaničara, kao i preciznost strelaca, jer se takmičenje sastoji iz dva dela – iz tenkovske vožnje i pucanja.

Prošlogodišnje takmičenje je pomno pratilo oko 50 vojnih atašea iz raznih zemalja, a pobednicima su bili uručeni ključevi automobila Niva, isto kao i drugoplasiranim i trećeplasiranim ekipama.

Međutim, ono što je sigurno najzanimljivije od svega, to je činjenica da će ovog avgusta to takmičenje dobiti širi međunarodni karakter jer su svoje učešće nedavno potvrdile tenkovske ekipe iz Italije, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država, a Srbiju je još ranije pozvao lično Sergej Šojgu, kada je u novembarskoj poseti Beogradu pred srpskim ministrom odbrane doslovno rekao sledeće: «Nadam se da će u avgustu naredne godine srpske ekipe moći da učestvuju u takmičenju tenkista, što je kod nas već postala tradicija i na čemu učestvuje više zemalja».

Inače, on je za predstojeće nadmetanje u Moskvi rekao da će to biti «takmičenje tehnologija, konstruktora, i svih onih koji proizvode tehniku koja treba da štiti naše države», te izrazio nadu da će takva nadmetanja postati tradicionalna i da će ona poslužiti kao moćni faktor jačanja prijateljskih veza i poverenja među državama.

Široj srpskoj javnosti zasad još nije poznato da li se domaće posade tih teških oklopnih vozila spremaju za put u Rusiju, ali svakako da bi to bila dobra prilika da u miru i u takmičarskom duhu odmere svoju snagu i veštinu sa kolegama iz desetak država sa Istoka i Zapada, odnosno iz zemalja ODKB-a i NATO.

Prema tome, s obzirom da je uoči sledećeg tenkovskog biatlona, Sergej Šojgu poručio ruskim konstruktorima da hoće od njih tenkove koji će i ove godine omogućiti Rusima osvajanje prvog mesta, a istu želju su već izrazili Italijani i Amerikanci, onda se čini da jedino ostaje nerešeno pitanje – da li i srpska strana ima nameru da učestvuje i trijumfuje na tom jedinstvenom i do sada neviđenom takmičenju tenkova u Moskvi, na kome će se po prvi put u istoriji najbolji tenkisti sveta naći u ulozi pravih sportskih zvezda?

U svakom slučaju, to bi bila šansa da tenkovi iz Srbije odnesu pobedu u konkurenciji onih koji su joj bili vekovni prijatelji, kao i onih sa kojima je Srbija do sada, blago rečeno, imala promenljivo iskustvo. I to u istinski sportskoj atmosferi, na ruskom poligonu Alabino.

(Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dervensky says:

    ...Da se ucestvuje, nego sta !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *