ДА ЛИ ЋЕ ВОЈСКА ВЕНЕЦУЕЛЕ донети ову шокантну одлуку! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА… (ВИДЕО)

DA LI ĆE VOJSKA VENECUELE doneti ovu šokantnu odluku! EVO ŠTA SE DEŠAVA… (VIDEO)

28 januara 2019

Piše: Miroslav Lazanski

Hoće li vojska Venecuele ostati verna predsedniku Maduru i da li je propao pokušaj državnog udara u Karakasu? Monroova doktrina da je Južna Amerika dvorište Vašingtona je protiv ruskog uticaja u Venecueli.

Najvažniji segment društva u Venecueli su Bolivarske nacionalne oružane snage, što je zvaničan naziv za vojsku koja broji 123.000 pripadnika, plus je tu još i milicija sa 220.000 pripadnika i Nacionalna garda sa 23.000 ljudi raspoređenih u devet regionalnih komandi. Za zemlju koja ima 31 milion stanovnika i vojni budžet od 1,2 milijarde dolara to je dosta veliko finansijsko opterećenje.Po planu „Zamora“, koji je donela vlada u Karakasu, vojska treba da bude prisutna u svim delovima društva, doktrina „Integralne odbrane“ sprovodi se na svim nivoima, pa je tako više od 200 venecuelanskih generala i admirala raspoređeno u skoro 38 odsto strateških sektora privrede države. Od 32 ministarstva, njih 12 su pod kontrolom vojske, guverneri provincija su aktivni, ili penzionisani oficiri armije.

Na nivou Generalštaba postoji Operativna strateška komanda koja je nadređena Komandi regiona, Komandi zona i Komandi područja.

Svoju moć oružane snage Venecuele projektuju, pre svega, prema susednoj Kolumbiji sa kojom imaju istorijske nesporazume, zatim čuvaju naftna polja i ispoljavaju uticaj u Karibima. No, glavni problem Venecuele jeste korupcija i ogromna inflacija od 650 odsto na godišnjem nivou. Za jedan američki dolar dobija se 923 bolivarosa.

Rusija je u proteklom periodu naoružavala armiju Venecuele modernim borbenim sistemima: PVO sistemi S-300 i Buk M-2, avionima Su-30 i tenkovima T-72. U Venecueli je Rusija počela izgradnju fabrike automatskih pušaka AK-103 i regionalnog centra za remont helikoptera Mi-17. Ruski strateški bombarderi Tu-160 povremeno borave na aerodromima Venecuele. Osim ruskog naoružanja prisutno je i kinesko, helikopteri K-8 „karakorum“, američki avioni F-16, francuski tenkovi AMH-30…

U junu 2017. godine dogodio se policijski, helikopterski napad na zgrade Vrhovnog suda i Ministarstva unutrašnjih poslova u Karakasu. Vojska je tada osujetila pokušaj državnog udara.

Vašington u duhu Monroove doktrine „Amerika Amerikancima“ stalno potencira opasnost da oko 2.000 PVO raketa „igla“, koje se lansiraju sa ramena, a koje je Rusija prodala Venecueli, eventualno padnu u ruke teroristima. Nema sumnje da će se ekonomski i politički pritisak Zapada na vladu u Karakasu nastaviti i da opstanak Madura na vlasti zavisi isključivo od ponašanja vojske Venecuele. Naravno, pre svega od generalske i admiralske elite, koja je na ekonomskim funkcijama. Za Madura je u kontekstu neposredne odbrane najvažnija 3. pešadijska divizija sa bazom u gradiću Fuerte Tiuna i 4. pešadijska divizija sa bazom u Marakaju, južno od Karakasa, komanda 6. inženjerijskog korpusa na istoj lokaciji i 131. i 132. skvadron lovačke avijacije sa bazom Puerto de la Kruz jugoistočno od Karakasa. Uz padobranski bataljon koji je stalno uz Madura, to su glavne snage na koje se predsednik Venecuele može osloniti.

(Politika)

KOMENTARI5 komentara

 1. petrovgrad says:

  Glup nije, ako popusti proći će kao Gadafi, Sloba,Sadam, ili će se držati čvrsto Rusa kao Bašar el Asad. Da će mu biti lako neće, ali da ima snage i potencijala ima. Samo treba da ispegla petu kolonu, kao kinezi na Tijenmenu, sjebe te otporaše i biće miran neko duže vreme, dok ne krene revolucija u SAD poput M.L.Ginka.

  • opet ja says:

   Kao Sloba neće jer su njega sklonili u Hag, a onda ga proglasili mrtvim i pustili da uživa u pokradenim parama.

 2. milorad says:

  cela ova priča nema mnogo veze sa madurom direktno, on nije uradio ništa spektakularno protiv amerike a ruski uticaj u venecueli je minoran.Ovo više nije hladnirt i neka borba protiv kom,unizma, ovo je jednostavno vraćanje na 19 vek i kolonijalne imperrije, kratko i jasno amerika želi da pridoda venecuelu već poprilično dugom spisku svojih KOLONIJA.

 3. Vesko says:

  Vojska je finansijsko opterecenje?? Lazanski bi njih najradije razoruzao 'kako oruzje ne bi palo u ruke terorista' kako bi bili sto laksi pljen za zapadne monstrume imperijaliste. Pa prica ovog zapadnog agenta koji je obilazio Bondstil na poziv americkog oficira, je smehotresna!! Svaki dan slusamo kako provlaci prozapadne price i vrsi propagandu za nase neprijatelje, ali sta ima novo u Srbiji drzavi ciji su sef DB bili CIA operativci, ciji je Nacelnik generalstaba takoder optuzen za kolaboraciju i izdaju saradnjom sa CIA, kao i sef vojne kontraobjestajne sluzbe, inace dobar prijatelj LAZanskog, koji je imadu ostalog pohvalio sporazum sa NATO koji je Skupstina Srbije donijele na tajnoj sjednici koja je slucajno provaljena pa je onda on da svoje 'strucno misljenje' da je taj sporazum 'odlican' za Srbiju a radi se o 100% izdaji.

 4. Milan says:

  Lupa Lažanski: "No, glavni problem Venecuele jeste korupcija i ogromna inflacija od 650 odsto na godišnjem nivou." - Vodeći problem Venecuele je VISOKA INFLACIJA, a visoko učešće nafte i gasa u celokupnoj ekonomiji zemlje dalo je prostora da obaranjem cene nafte narušava se ekonomska i finansijska stabilnost zemlje. U određivanju cene nafte glavnu reč ima S. Arabija i njen strateški partner SAD. Dakle glavni problem Venecuele su dugogodišnja su nastojanja svetskog hegemona da spolja utiču na proizvodjenje što veće krize koja će Venecuelu baciti na kolena, a zatim da je preuzmu pod svoju kontrolu. Kada poremećaj kao što je inflacija traje duže normalno je da nju prati i korupcija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *