ДА ЛИ ЋЕ ЗБОГ ОВОГА ЗАРАТИТИ АМЕРИКА И ТУРСКА? Американци стварање Курдистана!

DA LI ĆE ZBOG OVOGA ZARATITI AMERIKA I TURSKA? Amerikanci stvaranje Kurdistana!

24 maja 2017

Američka vojna obaveštajna služba objavila je da je pitanje nezavisnosti iračkog Kurdistana unapred rešeno.

Direktor Obaveštajne uprave Pentagona Vinsent Stjuart rekao je ovo na sulušanjima u komitetu Senata SAD za oružane snage. Pritom je dodatno precizirao:

„Kurdska nezavisnost  je na takvoj trajektoriji da više, po svemu sudeći, nije pitanje: hoće li je biti ili neće, već – kada”.

General Stjuart je precizirao da će Kurdi referendum o izdvajanju iz sastava Iraka i formirau sopstvene države održati u oktobru 2016-te. Još je naglasio:

„Biće to, dakle, važan referendum”.

Tačno vreme održavanja referenduma dosad nisu nazivali ni sami Kurdi. Inače, Stjuartu je bilo postavljeno pitanje: hoće li vlada iraka biti u stanju da posle razbijanja Islamske države povrati jedinstvo zemlje?

On je odgovorio prilično neodređeno: „Posle oslobađanja Mosula, najveći izazov za vladu Iraka, u kojoj dominiraju šiiti, biće otklanjanje nesuglasica sa sunitima na zapadu i sa Kurdima na severnu zemlje”.

Još je ukazao: „Za vladu u Bagdadu ozbiljan izazov biće rešavanje pitanja naftnih nalazišta oko kirkuka, prihoda od njih i pripadnosti samog Kirkuka”.

General Stjuart je priznao: „Ako političko rešenje ne bude nađeno – može doći do konflikta u koji će biti uvučene sve strane. Može doći do građanskog rata u Iraku. Možda je bolje reći: do građanske smute”.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pere says:

    Znaci... referendum je vec bio... 2016.?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *