ДА ЛИ ЋЕМО ИЗБЕЋИ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ? Овај научник није баш сигуран…

DA LI ĆEMO IZBEĆI TREĆI SVETSKI RAT? Ovaj naučnik nije baš siguran…

1 marta 2018

Informatičar sa Univerziteta Kolorado Aron Klose, koji je analizirao podatke o ratovima, tvrdi da prošlost i sadašnjost pokazuju da ljudi neće izbeći veliki svetski sukob ni u bližoj budućnosti.

Statistička analiza istorije ratovanja ne daje nadu čovečanstvu da je naučilo lekcije i da se neki veći ratni sukob ne može očekivati u budućnosti, navedeno je u istraživanju objavljenom na portalu „Naučni izazovi“ (Science Advances).

Od kraja Drugog svetskog rata nije došlo do sukoba svetskih razmera, što je neke stručnjake nagnalo na zaključak da je čovečanstvo konačno shvatilo uzaludnost velikog ratovanja, posebno imajući u vidu da je u toku „nuklearna zima“, što predstavlja snažan argument protiv rata.

Klose je koristio bazu podataka o vekovima krvavih sukoba kako bi utvrdio da li je reč o zatišju ili izglednoj budućnosti bez rata.

On je pomoću podataka utvrdio statistička kolebanja ratova od 1823. do 2003. godine, a proučavao je i periode mira nakon velikih i dugotrajnih sukoba.

Klose je utvrdio da su u istoriji veliki ratovi izbijali nakon dužih mirnodopskih pauza, što se dovoljno često događalo da se može zaključiti da sadašnje zatišje nije retka pojava.

On smatra da sadašnji period mira mora potrajati najmanje 100 do 140 godina kako bi predstavljao statistički značajan trend.

Vesti, Srna

KOMENTARI7 komentara

 1. goran says:

  Za Srbe je najbolje da ratuju. Ovako samo izumiru.

  • Nebeska Srbija says:

   Nazalost,tako je..Bolje smo prolazili u ratovima,jer je ovo sad katastrofa..mi i nemamo vojsku za rat sad mi pade napamet bre.

   • goran says:

    Ne treba vojska, nismo je imali ni pod Turcima. Gde ima volje i naroda, sve je moguce. Zivela Srbija.

 2. triglav says:

  mi ćemo ga izbeći, a za vas nisam siguran

  • Roy says:

   E neces ovaj put ni ti. Vjeruj meni da neces. Nece niko koliko raspolazem informacijama. Pozdrav from Cleveland Ohio.

 3. Public says:

  Gospodari rata su do sada uvek bili posmatrači sa tribina. Sada su locirani i zato se tako odugovlači jer znaju da su na nišanu. I bi i ne bi. Znaju šta sledi.

 4. goran says:

  Mi smo vec ozraceni za narednih hiljadu godina. Sad je red da se ozrace i ostali. Jedva cekam da pocne rat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *