Da li i ruski oficiri ratuju u Ukrajini?

Da li i ruski oficiri ratuju u Ukrajini?

14 јула 2014

ukraine-crisisUkrajinski predsednik Petro Porošenko optužio je ruske vojne oficire da su, zajedno sa proruskim snagama, uključeni u vojne operacije protiv ukrajinske vojske. On je optužio proruske snage da su upotrebile novi ruski raketni sistem.

„U protekla tri dana novi ruski raketni sistem je korišćen protiv oružanih snaga Ukrajine. Takođe je potvrđena informacija da ruski vojni oficiri učestvuju u vojnim operacijama protiv ukrajinskih snaga“, naveo je Porošenko po svom sajtu, prenela je agencija Rojters.

Porošenko tvrdi i da su vladine snage uspele da probiju blokadu proruskih snaga i stignu do vojnika koji dugo borave na strateški važnom aerodromu u Lugansku, jakom uporištu proruskih snaga, dodaje AFP.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je ranije danas saopštilo da su ukrajinski avioni sproveli pet vazdušnih napada po položajima proruskih snaga kod Luganska, ali nije bilo potvrde navoda suprotne strane, da je Kijev rasporedio tenkove u predgrađima grada uoči velike ofanzive na Lugansk.

Istovremeno, lokalne vlasti saopštavaju su još tri osobe ubijene a 14 ranjeno u odvojenim incidentima širom grada u poslednja 24 sata – što su nove žrtve krvavog vikenda kada je zabeležen najveći broj civilnih gubitaka u sukobu u Ukrajini, koji je do sada odneo približno 550 ljudskih života.

Portparolka Luganske Narodne Republike potvrdila je da su proruske snage uništile ukrajinski vojni konvoj u selu Heorhivka na 10 kilometara zapadno od aerodroma i da su najmanje tri ukrajinska vojnika ubijena u tom sukobu.

Borbe su intenzivirane oko tog istočnog ukrajinskog grada pošto je ukrajinska vojska pojačala pritisak da „poremeti pobunjeničke linije“ i preotme kontrolu nad više teritorija od „poljuljanihh proruskih boraca“, navodi AP i dodaje da su trupe Kijeva ponovo zauzele nekoliko sela oko grada i ponovo otvorile koridor do aerodroma.

Portparol ukrajinskog Nacionalnog bezbednosnog saveta Andrej Lisenko rekao je novinarima da Rusija grupiše vojnike na granici sa Ukrajinom i da „separatisti (proruske snage) uz podršku ruskih plaćenika“ pucaju na ukrajinske graničare u pokušaju da dopreme svoja oklopna vozila u Ukrajinu.

„U protekla 24 sata uočeno je raspoređivanje (ruskih) jedinica i vojne opreme preko granice kod graničnih prelaza Sumi i Lugansk. Ruska Federacija nastavlja da doprema trupe na granicu“, saopštio je Lisenko, navodi Rojters.

Prema njegovim rečima događaji u poslednjih nekoliko dana pokazuju da je ruska strana krenula kursom eskalacije sukoba u Donbasu, pošto su rano jutros proruske snage pucale na graničare i vojnike u blizini graničnog prelaza.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Milan says:

    "Portparolka Luganske Narodne Republike potvrdila je da su proruske snage uništile ukrajinski vojni konvoj u selu Heorhivka na 10 kilometara zapadno od aerodroma i da su najmanje tri ukrajinska vojnika ubijena u tom sukobu"...nije jasno cijeli konvoj uništen a poginula samo nekoliko vojnika.....inf. neprovjerena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u