Да ли иду и избори за председника Србије?

Da li idu i izbori za predsednika Srbije?

11 oktobra 2015

Dragomir Andjelkovic 3843Piše: Dragomir Anđelković

Srbiji predstoje redovni pokrajinski i lokalni izbori. Radi se o velikom i značajnom izbornom ciklusu oko koga će se neko vreme sve vrteti u državi. I politički, i ekonomski, slično će koštati društvo kao da se radi o opštim izborima.

Otuda, ima smisla da dođe i do njih, odnosno da se sa navedenim redovnim održe i prevremeni parlamentarni i predsednički izbori. Takav stav, stiče se utisak, polako preovlađuje makar kada se radi o odmeravanju snaga za skupštinu. Što se predsedničkih izbora tiče, još nije jasno šta o njima, u tom svetlu, misle naši vodeći političari. No, da ponovim, posmatrano sa unutrašnjeg stanovišta racionalno je da i do njih dođe ako bude doneta odluka da se ide na glasanje za parlament. Da li je tako i kada se uzmu u obzir spoljni faktori?

Zapad ne voli jaku vlast u perifernim zemljama ni kada je totalno kooperativna prema njemu, a tim pre kada je to samo delimično kao naša. Po pitanju Kosova, nažalost, ona je previše popustila, ali kada se radi o Rusiji, za mnoge, u Vašingtonu ili Briselu prešla je crvenu liniju nepokornosti. Tako je bilo i pre našeg više nego blagonaklonog odnosa prema ruskoj (legitimnoj) intervenciji u Siriji; tim pre će biti posle toga. Stoga, ali i ne samo zato, evroatlantski centri moći će nastojati da nekako iskomplikuju našu političku situaciju i otežaju položaj onima koji vode zemlju.

Ipak, kada se radi o predstojećim sveobuhvatnim partijskim odmeravanjima snaga, zbog šireg geopolitičkog konteksta i sa njim skopčane rastrzanosti Zapada, on za to nema mnogo mogućnosti. Mnogo lakše mu je da na efikasan način iskopa i podrži svog kandidata kada se radi o eventualnim predsedničkim izborima ili pak da na neki drugi način u vezi sa njima zatruje situaciju na našoj političkoj sceni. Od procene da li ima mogućnosti da na delotvoran način tako postupi u relativno kratkom roku do sve verovatnijih višeslojnih izbora, valjalo bi da se donese odluka da li će oni biti i predsednički!

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Ćuti, vućićev krmak.

  2. Lady Gaga says:

    Ko je ova budala? Neki glasnozagovornik Picoustog? MOJ JEDINI PREŠEDNIK JE VLADIMIR VLADIMIROVIČ PUTIN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *