Да ли Индија ипак жели рат са Kином?

Da li Indija ipak želi rat sa Kinom?

10 septembra 2017

Vojni krugovi u Indiji pokušavaju da ostvare pritisak na premijera Narendru Modija, koristeći tradicionalno, društveno prihvaćeno mišljenje da vojska uvek mora da bude spremna da reaguje.

Stručnjak Centra evroazijskih studija Instituta aktuelnih međunarodnih problema na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova RF Andrej Volodin za Sputnjik komentariše i objašnjava izjavu načelnika štaba kopnenih snaga Indije Bipina Ravata.

Naime, indijski general je uz vrlo jasan provokacioni ton izjavio da „Kina koristi metodu seckanja salame kako bi okupirala teritoriju Indije“. Ravata je to izjavio u jednom od „tink tenkova“ u Nju Delhiju. On je optužio Kinu da testira „živce i strpljenje“ na granici sa Indijom.

U principu nema ničeg novog u generalovim izjavama, smatra Volodin i dodaje da bi trebalo imati u vidu sve napetosti koje postoje u kinesko-indijskim odnosima:

– Ovde bi trebalo posmatrati situaciju i iz kineske i indijske perspektive. Sa jedne strane, tu je gotovo večno suparništvo, koje nikako ne bi smelo da pređe „crvenu liniju“, odnosno dve zemlje ne bi smele da dođu u fazu odnosa kakva je bila 1962. godine u vreme pograničnog konflikta, odnosno rata iste godine.

Sa druge strane, u Indiji preovladava mišljenje da bi trebalo oslabiti sve tenzije koje postoje u odnosu sa Kinom.

Istovremeno određeni deo vojnog establišmenta Indije, u tihom savezu sa tradicionalistički orijentisanim snagama indijskog društva, vrši pritisak na premijera Narendru Modija i njegovu Vladu. Tradicionalisti i deo vojne elite zauzimaju maksimalno čvrstu i oštru poziciju u odnosu na Kinu. Dok Indija ozbiljno ima velikih potreba za novim investicijama u infrastrukturu, Kina je jedini pravi potencijalni investitor i to se ne bi smelo zaboraviti.

Indijski general je pretpostavio da je suparnik Indije i Pakistan, jer je saveznik Kine, što sagovornik Sputnjika komentariše kao fantaziju generala Ravata:

– Odnosi između Indije i Pakistana su od momenta razdvajanja Indostana na dve nezavisne države uvek bili veoma napeti. I u tome nema ničeg novog, ali ideju da Pakistan koristi napetosti u indijsko-kineskim odnosima u svojim dugoročnim i čak kratkoročnim političkim interesima, smatram potpuno neverovatnom. Indija i Pakistan su članice ŠOS-a. A i Kina i Rusija imaju dovoljno argumenata da ubede rukovodstvo Pakistana da ne preduzima nikakve nepromišljene korake. U tom slučaju mislim da se radi o fantaziji indijskog generala.

Ocene Andreja Volodina ispostavile su se umnogome slične sa mišljenjem kineskih eksperata, koje je u petak citirao kineski dvojezični, kinesko-engleski list „Global tajms“.

Stručnjak šangajskog Instituta međunarodnih problema Džao Gančeng u intervjuu za taj list je istakao da su izjave indijskog generala namenjene za „unutrašnju upotrebu“.

Gančeng smatra da general koristi zgodan momenat u vezi sa napetostima oko regiona Doklam kako bi ukazao na važnost kopnenih snaga i da je to zapravo interna borba za vojni budžet i imidž. Osim toga, dodaje kineski stručnjak, u Indiji je na snazi građanski tip upravljanja državom i glas vojnog resora nema mnogo uticaja na kreiranje spoljne politike.

Ćen Feng, stručnjak Centra za izučavanje nacionalne strategije na Pekinškom univerzitetu, smatra da izjave indijskog generala mogu imati veoma opasne posledice, kao i da one podrivaju temelje kinesko-indijskih odnosa. Feng je podsetio da su ti odnosi ponovo ugroženi nakon napetosti koja raste u regionu Doklamu.

Vestionlajn

KOMENTARI2 komentara

  1. marko st says:

    Indija je sledeći kaubojski konj, još uvek ga osedlava a dali će ga zajahati...verovatno hoće jer se krdo naglo smanjilo pa nema izbora.

  2. M says:

    Ne pratim Kinesko-Indijski spor oko teritorija pa neznam tko posize za tudjim i vuce vraga-krivicu za rep,ali ovdje vidim da je ovaj ruski"savjetnik"diletant ili zapadni placenik!Jer Pakistan je USA-Zapadni placenik i plesat ce kako USA-Zapad svira,tj.napast ce Indiju po zapadnom naredjenju ako i ona ne bu slusala Zapad!A u Kini-Indiji oni koji potenciraju nepravdu i sukob protiv onog drugog,nisu nista drugo do li glupani ili pak placenici Zapada!A buduci da se sami exponiraju pa ih je lako identificirati,onda bi ih trebalo i maknuti!Inace ce napraviti veliku stetu ne samo doticnim drzavama nego i svijetu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *