Da li je Beograd svestan šta se sve događa i šta se sprema na prostoru tzv. Sandžaka

Da li je Beograd svestan šta se sve događa i šta se sprema na prostoru tzv. Sandžaka

24 aprila 2013

Džamija_Stambol02Piše: Dobrosav Nikodinović

U pešterskom selu Delimeđe (odmah iznad Manastira Sopoćani, na putu Novi Pazar-Donja Pešter) Islamska zajednica iz Novog Pazara izgradila je 2009. godine tzv Islamski centar, ogromnu džamiju sa dva minareta visoka oko 110 metara. Ova dva minareta se vide sa bilo kojeg dela Peštera. Naravno da je to uradio muftija Zukorlić. To su dva najviša minareta na svetu, viša od onih u Johansburgu, Aziji, viša od Hrama Svetog Save.

Već nekoliko decenija u Raškoj oblasti bukti muslimanski nacionalizam, od smene Rankovića, a kulminirao je pojavom Alije Izetbegovića, Sulje Ugljanina i Rasima Ljajića, a muftija Zukorlić se odmetnuo od Srbije, niko mu ne sme ništa i niko ga ne pita šta radi iako otvoreno preti Srbiji optužujući je za koješta samo da bi opravdao svoje separatističke namere.

Srbi su, od većinskog naroda u Raškoj oblasti polovinom 20. veka, postali manjinski narod u skoro svim mestima Raške oblasti izuzev Nove Varoši, Priboja i Prijepolja.

Muslimani su preuzeli sve pozicije u ovom delu Srbije, ponašaju se suvereno, kao da ne postoji republička vlast ( lokalna vlast pripada muslimanima, čak i u Prijepolju), Raška oblast je totalno islamizirana, stvoren je ambijent Bliskog istoka i svi Srbi se osećaju kao stranci u sopstvenoj državi.

Životna perspektiva svakog Srbina je osujećena, Srbi nisu mogli da ostvare ni jednu svoju životnu zamisao, čak ni jedno svoje nacionalno pravo, srpska sela su zaostala kao iz polovine 20. veka. Srbi su strahovito siromašni, žive u naseljima bez komunalne infrastrukture, selili su se trbuhom za kruhom, sela su se potpuno ispraznila, mnogo ih ima koja su ugašena,a mnoga su pred gašenje.

Srbi su se preko „Udruženja Ras“ obraćali republičkoj vlasti sa molbom da se stanje sagleda, da se obuzda muslimanski nacionalizam, da se spasi Raška oblast, ali izuzev Miloševića niko nije prstom mrdnuo. Sam primer postavljanja Spomenika Stefanu Nemanji u Novom Pazaru, gde 11 godina vlast vodi Srbe žedne preko vode, ni jedan republički organ nije uradio ništa, na rešenje se čekalo sedam godina, a kad je odbijen zahtev usledila je žalba na koju niko nije odgovorio dve godine.

Neiseljeni Srbi su svi do jednog potonuli u depresiju, promenili su svoj nacioni identitet, pribegavaju rajetinskoj mimikriji i čak i meštani će teško prepoznati ih da su Srbi, već će misliti da su muslimani. Selili su se dok su imali snage, a sada nemaju snage ni da se isele i vide kraj svoga života tu gde su se zatekli, bez ikakve želje da se bore za sebe i svoju porodicu.

Svima je na tom prostoru jasno da će Rašak oblast izaći iz Srbije, postaće nezavisan državni muslimanski entitet koji će sa ostalim muslimanskim delovima bivše Jugoslavije i sa Albanijom formirati muslimansku federaciju na Balkanu. Čeka se samo pogodan trenutak i nalog sa Zapada i Turske.

Jedini činilac koji zadržava Rašku oblast u Srbiji je što muslimana u Srbiji ima ukupno oko 1, 83%, odnosno oko 153.500. Kriza i tako mali broj muslimana raseljava po svetu u potrazi za zaradom, pa mnogi od njih i ne obraćaju pažnju na muftiju Zukorlića i na njegove namere. Ali ni to nije uteha za Srbe i državu Srbiju, jer Zapad može, ako oceni je to u njegovom interesu, na ovim prostorima da uradi sve što zamisli.

(Srpski kulturni klub)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *