Da li je Biblija istorijski tačna?

Da li je Biblija istorijski tačna?

9 februara 2014

BibleRosaryIstraživači Lidar Sapir-Hen i Erez Ben-Jozef sa Univerziteta u Tel Avivu otkrili su da možda postoji nedoslednost u onome kako Biblija predstavlja istoriju.

Koristeći radiometrijsko datiranje na osnovu raspada ugljenika kako bi odredili od kad potiču najstarije poznate kosti kamile, naučnici su utvrdili da su kamile po prvi put dovedene u Izrael oko devetog veka pre nove ere.

Stari zavet navodi da kamile u Izraelu potiču iz vremena Avrama.

Iako ne postoje arheološki dokazi o Avramovom životu, mnoge religijske i naučne zajednice navode 20.vek pre nove ere kao vreme njegovog rođenja.

Ako je novi dokaz tačan, to međutim znači da postoji neusaglašenost između istorije onako kako se navodi u Bibliji i naučne verzije.

Istraživači su istražili drevna nalazišta proizvodnje bakra u Aravah dolini gde su kosti kamila prisutne samo u poslednjoj trećini 10. veka i 9. veku.

“Kosti kamila pokazuju da su se one na ovom mestu pojavile iznenada, posle velike promene u organizaciji proizvodnje u celom regionu”, pišu Sapir-Hen i Ben-Jozef.

To sugeriše da su kamile u region možda doveli Egipćani idući trgovačkim putevima Sredozemlja.

Dr Robert Heris, docent Jevrejskog teološkog seminara kaže da ovo otkriće neće biti šok za teološku zajednicu.

“Iako su otkrića nedavno objavljena, oni koji su upućeni u tematiku znamo za neke činjenice već dugo”, rekao je Heris.

“To je samo jedan od mnogih anahronizama u Bibliji, ali to ne umanjuje njenu svetost za vernike, jer je ona spiritualni, a ne istorijski izvor”.

Prema rečima arheologa Vilijama Devera u jednom od intervjua koje je dao pre nekoliko godina, biblijska arheologija je “nesavršena nauka”.

“Želimo da od Biblije napravimo istoriju. Mnogi ljudi misle da njeni navodi moraju biti istorijski, i da se u suprotnom ne uzimaju u obzir. Međutim, u hebrejskoj Bibliji nema reči o istoriji. Drugim rečima, šta su biblijski pisci mislili da rade? Pišu objektivnu istoriju? Ne. To je moderna disciplina.“

„Oni su pisali priče. Želeli su da vi znate šta ovi navodni događaji znače”.

(Huffington post, B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *