ДА ЛИ ЈЕ ЂИНЂИЋ ЗАИСТА ПОЗИВАО НА БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ?

ДА ЛИ ЈЕ ЂИНЂИЋ ЗАИСТА ПОЗИВАО НА БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ?

12 марта 2018

Зоран Ђинђић

Српски политички опозиционар Зоран Ђинђић, бивши премијер који је убијен на данашњи дан тачно пре 15 година у интервјуу који је ’99. објавио немачки „Шпигл“ причао је о последицама рата и демократској промени.

Шпигл: Господине Ђинђићу, склонили сте се у Црну Гору, је л’ више нисте сигурни у свој живот у Србији?

Ђинђић: Телевизијски напад против мене био је јасан позив за линчовање. Било би лудо да се сада вратим из Црне Горе у Србију. Као мртав опозиционар не могу ништа постићи за демократију. Тешко је размишљати рационално у Београду и јасно знати истину о нашој ситуацији.

Шпигл: Колико ће дуго трајати рат?

Ђинђић: Видим у Београду сигнале за промене. Наставак рата неће Милошевићу донети никакву корист. Прве три недеље су ојачале његов положај, али сада показује своје погрешно мишљење. НАТО остаје тврдоглав, а Русија не размишља о стварној подршци Југославији.

Шпигл: Слободан Милошевић је најавио своју спремност да повуче део оружаних снага стационираних на Косову. То је само блеф?

Ђинђић: У својим компромисима увек покушава да игра покер. Он жели да да мање на почетку него што је потребно – и на крају мора да изда више него што је потребно. Сада се нада да ће сви бити задовољни делимичним повлачењем трупа и да ће међународна заједница заборавити своје циљеве.

Шпигл: Запад је погрешио једном када је мислио да ће се Милошевић брзо дати. Да ли он може да има своју борбену војску против копнених трупа НАТО-а?

Ђинђић: Мислим да не. Јер копнене трупе значе да мора на крају капитулирати. Милошевић зна да НАТО неће ући.

Шпигел: Да ли он ризикује рушење ако изненада прихвати међународне мировне снаге на Косову након бомбардовања?

Ђинђић: Становници су једнако разочарани у Европу и Милошевића. Скоро сви желе да се рат заврши по било коју цену. Сигурно је могао да потпише план Г-8. Сви би били захвални.

Шпигел: Стотине хиљада Албанаца је расељено, а многи вероватно неће да се врате на Косово. Да ли је Београд тако постигао циљ тајног рата?

Ђинђић: Питање је да ли је Милошевић платио ову мету превише скупо. Ако је Србија уништена и изолована после рата, без међународне помоћи, онда је то врло сумњива победа. Црна Гора би у овом случају ускоро била одвојена од Југославије.

Шпигел: Ово је претња црногорског председника Мила Ђукановића, који се увек брзо повлачи када га упозорава Милошевић?

Ђинђић: Са Милошевићем на власти, Југославија нема будућност. После неколико месеци, незадовољство у Црној Гори би преузело такве размере да влада неће имати другачије решење него да иду сопственим путем.

Шпигел: Ко би требало да извуче Милошевића? Он је победио опозицију на свим већим изборима до сада, упркос свом катастрофалном рату.

Ђинђић: Промене морају иницирати снаге унутар Југославије, али међународна заједница треба коначно треба да наш подржи чим почнемо борбу против недемократског режима. Ако желимо да убедимо наше бираче, потребни су опипљиви аргументи: изгледи за бољи живот, интеграција Србије у европску заједницу. Маршалов план за реконструкцију мора следити увођење демократије, тј. претпоставку власти од стране опозиције. Избори ће се одржати следеће године, а фаза кампање почиње на јесен.

Шпигел: Какав ће статус добити Косово након промене власти?

Ђинђић: На почетку мира Косово неће бити под српском, ни под албанском, већ под међународном управом. Али то не сме да постане трајни протекторат или чак да доведе до независности. Дугорочно политичко решење је аутономија Косова у оквиру демократске Југославије и Србије.

Шпигел: Али да ли ће Запад бити приморан да поново прихвати Милошевића због мира?

Ђинђић: Приоритет је крај рата, који потписује споразум који се не рачуна толико. Али одмах након тога поставићемо питање одговорности НАТО-у, као и нашима. Милошевић је требало да покуша да избегне војни сукоб свим средствима.

KOMENTARI4 коментара

 1. Mix says:

  DA, POZIVAO JE... pogrešan intervju ste dali. Pokažite intervju koji je dao izraelskom listu HAARETZ '99!

 2. Zoran says:

  Jeste. U Crnoj Gori bio kad bilo bombardovanje i pricao, lsusao sam ga preko radija.

 3. goran says:

  Jeste pozivao, ali zasto se sada on ponovo vaskrsava, kome je to potrebno?

 4. Trifun says:

  Dindic je bio jedan isfrustirani pohleni megalomanijak, koji nije mogao da pobijedi Milosevica bez kolaboracije sa tada otvorenim neprijateljima Srbije i naseg naroda na Balkanu! I zbog toga je platio glavom. Ko, kako, kada i zasto uopste nikoga ne interesuje vise, vecina Srba je to prihvatila kao zasluzenu kaznu za nacin na koji se postavio kada su nas neprijatelji napali. Sta tu nekome nije jasno? Nema nazad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u