Da li je mala matura uzaludan trošak?

Da li je mala matura uzaludan trošak?

18 августа 2013

zadaci-na-manjinskim-jezicima-mala-matura-1352992227-84029Drugi krug polaganja završnog ispita male mature organizovan krajem avusta. Za ministarstvo polaganje zakonska obaveza, dok u Forumu beogradskih osnovnih škola maturu smatraju uzaludnim troškom.

Polemika oko male mature stišala se krajem školske godine ali, kako se raspust bliži kraju, ponovo se zahuktava.

Za sve one koji nisu polagali završni ispit u junu, drugi krug biće organizovan krajem avgusta. Međutim, zbog poništavanja prijemnog ispita, mnogi su mišljenja da je polaganje mature sada suvišno jer se boduje samo uspeh u šestom, sedmom i osmom razredu.

Iz nadležnog ministarstva podsećaju da je mala matura zakonski obavezna za sve osmake.
Pred kamerama nisu želeli da se pojave ni roditelji ni deca koja u junu nisu izašla na ispit. Ni od profesora niko o tome ne želi da govori.

Svaki test đacima je velika pomoć jer je pokazatelj uspešnosti njihovog rada. Ipak, u ovom slučaju, tvrde da neće biti tako. Junsko uzbuđenje, trud i trka za bod više – sada je, kažu, zamenila đačka ravnodušnost.

Profesorka srpskog jezika Jasmina Stanković kaže da ne možemo očekivati bilo kakve relevantne rezultate zato što učenici nemaju motivaciju. Dovoljno je da se samo potpišu.

„Kada nema motivacije kao što su bodovi i broj poena, đaci neće to uraditi niti se pripremiti na adekvatan način“, dodala je profesorka.

U Forumu beogradskih osnovnih škola smatraju da avgustovsku malu maturu niko neće shvatiti ozbiljno, ni deca ni odrasli. To je, ocenjuju, uzaludan i trud i trošak.

Radmila Dodić iz Foruma objašnjava da taj trošak mnogo košta državu. „Prema našim saznanjima to je otprilike bačenih tri hiljade evra. S druge strane to je podizanje nastavnika, direktora škola, cele organizacije koja u tome učestvuje, u jednoj farsi koja je nepotrebna i preskupa za državu“, rekla je Dodić

Iz ministarstva podsećaju da zakon mora da se poštuje i da je jednak za sve.

Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević objašnjava da je polaganje male mature pre svega zakonska obaveza jer je to polaganje problem verifikacije i učenici izlaskom na malu maturu dobijaju uverenje o završenoj osnovnoj školi.

„Ukoliko bi onemogućili učenike i tu odluku poništili, mi bi doveli u neravnopravan položaj učenike koji su polagali i ove koji u drugom slučaju neće polagati“, dodaje pomoćnik ministara.

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da je Zakon već prekršen u junu.

„Zakon propisuje da se završni ispit mora vrednovati. Pošto je onaj osnovni ispit protekao kako je protekao i nije se vrednovao uspeh, to u svakom slučaju obesmišljava svaku svrhu polaganja završnog ispita“, kaže Janković.

Zbog krađe testova, u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, proteklih dana bilo je zakazano saslušanje u istrazi četvoro osumnjičenih. Saslušanje je odloženo za drugu polovinu avgusta jer su osumnjičeni od istražnog sudije tražili da odbranu iznesu u prisustvu izabranih branilaca.

(RTS)

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u