Да ли је могућ нови рат на Балкану?

Da li je moguć novi rat na Balkanu?

29 oktobra 2015

Serb_T-55_Battle_of_the_BarracksProšlo je skoro 20 godina otkad je Dejtonski sporazum okončao krvavi rat na Balkanu u kom je stradalo preko 140.000 ljudi nakon što je oborena jugoslovenska vlada. Međutim, pojavile su se glasine u Bosni i Hercegovini koje ukazuju na to da će doći do novog konflikta.

Dejtonskim sporazumom su unutar Bosne i Hercegovine formirana dva nezavisna entiteta: bošnjačko-hrvatska federacija i Republika Srpska sa većinski srpskim stanovništvom. Vlada Republike Srpske planira da raspiše referendum na godišnjicu Dejtonskog sporazuma.

Na referendumu će se naći pitanje kojim će stanovnici dati odgovor na to da li podržavaju punopravnost trenutne unije sa bošnjačko-hrvatskom federacijom. Mnogi su naveli da ovaj referendum ustvari predstavlja referendum za nezavisnost Republike Srpske od centralne vlasti.

U međuvremenu, Rusija je izrazila svoju podršku za referendum. Rusija smatra da je Balkan pod njenom sferom uticaja i više je nego srećna da podrži bilo šta što će poremetiti politički poredak koji je nametnuo Zapad.

Balkan je region na koji se NATO opasno nameračio nakon pada Sovjetskog carstva. Istovremeno, Crna Gora se priprema da se pridruži NATO-u, čime bi postala prva nova članica saveza nakon pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada.

Sasvim je očigledno da se zahuktava zastupnički rat između SAD i Rusije na Balkanu.

Joshua Krause  (The Daily Sheeple)

(Webtribune.rs)

KOMENTARI14 komentara

 1. Fred says:

  Naravno da će biti novog rata. Ta ne oprema nas valjda NATO uzalud. Hrvatska treba izbiti na svoje historijske granice koje uključuju čitavu BiH, Srijem do Zemuna i Boku kotorsku. Što prije rat počne, prije ćemo uživati slobodu i mir u okviru vječne i slavne Velike Hrvatske! Bog i Hrvati!

 2. ARTILJERAC says:

  FRED Vaše istorijske granice su nestale sa austrougarskom , vi ste austrougarski konjušari pa idite u beč tamo da pravite mesnu zajednicu.Čuvajte se loših ideja jer i ovu "državu " koju vam je poklonio ćopavi maršal niste zaslužili jer ste zločinci koje je i sam Hitler osudio.

 3. Batina says:

  Fredi, samo se vi spremajte, za dom, jer uskoro dolazimo, a onda, zna se nazad na Kavkaz odakle ste i dosli.

 4. Barakuda says:

  Fred Sada si me nasmijao do suza, historijske granice..., a koju to historiju imate ? Imate li bilo koji kamen od spomenika, da ne pričam o nekom kovanom novcu, imate li u historiji jednu jedinu crkvu da ste je vi gradili, a ne naslijedili od italijana i austrougarske ? Gdje ste bili 1918, da vas ludi kralj Aleksandar nije primio u naručje i dao vam zemlju, danas ne bi ni postojali, čak i danas ste kineska roba od nacije !

 5. Momčilo says:

  Fred, kaže se ispravno: "Sotona i hrvati". Dakle, bez "H". Tzv. "Hrvati" ne postoje. Hrvatstvo je sinonim za umjetnu naciju baš kao i "kosovarstvo i bošnjaštvo", a u pripremi je i nova umjetna nacija - "Vojvođani". Međutim, ne samo da su to produkti sotonskog Vatikana, to je stanje duševne bolesti čiji krajnji produkt je mržnja kao mentalno onečišćenje i genocid kao fizička manifestacija. Inače, u povijesnom statističkom pregledu Dubrovnika iz 19. stoljeća, spominje se oko 90% Srba pravoslavaca, nešto Srba katolika i manji postotak Slovenaca. O tzv. "Hrvatima" ni riječi! Vaša povijest!? Pa vi ste falsifikatori od stoljeća sedmog! Kad je prije par godina arheološkim iskapanjem pronađena ploča na drevnoj, srBskoj ćirilici koja datira prije famoznog "stoljeća sedmog", vaši besramni "povjesničari" potrudili su se da izbljuju novu laž: da je to zapravo, "hrvatska ćirilica". FUJ! Od takvih se niti ne može očekivati ništa nego novi genocid.

 6. Meri says:

  ZAPAD OPET PRETI, HOĆEŠ VLADAVINU PRAVA I PRAVNU DRŽAVU, DOBIĆEŠ I GORE. DA SE PODSETIMO OVO SU VESTI OD 25 09 2015. (rs.n1info.com) "Referendum o radu Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koji već mesecima najavljuje predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, trebalo bi da bude održan 15. novembra, objavile su banjalučke Nezavisne novine... Do tog datuma došlo se na osnovu činjenice da je juče u Službenom glasniku RS objavljena odluka o raspisivanju referenduma, a entitetski parlament ranije je utvrdio da će on biti održan prve nedelje posle isteka 50 dana od dana objavljivanja. Najave o održavanju referenduma naišle su na oštre osude predstavnika međunarodne zajednice u BiH, uz upozorenje da se radi o protivustavnom činu i temeljnom kršenju Dejtonskog sporazuma, jer jedan entitet daje sebi pravo da odlučuje o funkcionisanju organa vlasti na državnom nivou. Dodik je, u intervjuu koje je danas objavilo sarajevsko Oslobođenje, rekao da će nastaviti da insistira na referendumu, jer će vlasti RS na osnovu volje građana imati legitimitet za donošenje odluka kojima će onemogućiti realizaciju presuda Suda BiH, ukoliko ne bude reforme pravosudnog sustava kakav je sada." Izdvojiću samo jedan tadašnji komentar iz Republike Srpske "Veoma je tendenciozno napisati 'Dodikov referendum'. To je referendum sa kojim se slaže ogromna većina naroda u Republici Srpskoj, i ne samo da se slaže, nego i traži da se održi, jer situacija sa odnosom Suda i Tužilaštva BiH (koji su pod kontrolom stranaca i Bošnjaka) prema Srbima postaje zaista neizdrživa. Da kao Srbin živite ovdje, osjetili biste i na sopstvenoj koži." Znači ova vest Joshue Krausa (the Daily Sheeple) da "Na referendumu će se naći pitanje kojim će stanovnici dati odgovor na to da li podržavaju punopravnost trenutne unije sa bošnjačko-hrvatskom federacijom." je zapravo laž i to sračunata laž. Ovo je medijski rat i možda i više od toga, a protiv Srba u Republici Srpskoj i obmanjivanje svetske javnosti da se ne sazna prava istina kakvu to neravnomernu pravdu podržavaju predstavnici medjunarodne zajednice u BIH , a u najgorem slučaju da bi se u možda i izazvao rat od strane NATO na Balkanu, ali se laganjem unapred odredjuje krivac na drugoj tj. srpskoj strani. Taj "stil" je već prilično nama poznat, konzumirali smo već ovakve usluge Zapada mnogo puta. I jednom delu običnih gradjana na Zapadu je jasno isto da je ovo neka nova laž, ali nemaju uticaj na bitne centre moći. Videćemo šta će biti, u boljoj varijanti moguće je da je ipak samo pritisak,a ni manje ni više kroz pretnju novim ratom, pritisak na gradjane Republike Srpske, tj. na ishod referenduma.

 7. separatistra says:

  bog i hrvati hahaha ako bog ima hrvata nebude vise

 8. separatistra says:

  jos je uvjek partizanskih unucadi iz jugoslavije u regionu ja znan ki mi je nono i ki mi je deda bija a znaju i fasisti na cijoj je strani tvorac ovo ce se srusit bez ispaljenega metka jer vrjeme je promjena svijest nikad nije bila visa dijaspora na vlasti u svim drzavama regije ce past srbe je izvukla rusija za primjer svima crna gora je na rubu dobro svjesna u sloveniji se vec radaju djeca koje ne zanima nikakav oblik mrznje u istri takoder mrznje nema polako se budi i dobar dio hrvatske a onda ce i bosanci pomalo da se trjezne ove ostale ce mrznja pojest iznutra nece dozivit da vide kada cemo se opet zenit medusobno i pravit djecu s toliko kulture da ce izgledat kao da nis ni ni bilo slava precima i buducim rodacima

 9. miodrag says:

  IDITE SVI U TRI PIČKE LEPE MATERINE! BALKANCI NAJLUĐI NAROD NA PLANETI. NIKAD NISTE NI BILI CIVILIZOVANI. JEBALA VAS ISTORIJA. BOLJE BI BILO DA UPIRETE VAŠ IZOBLIČEN, BOLESTAN POGLED U BUDUĆNOST. DECA VAŠA, NAŠA ,NJIHOVA, VANZEMALJSKA, TREBA DA SE RAĐAJU U NOVOM SVETU, SA ZDRAVIM POGLEDIMA NA ŽIVOT,ZA RAZLIKU OD NJIHOVIH LOBOTOMIRANIH RODITELJA.

 10. Fred says:

  @Barakuda 1. a koju to historiju imate ? VLASTITU. 2.Imate li bilo koji kamen od spomenika...? IMAMO. 3. da ne pričam o nekom kovanom novcu...? IMAMO. 4. imate li u historiji jednu jedinu crkvu da ste je vi gradili, a ne naslijedili od italijana i austrougarske ? IMAMO. 5. Gdje ste bili 1918.? GDJE I SADA.

 11. Fred says:

  @Momčilo Srbi ne postoje. Današnji tkz. Srbi su zapravo posrbljeni potomci Vlaha, Bugara, Cincara, Roma, Turaka, Mađara, Albanaca...

 12. Južnjak says:

  @Fred Bagro pokatoličena, 80% današnjih Hrvata su pokatoličeni i hrvatizovani SRBI, a preostalih 20% su hrvatizovani Italijani, Slovenci, Židovi, Nemci Folskdojčeri, Austrijanci, Česi, Slovaci , Cigani i Mađari. Srbi nikada nisu posbljivali Turke, Šiptare i Cigane, zato što su uvek držali do svoje rasne čistoće. Bugara nikada nije ni bilo u srpskim zemljama, tako da mi nikako nismo mogli da ih "posbljavamo". Što se Vlaha i Cincara tiče, reč je o potpuno istom narodu, ali ti si jedna nepismena životinja kojoj treba zabraniti pristup internetu. Vi vašu istoriju nemate, i nemate nijedan autentičan spomenik kulture iz srednjeg veka, a kamoli grobove i hramove "vaših kraljeva", na koje se toliko pozivate.

 13. dragan says:

  Prijatelju vi ste hrvatici a ti lepo idi kod cika doktora za glavu i vidi kako moze da ti pomogne.Ja razumem sto ste vi hrvatici iskompleksirani ali ne razumem kako ne shvatate da nikako ne mozete da budete veci narod od Srba .

 14. zoran t says:

  Nasa osveta ce biti strasna krvati spremite se

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *