ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ? – Амерички медији хвале нови руски тенк „Армата“

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ? – Амерички медији хвале нови руски тенк „Армата“

12 јуна 2015

46576867Руски тенк нове генерације „Армата Т-14“, који би требало да постане кичма оружаних снага нације у претстојећим годинама, може прерасти у потпуно роботско возило које самостално делује на бојном пољу.

Купола са даљинским управљањем, компјутеризовано управљање, модуларни дизајн, супериорина заштита и снажан топ су неке од кључних карактеристика нове руске машине, преноси АП.

„Армата“ је, наиме, револуционаран тенк јер располаже куполом на даљинско управљање и унутрашњом капсулом за посаду, која је изолована од складишта муниције и резервоара горива, што би могло значајно да повећа шансе за преживљавање посаде уколико је тенк погођен.

Док су претходни руски тенкови ниском силуетом и компактним димензијама угрожавали удобност посаде, „Армата“ је значајно већи и тежи тенк.

Његови пројектанти наводе да су посебан акценат ставили на егрономију, тако да се чак и врло високи војници у њему осећају удобно док је један од конструктора истакао да је тенк пријатан и лак за вожњу као савремен теренски аутомобил.

„Армата“ располаже дигиталним системом контроле који усмерава његово кретање, прати циљеве и активности одбрамбеног система тенка што ослобађа посаду рутинских задатака и омогућава им да се усредсреде на кључне борбене функције.

„За посаду, то је као компујтерска игра“, рекао је један од пројектаната Иља Демнченко.

Главни пројектант Андреј Терликов истакао је да би нове технологије, које су уграђене у тенк, могле у будућности да довелу до изградње потпуног роботског возила, које би аутоматски деловало на бојном пољу.

Тенк је део породице нових оклопних возила саграђених на јединственој платформи, чија се структура заснива на заменљивим модулима што смањује трошкове производње и оставља простор за даљи развој.

„Породица“ тенкова Армата укључује тешко пешадијско оклопно возило, које има исти ниво заштите као и тенк, као и разне помоћне машине.

„Армата“ нуди нови тип оклопа, за који њени креатори кажу да је значајно отпорнији на поготке, а возило је заштићено унапређеном верзијом реактивног оклопа који експлодра према споља уколико га погоде како би спречио пројектил да продре до главног слоја оклопа.

Нова руска машина, такође, опремљена је такозваним активним системом заштите, те има спољни париметар одбране.

Када систем детектује непријатељски пројектил, он га гађа како би га уништио или скренуо с путање.

Тренутна верзија „Армате“ је опремљена стандардним топом калибра 125 милиметара, попут досадашњих тенкова, који могу да испаљују и гранате и ракете.

Пројектанти поручују да знатно снажнији топ калибра 152 милиметара може лако да се угради у „Армату“ у будућности иако, како истичу, за тиме још увек нема потребе.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u