ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ да и иза овога стоји СОРОШ?

DA LI JE MOGUĆE da i iza ovoga stoji SOROŠ?

10 oktobra 2018

Britanac Eliot Higins, osnivač portala Bellingcat, koji je nedavno izazvao novi zaokret kada je u pitanju afera „Skripalj“, tvrdeći da su vojnici ruske obaveštajne službe GRU krivi za pokušaj ubistva bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, u stvari je čovek američkog magnata Džordža Soroša.

Naime, ispostavilo se da upravo kontroverzni milijarder poznat po finansiranju državnih prevrata širom sveta upumpava ogroman novac za rad Bellingcata, sajta čiji osnivač Higins tvrdi da je „kuća internet istraživanja“. Upravo je taj medij prvi objavio navodne prave identitete dvojice ruskih državljana Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, koje je zvanični London optužio da su 4. marta u britanskom gradiću Solsberiju upotrebili zabranjeni nervni agens novičok na Sergeju i Juliji.Najpre je, podsetimo, obelodanjeno da je Boširov u stvari ruski pukovnik Anatolij Čepiga, kog je navodno pre nekoliko godina lično odlikovao ruski predsednik Vladimir Putin. Međutim, ispostavilo se da je Bellingcat tada objavio i niz fotografija Čepige, na osnovu kojih se već na prvi pogled moglo zaključiti da nije Boširov – muškarac snimljen kako u martu sa još jednim čovekom (Aleksandar Petrov, prim. aut.) šetka ulicama Solsberija, nedugo pre trovanja Skripaljevih. Nakon svega toga, u utorak je Bellingcat objavio i navodni pravi identitet Petrova, tvrdeći da je on u stvari Aleksandar Miškin, vojnik GRU.

Sva ta „otkrića“ pomenutog sajta britanski mediji su dočekali s oduševljenjem, ne dovodeći u pitanje autentičnost informacija, fotografija i dokumenata objavljenih na njemu. A sporna je upravo činjenica da Bellingcat prikuplja podatke sa svih mogućih strana i izvora, te se teško može govoriti o pravom, objektivnom i proverenom istraživanju.

Inače, Higins je do 2014. bio običan bloger, koji je pisao o ratu u Siriji, da bi te godine najavio pokretanje veb-stranice Bellingcat. Ime je uzeo iz poznate basne o miševima koji su odlučili da rizikuju i stave mački zvonce oko vrata („put bell on the cat“) kako bi uvek čuli gde se ona nalazi i tako bili sigurni.

– Međutim, da bi se došlo do takve sigurnosti, potrebna je velika odvažnost. A Higinsu se odvažnost isplatila jer su mu sredstva za rad stigla veoma brzo, i to od Google Digital News Initiative i fondacije Otvoreno društvo – navodi hrvatski Jutarnji list, što je potvrđeno i na sajtu Bellingcata – da je Soroševa fondacija jedan od glavnih finansijera rada istraživačkog portala.

Inače, Higins se sam oglasio u medijima nakon što je njegova stranica „otkrićima“ o radu ruskih obaveštajaca izazvala bes u Moskvi, kako tvrde britanski mediji. Istakao je da strahuje za život, ali i da je spreman da se bori sa Putinovim gnevom.

– Lagao bih kada bih rekao da me nije strah. Ali, ako se ispred mene zaustavi crni kombi i iz njega izlete Rusi, neću moći bogzna šta da učinim. Zato se ne brinem previše – rekao je on.

Od činovnika do istraživačkog novinara

Eliot Higins, koji je 2012. godine pokrenuo blog Brown Moses, radio je kao činovnik, da bi, nakon što je proglašen tehnološkim viškom, iz svoje dnevne sobe u Listeru u Britaniji počeo da piše i o ratu u Siriji. Informacije je dobijao od žene koja je Turkinja, a okrenuo se i društvenim mrežama ka drugim izvorima podataka sa terena. Ubrzo je postao jedno od vodećih imena među novinarima civilima, a potom za profesionalne medije i jedan od važnih izvora o Siriji, iako nije sasvim jasno kako je iz Britanije zaista proveravao informacije sa terena. To je u jednom trenutku i sam priznao rekavši da je počeo da obraća pažnju na stvari i događaje koje su drugi ignorisali jer nije bilo mogućnosti da se utvrdi njihova autentičnost na internetu. Vrhunac u karijeri on je, međutim, dostigao kada mu je podršku pružilo Otvoreno društvo Džordža Soroša.

I ovo je Higins prvi stavljao Rusiji na dušu

– sajt Bellingcat je prvi izvor koji je otvoreno povezao rusku jedinicu – 53. protivraketnu brigadu s rušenjem malezijskog putničkog aviona iznad Ukrajine 2014, iako je Moskva pribavila dokaze da je projektil za obaranje letelice došao s ukrajinske strane
– Higins je i tada tvrdio da su u obaranju aviona na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura učestvovali agenti ruskog GRU
– Bellingcat navodi da im brojni bivši ruski vojnici šalju informacije
– taj portal je prvi objavio i da su snage sirijskog predsednika Bašara el Asada 2013. u Siriji koristile kasetne bombe i zabranjeno hemijsko oružje protiv civila u sopstvenoj zemlji
– optužio je Asada i za pokolj hemijskim oružjem u aprilu ove godine, što je umalo izazvalo rat Amerike i Rusije (Asadovog saveznika) na sirijskom tlu

(Mediji)

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Jes baš,nesposobni Rusi nisu to pašče mogli uubiti,nego eto "promašili"! O tempora,o mores! Pa dobro,možda su ga i "promašili",ali su zato vas pirgavu paščad i naci-amerikenjce propisno potprašili u Siriji! Tako da ću im "oprostiti"to što su "promašili" ovog izdajnika i ološ Skripalja!

  2. Vesko says:

    Bwhaaa...Britanci su takoder kopirali rad nekog studenta sa vebsajta i to predstavili kao krunski dokaz da je Sadam Husein imao oruzja za masovno unistenje!! I na osnovu tih plagijata su napali suverenu drzavu i izazvali smrt oko milion ljudi i dece! Zapadne rasisticke genocidne hijene razumiju samo jezik sile! Sa njima se ne moze voditi dijalog ili imati sporazumi, samo silu te genocidne siledzije postuju. Nista drugo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *