ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ да је ПОМПЕО ово изјавио за РУСИЈУ И КИНУ?

DA LI JE MOGUĆE da je POMPEO ovo izjavio za RUSIJU I KINU?

22 decembra 2019

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da Rusija i Kina imaju krv na svojim rukama pošto su uložile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN.

Kako je naveo pompeo, Kina i Rusija su to uradile da bi blokirale isporuku humanitarne pomoći iz Turske i Iraka, namenjenu milionima civila u Siriji.„Veto koji su juče stavile Ruske Federacije i Kina na rezoluciju Saveta bezbednosti, koja omogućava da humanitarna pomoć stigne do miliona Sirijaca je sraman“, naveo je Pompeo u saopštenju.

Pompeo je Rusiji i Kini poručio „imate krv na svojim rukama“, prenosi Rojters.

Rusija i Kina stavile su u Savetu bezbednosti UN veto na predlog rezolucije kojom se predviđala dostava humanitarne pomoći iz Turske i Iraka u Siriju.

Kako je sinoć javio Rojters, rezolucija, koju su predložile Belgija, Kuvajt i Nemačka, predviđala je dostavljanje pomoći u narednih 12 meseci preko dva punkta u Turskoj i jednog u Iraku.

Rusija je, međutim, bila spremna da odobri dva prelaza u Turskoj na šest meseci i predložila je svoju rezoluciju.

KOMENTARI11 komentara

 1. Slobodanka says:

  Amerikanci su još uvek vojno prisutni u Iraku. Humanitarna pomoć koju bi dostavljali iz Iraka? Šta bi sve Amerikanci proturili kroz tu humanitarnu pomoć za Siriju preko punkta iz Iraka? Prošle godine je bila anonimna prijava civila iz Idliba u Siriji da su primetili da kroz humanitarnu pomoć UN dostavljeni su kanistri sa gasnim otrovima. I pre toga bilo je sumnji kojim kanalima se teroristi snabdevaju. Uglavnom teoristi te otrove zaprime, pa ih aktiviraju i za to optužuju sirijsku vojsku i Asada.

 2. Slobodanka says:

  Kad su Amerikanci toliko humani što ne ostave Siriji i milionima Sirijaca sirijske naftne izvore? Za čim zapravo žali Pompeo? Izgleda za propalom prilikom koju su smislili. Dostava humanitarne pomoći iz Iraka kakvu robu je trebala da kamuflira? Kome je ta "roba" bila namenjena?

 3. M says:

  Pa nek i Rusi njima odgovore isto,imaju još puno više osnove za to!

  • persida says:

   Ne mogu Rusi nista, sve dok je na celu Putin.

   • Miraš says:

    Kako možeš tako lažljivo da tvrdiš da Rusi ne mogu ništa, a upravo su na osnovu prava veta diplomatski sprečili da sumnjive pošiljke iz Iraka stužu u Siriju.

 4. Beli Orao says:

  Đubre , pa slali su sve doskora a i sad još šalju humanitarne bombe sirijskom narodu a i svu podršku ISS-u !!! Sad kad im se trupe smanjile na zemlji ( čiste ih Rusi i Sirijci) sad to urade avionima !!! Zašto ih Rusi i Sirijci ne skidaju sa S-300 i S-400 , to je jedino što je upitno , već odavno !!!???

  • Miraš says:

   Neće da se upuste u ratni scenario koji bi se mogao razviti u direktan ratni sukob Rusija-SAD. Rešenje će napraviti mirnim putem sa ciljem da se Sirijski Kurdi i sve druge etničke grupe istočno od reke Rufrat vrate pod kapu Damaska. Istovremeno sa tim procesom nastojaće da budu potpuno poraženi teroristi u Idlibskoj zoni i terorističke grupe koje se povremeno javljaju na prostoru Homsa i Deir ez Zora. Nakon toga SAD ne bi imao baš ni jedno opravdanje za svoje vojno zadržavanje na teritoriji Sirije.

   • Miraš says:

    ... Eufrat ... Moguća su i neka druga iznenadjenja nepovoljna po SAD, a koja se ne bi dešavala na teritoriji Sirije, nego na teritoriji SAD i blizu obala te države. Naprimer ako bi ZSA dolar? petrodolar počeo naglo da opada, kako bi onda SAD uredno isplaćivale svoje vojnike i uredno održavale mnogobrojne vojne baze širom sveta. ... Moguće je i rešenje da Sirija poveća broj svojih raznih PVO sistema te da bude pokriveno i sirijsko nebo istočno od reke Eufrat, a ispod tog dela sirijskog neba e sad se uporno trći Pentagon sa svojom vojskom. Ovakva promena bila bi prilično nezgodna po lešinarske američke trupe, a još nezgodnije za one koji vladaju Amerikom. Znamo kako povlače američke truše kad pretpostave da su one u ozbiljnoj opasnosti jer boje se kako bi mogli glasati američki glasači ako bi se američka vojska počela vraćati kući u plastičnim kesama ali u većem broju.

 5. Velika Metla says:

  Sramno je to što ste vi fašisti američki ubijali sirijski narod,a sada bi da im tobože šaljete "humanitarnu pomoć"! Tako ste isto radili i u Somaliji,dok vas raščerečene nisu vukli po ulicama.

  • persida says:

   Somalijci su pokazali kako treba sa kaubojima.

   • Miraš says:

    Ništa ti ne znaš samo silna lupetaš nevidjene gluposti. Somalijci su ozbiljno zatajili jer zagrizli su mamac Al Kaide i uveli svoju zemlju u haos vodeći radikalne islamističke borbe. Znamo da scenario takvog haosa potiče iz SAD i sa Zapada. ... » Borba za kalifat „Velika Somalija“ Somalija se već decenijama nalazi u haosu nasilja. U njemu je nastala teroristička grupa Al Šabab („Mladost“). Ona je iznikla iz organizacije Itihad el Islami 2006. Spoljni uticaji, posebno Al Kaide, u ideološkom profilisanju organizacije bili su važni, ali Al Šabab je u suštini ostao somalijska salafistička organizacija. Njen cilj je stvaranje „Velike Somalije“ ujedinjene u islamskom kalifatu, a terorističke akcije su dominantan metod. Somalija je izuzetno strateški važna zbog kontrole Indijskog okeana i pristupa Ormuskom prolazu, Crvenom moru i Sueckom kanalu. Ona je predvorje Persijskog zaliva i svetionik za naftne puteve, pa oružane akcije i njeni brutalni teroristički akti daleko prevazilaze lokalne okvire. ,,, Hajde SILNA SIDO, odgovori kome treba kontrola ovog prostora? SAD i Saudijskoj Arabiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *