ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ да је СКОТ изјавио овако нешто!?

DA LI JE MOGUĆE da je SKOT izjavio ovako nešto!?

26 jula 2018

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot smatra da je obeležavanje sto godina od podizanja srpske zastave iznad Bele kuće prilika da se podsetimo snažnih istorijskih i kulturnih veza koje blisko spajaju Srbiju i SAD, kao i da je važno da se zajedno i Srbi i Amerikanci ponovo posvete prijateljstvu i saradnji.Kajl Skot je, u intervjuu za Radio Beograd, rekao da je američki predsednik Vudro Vilson naložio je postavljanje srpske zastave zahvaljujući njegovom bliskom prijateljstvu sa Mihajlom Pupinom.

„Vilson je razumeo šta je srpski narod pretrpeo tokom Prvog svetskog rata i želeo je da oda poštu srpskim žrtvama. Hoću da naglasim da se ovakva vrsta simboličkih odavanja počasti dogodila samo dva puta u istoriji SAD, u stvari podizanjem srpske zastave bilo je prvi put u američkoj istoriji da se na ovakav način predsednik odlučio da ukaže poštovanje drugoj naciji“, naveo je Skot.

Ukazao je da Vilson nije bio usamljen u svojoj podršci Srbiji, kao i da je u kampanjama širom Amerike američki narod prikupio ogromnu finansijsku podršku i hiljade tona humanitarne pomoći – novac za hranu, poljoprivredne mašine i seme za setvu, lekove protiv tifusa, pomoć za prevoz i hranu za izbeglice.

„Amerikanci srpskog porekla su se, takođe, borili rame uz rame sa narodom Srbije. Američki lekari i medicinske sestre doputovali su kako bi lečili bolesne i ranjene“, dodao je Skot.

Naglasio je da Prvi svetski rat nije bio izuzetak, kao i da su se naši narodi rame uz rame borili protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

„Amerika je kasnije obezbeđivala hranu i pomoć Jugoslaviji u periodu kada je Moskva uvela sankcije“, rekao je Skot.

Ističe da i danas SAD nastavljaju da pružaju podršku Srbiji u njenim naporima da sprovede neophodne reforme i pristupi EU.

„U ovom novom stoleću američka vlada obezbedila je više od milijardu dolara pomoći širom ove zemlje, dok privatne dobrotvorne organizacije moje zemlje nastavljaju da podržavaju vaš zdravstveni sistem i one kojima je pomoć potrebna. Naše privrede postaju sve povezanije i američke kompanije u Srbiji zapošljavaju 20.000 srpskih građana“, naveo je američki ambasador.

Bogatstvo odnosa SAD i Srbije danas, kao i pre 100 godina, ojačano je snažnim ljudskim vezama između naših zemalja, smatra Skot.

„Pupin i Tesla napravili su ogromne doprinose, ne samo za Srbiju i SAD već i za celo čovečanstvo. Oni nisu jedini, Srbi su oplemenili život Amerikanaca i drugih kultura u praktično svakoj oblasti – naučnici, pronalazači, inženjeri, akademici, umetnici svih vrsta, sportisti“, ukazao je Skot.

Dodao je da je lista poznatih Srba u istoriji SAD i sveta duga i impresivna.

„Dakle, ja ovu stogodišnjicu doživljavam kao priliku da se podsetimo šta je stvarno bitno za američko-srpske odnose i da se zajedno i Srbi i Amerikanci ponovo posvetimo prijateljstvu i saradnji. Živela Srbija“, poručio je američki ambasador.

KOMENTARI13 komentara

 1. doktrina soka says:

  Sta je ovom coveku,pa njegov Klinton nas je 99g bombarsova 78 dana zajedno sa atlanskom alijansom 17 zemalja EU.Sto 99g njije pricao o Pupinu i Tesli.LICEMER,ne vredi ti,umire Srbija od vaseg POKLONA URANIJUMA U AGRESIJI NA SRBIJU.

  • Miraš says:

   Srbija je ponovo na medjunardonoj sceni a zasad izgleda kao izgnjavljena, kontrolisana i poslušna jadnica. Srbija ima šansu da se osvesti i zaplovi ponovo što samostalnije. Ako to uradi otrgnući se iz njihovih kandži. Eto to brine Skota te zato ima potrebu da nam se udvara. Ni sami nisu baš sigurni u svoju buduću dominaciju ovde. Srbija je nestala sa medjunarodne političke scene 1918 godine najviše pod uticajem SAD, V.Britanije i Francuske. Prvenstveno je Vvlikim silama onog doba trebala ta Jugoslavija. Ma koliko da je postojala neka južnoslovenska ideja o zajedničkoj državi, ne bi to htenje prošlo da nije bilo potrebe ondašnjih velikih sila da takvu državu naprave. Ratom veoma razrušenu državu Srbiju mogli su da uslove npr. količinom pomoći koju će dobiti ili neće dobiti sa Zapada. Srbija je bila malo i prilično razrušeno kraljevstvo, i još sa puno demografskih gubitaka, a dotadašnja tradicionalna i zapravo zaštitnička podrška sa Istoka je nestala sticajem važnih istorijskih dogadjaja. U takvim teškim uslovima i pred zahtevima moćnih zapadnih sila, koliko je srpski kralj uopšte mogao biti kralj? Ni na tu zastavu na Beloj kući pre 100 godina ne treba da budemo ponosni. Veoma važno je i ovo da vladajuće elite i u SAD i ovde u Srbiji bitno su se promenile u odnosu na vreme od pre 100 godina.

 2. rajkoo says:

  Mars bre. Srbi ce dati nas pasos Putinovom coveku i izabrati njega za predsednika Srbije. A za NATO agresiju odgovaracete to je sigurno i vi a i sve ostale zemlje koje su ucestvovale u napadu. Stace Srbija na noge, velika smo zemlja, pa ne moze sa nama bas kako ste zamislili.

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  ko je ova bydala ???

 4. skot says:

  "...nije sve tako crno,samo imate povez preko očiju, kaže dželat!"

 5. Bane says:

  bombardovali ste vi nas i 41.-ve i 45.-te, iako smo u tom ratu bili saveznici. vi ste britanske sluge.

  • PRAVOSLAVAC says:

   BILO NEKAD SAD SU BRITANCI NJIHOVE SLUGE....ZABORAVILISTE BOMBARDOVANJE 1999-TE,A I CINJENICU DA JE SRPSKI MANASTIR GRACANICA NAPRAVLJEN 4 VEKA PRE KOLUMBOVOG OTKRICA AMERIKE...I TAKVI SAD DA NAM SOLE PAMET CIJE JE KOSOVO(srpski jerusalim !!!!) !!!!

 6. Nebeska Srbija says:

  A finansijska steta za vreme bombardovanja?!A zdravlje ko ce da nam vrati?!!!Ovaj govori samo sto mu odgovara.

 7. Dusan says:

  Za pohvalu je njegov stav za sve sto je spomenuo.Ali me interesuje zar to nismo bili i pre za vreme bombardovanja.Gospodine Skot Amerika ako hoce pomirenje sa Srpskim narodom onda treba prvo da se izvini pa nadoknaddi stetu onda da usvoji srpski interes u vezi Kosova normalno da se odreknu maksimanalnih zahteva i postovanja granica.Tek onda da procamo o normalnom i punim postovanju koje bih bila prava stvar prijateljstva.pozdrav

 8. Velika Metla says:

  Moreeeee,da se nosiš! I da dodam,NE POSTOJE "amerikanci" srbskog porekla,nego Srbi u Americi,GGOVEDO !

 9. slobo says:

  ne vjerujte nista ovim gadovima .Samo vas prevode zedne preko vode .Zasjeli su vam u sve institucije I postavili svoje ljude tako da uopste nije vazno sta govore ,Vazno je sta rade ,a rade veoma mnogo dok vi cekate I cekate dok vam ne bude prekasno za neki popravak .

 10. PRAVOSLAVAC says:

  POSTO STE NAS SRBE RASPARCALI(bezboznici)A MI SRBI SMO BOZIJI NAROD IZMEDJU OSTALOG I NAJSTARIJI NA PLANETI(to su utvrdili vasi naucnici)BOG CE DA VAM SUDI.....!!!!!!!

 11. Za Srbiju says:

  Skot nad skotovima i njegove demonske mantre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *