Da li je najveći neprijatelj Nemačke – Rusija?

Da li je najveći neprijatelj Nemačke – Rusija?

26 avgusta 2014

9rufrg01_1Rusija je naš neprijatelj? – takvo pitanje posvatio je ovih dana na stranicama nemačkog Junge Velt dugododišnji poslanik nemačkog parlamenta iz frakcije HDS/HSS koji se dugo bavio pitanjima odbrambene politike, a nekada potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Vili Vimer.

Na slična razmišljanja navela su ga dejstva lidera EU i NATO-a, vezana za njihov stav prema krizi u Ukrajini i ulozi Rusije u regulisanju tog pitanja. Karakter ovih dejstava više je nego očigledan i ne dopušta dvostruka tumačenja. Rečitom potvrdom za to bila je, na primer, upravo završena poseta federalnog kancelara Nemačke Angele Merkel Ukrajini. Glavni rezultat posete je obećanje Kijevu kreditnih garancija u vrednosti od 500 miliona evra za potrebe obnove razorene infrastrukture istočnih regiona. Ne postavlja se pitanje ko je te regione razorio. Berlinska gošća je uverila šefa kijevskgo režima da će podržati njegove napore „na očuvanju teritorijalnog integriteta zemlje“ i osiguranju „prosperiteta“ ukrajinskog naroda. Oduševljen tako vatrenom podrškom lidera glavne političke i ekonomske lokomotive Evrope, predsednik Ukrajine je nazvao gošću istinskim prijateljem i dobrim advokatom svoje zemlje.

U prevodu sa diplomatskog jezika kompliment Poroščenka znači da je on primio reči kancelara kao kart-blanš za nastavak rata protiv takozvanih proruskih separatista i terorista, do pobedonosnog kraja. Tačnije, rata protiv svojih građana koji govore ruski koji nisu poželeli da žive pod vlašću nacionalista profašističke provinijencije i koje je Kijev proglasio za ljude drugog reda.

Tu bi moglo da se precizira. I Angela Merkel, i njene kolege iz EU i NATO-a istupaju u krajnjoj liniji u pogledu Ukrajine, ne samo kao politički advokati, već i kao tužioci, a ujedno i kao sudije. Prema Rusiji, razume se. Nemački i drugi evropski mediji su složno nazvali dolazak nemačkog kabineta u Kijev signalom za ruskog predsednika Vladimira Putina. Radi se o tome što je poseta održana uoči očekivanog sastanka Porošenka i Putina 26. avgusta u okviru samita Carinskog saveza u Minsku. A tamo ukrajinski lider namerava, kako sam kaže, da zatraži od ruskog predsednika da „vrati“ svoje „teroriste“ sa istoka Ukrajine.

U vezi sa tim ranije pomenuti veteran politike Vili Vimer postavlja u svom članku još jedno pitanje. a šta treba da znači kijevski signal Angele Merkel na račun Putina? jer pozivom svog ukrajinskog protežea u Vels alijansa, po rečima Vimera, pokazala je kako u Briselu shvataju suštinu ukrajinske krize. NATO, rezimira političar, više nego neko drugi, pristalica je građanskog rata u Ukrajini, ne u poslednjem redu zahvaljujući upućivanju američkih plaćenika u tu zemlju, čiji je zadatak „čišćenje“ ruskofonskog stanovništva na istoku zemlje.

I još nešto. Kako je saopštio nemački nedeljnik Šipgel, lideri Poljske i baltičkih zemalja obratili su se ovih dana rukovodstvu NATO-a s pozivom da se usmeri sistem EvroPRO takođe i protiv Rusije. Otuda, kako smatraju oni, može da se očekuje raketni napad. Ne, štab alijanse ovu molbu nije nazvao ni nepromišljenom, ni paničnom. Kako se saopštava, debate na ovu temu će biti nastavljene posle samita NATO-a u Velsu.

Svoj članak u Junge Veltu Vili Vimer završava neoptimističkom prognozom: Rusija je danas za SAD nesumnjivo suparnik, nepriajtelj, žrtva. I u Velsu će ovaj princip biti cementiran. A po rečima austrijskog lista Der Štandard, izgleda da svet uopšte srlja u provaliju. Niz eksperata ipak ne gubi nadu da će se promoliti sunce iz aktuelnih političkih oblaka. Moguće. Vreme može da bude i promenljivo.

(Glas Rusije)

KOMENTARI3 komentara

  1. 11 septembar says:

    RUSIJA NIJE NEPRIJATELJ NEMAČKE...ali Nemačka je vezana verovatno, možda i Maršalovim planom za SAD, te pokorno i slepo izvršava njihova naređenja. Bivši Ministar u vladi Helmuta Kola je u političkoj diskusiji na TV-u izjavio : Da današnjom 'Nemačkom vladaju tajne moći' a ne Nemci... Pre nepunih 2 meseca Nemački Bild cajtung je postavio pitanje, dokle će ih stalno 'neko'gurati u bespotrebne sukobe sa Rusijom ? Zatim 80% Nemaca se izjasnilo protiv sankcija Rusiji...

  2. 11 septembar says:

    Bivši Ministar u vladi Helmuta Kola,RAJNER GAJSLER je rekao :'NEMAČKOM VLADAJU TAJNE MOĆI'

  3. LJuba NS says:

    Pa Amerikancima je trebalo uvesti sankcije kada su podržali politički i vojno OVK-a.Mediski su napali žrtvu a vojno bacajući osiromašeni uranijum napravili nezavisno Kosovo.Neverovatno je da ambasador Kirbi više puta traži od Vučića dase izjasni o Ukrajini a pri tom njegova teroristička Amerika gazi te iste principe.Koje lud ili misle dasu svi ludi.Ali moja malenkost je uvela sankcije posle prve bombe bačene na moju i našu Srbiju.Desu učim daje Amerika najveća i najgora teroristička država u svetu i da iz nje izlazi sve najgore.Nekada sam nosio Leviske američke majice a sada samo popglrd na tu zastavu mi se zgadi.NEVERUJTE AMERIČKI SATANISTIMA.....mEKEJ JE UBICA A PREDVODI DEMOKRATE.toje amerika !!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *