ДА ЛИ ЈЕ НОВА АФЕРА НА ПОМОЛУ: Шта је то Зорана потписала са Американцима?!

DA LI JE NOVA AFERA NA POMOLU: Šta je to Zorana potpisala sa Amerikancima?!

16 oktobra 2018

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) je ukazala da je nejasna pravna priroda sporazuma koji je Vlada Srbije potpisala sa američkom kompanijom Behtel i da li je usklađen sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o javno-privatnom partnerstvu.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović je sa predstavnicima Behtela potpisala Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu izgradnje Moravskog koridora.Kako je podsetila TS, ta američka kompanija je prema ranijim najavama zainteresovana za učešće u izgradnji deonice puta Pojate-Preljina, a da je ministarka krajem septembra ove godine izjavila da su „na infrastrukturnim projektima prisutni i Svetska banka i Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, kineski, azerbejdžanski i evropski izvođači, a uskoro i američke kompanije“.

„Memorandum o saradnji nije pravni osnov na osnovu kojeg se može odrediti ko će graditi auto-put u Srbiji. U tu svrhu je moguće zaključiti isključivo ugovor. To može biti ugovor o javnoj nabavci radova, ugovor o koncesiji ili drugom vidu javno-privatnog partnerstva ili ugovor o donaciji“, navodi se na sajtu TS.

Dodaje se da su javne nabavke i javno–privatna partnerstva aranžmani kod kojih se privatni partner odredjuje u postupku nadmetanja, uz sprovodjenje domaćeg zakona, a nije poznato da je takva procedura sprovedena za Moravski koridor, a i da jeste, ona bi rezultirala zaključivanjem ugovora a ne nekog drugog pravnog posla.

„Izuzetak predstavljaju nabavke koje se realizuju na osnovu medjudržavnog sporazuma, što se u Srbiji već desilo u nekoliko situacija, na primer prilikom izgradnje deonice od Ljiga do Preljine, kada je napravljen vezani sporazum sa Azerbejdžanom – da se izgradnja finansira iz kredita te države i da posao izvodi unapred određena firma“, istakla je TS.

Navedeno je da će na sličan način, samo iz kineskog kredita, po svoj prilici biti modernizovana i pruga ka madjarskoj granici.

„Očigledan nedostatak takvih aranžmana jeste to što se isključivanjem konkurencije gubi prilika da se kroz nadmetanje dodje do najpovoljnijeg ponudjača. Pored toga, ozbiljno se narušava i čitav sistem javnih nabavki, pa se stroga pravila primenjuju na nabavke vrednosti od nekoliko desetina hiljada evra, a ne i na nabavke vredne stotine miliona“, ocenila je TS.

Istaknuto je da se kod nekih infrastrukturnih projekata Zakon o javnim nabavkama zaobilazi i primenom pravila medjunarodnih finansijskih institucija koje daju kredit i da tada nadmetanje postoji, ali ne i mogućnost podnošenja zahteva za zaštitu prava.

(Gerila)

KOMENTARI4 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Mi preuzmemo obavezu kredita od države koja izvede radove u vrednosti kredita. To znači da kredit ne dođe u Srbiju, ali ga Srbija vraća. Umesto da pomoću kredita postavimo domaće izvođače i proizvođače na noge, mi finansiramo tuđu ekonomiju, pa još sa sve kamatama. "Fantastični" aranžmani. Već smo na prosjačkom štapu.

  • Deda Micko says:

   Svaka cast na komentaru, u Srbiji ima pet ljudi koji to razumeju.

 2. Nostalgicar says:

  Potpisala je da im daje i dusu i tijelo i da mogu da rade s njom sto pozele:)

 3. Deda Micko says:

  Potpisaa da joj daju sto dolara, a ona da skine gace. To je srpska politika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *