ДА ЛИ ЈЕ ОВО АМЕРИЧКИ СТАВ у вези Косова!?

ДА ЛИ ЈЕ ОВО АМЕРИЧКИ СТАВ у вези Косова!?

7 јуна 2019

Сједињене Америчке Државе по свему судећи ипак подржавају поделу Косова као коначно решење српско-албанског вековног спора.

Ово је индиректно потврдио заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер, кога вашингтонски медији представљају као Трамповог специјалца за Балкан. Палмер је поручио да Срби и Албанци „морају да се нађу на пола пута“ и да је то једино могуће решење за косовски проблем.Амерички званичник апеловао је и на што хитнији наставак преговора Београда и Приштине у Бриселу, па је позвао Шиптаре да одмах укину таксе од 100 одсто на увоз робе из централне Србије и БиХ.

Европска будућност

Метју Палмер процењује да је повратак за преговарачки сто могућ пре краја ове године.

– Тренутно нас занима да се обе стране врате преговарачком столу, да обнове дијалог и напредују ка договору, корак по корак. Не мислим да постављање вештачких рокова помаже процесу, али бисмо волели да се преговори наставе што је пре могуће. Верујем да је могуће да се то догоди пре краја године, али то се не може предвидети – рекао је Палмер у интервјуу за „Глас Америке“ додајући да и Приштина и Београд морају бити конструктивни.

– Верујемо да је председник Вучић посвећен европској будућности Србије и да сви укључени у процес схватају да је за европску будућност Београда и Приштине потребна пуна нормализација односа. Надамо се да две стране могу да се нађу на пола пута, да преговарају, постигну споразум, примене га и отворе европски пут… Америка је партнер Европске уније, која води тај процес, и не видим разлог зашто би се то мењало. Ако постоји улога за нас из САД, онда је то да будемо конструктивни. Отворени смо за све што треба како бисмо подржали овај процес – поручује Палмер.

Коментаришући ове наводе, политиколог Јелена Вукоичић оцењује да шанса за раграничење Срба и Албанаца постоји све док Србија води одлучну и јасну политику.

– То подразумева компромис и договор, а не беспоговорно извршење налога Запада. Америци се жури да заврши питање Косова како би могла да се бави бројним другим питањима, која су им далеко приоритетнија.Сада је свима јасно да без Београда нема решења за Косово, што се показало дебаклом лажне државе у Интерполу и другим значајним међународним организацијама – објашњава Вукоичићева.

Укидање такси, па дијалог

Из Канцеларије за КиМ, на чијем је челу Марко Ђурић, кажу за Информер да је Србија спремна да настави дијалог чим Приштина укине антицивилизацијске таксе на робу из централне Србије.

– Приштина је укинула дијалог неиспуњавањем јединог услова из Бриселског споразума, а то је формирање ЗСО, као и усвајањем платформе о преговорима чији је једини циљ да Србија призна Косово.

Они су незаконито, на силу формирали и такозвану „косовску војску“ и увели су таксе… Упозоравали смо на намере Приштине и последице таквих одлука. Међународна заједница је требало да се бави проблемима који су довели до застоја у дијалогу. Нисмо оптимисти. Али ако Приштина повуче таксе, Србија је спремна да истог момента разговара – закључује се у Канцеларији за КиМ.

(Информер)

KOMENTARI2 коментара

  1. dijagnoza hrvat says:

    "Palmer je poručio da Srbi i Albanci „moraju da se nađu na pola puta“ i da je to jedino moguće rešenje za kosovski problem." To je to,može pola-pola, 50%-50% da podelimo KiM, to može, al čim čemerikanci posustanu napadnemo i tu 2.polovinu i albaniju i uzmemo im sve do Skadra i malo ispod.

  2. Za Srbiju says:

    Prvo da podelimo Kaliforniju, Teksas i Novi Meksiko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u