ГРЧКА рекла „НЕ“! Следи излазак из Еврозоне!

GRČKA rekla „NE“! Sledi izlazak iz Evrozone!

5 jula 2015

Protesters shout slogans in front of the parliament building during an anti-austerity rally in AthensGrčka je na referendumu rekla „ne“ i time je odlučeno da ova zemlja izlazi iz evrozone, što će imati dalekosežne posledice po projekat Evropske Unije, a mnogi analitičari ocenjuju da će to biti „početak kraja“.

Najnoviji rezultati ukazuju da je posle trećine prebrojanih glasova protiv glasalo 61%, a za 39%, te da je trend rasta glasača koji su poslušali Ciprasa i zaokružili „ne“ izvestan. Iako zvanični rezultati još uvek nisu saopšteni, pojedini mediji već objavljuju pobedu politike Ciprasa, a u javnosti Grci već slave.

Smatra se da je predlog zapadnih kreditora apsolutno sigurno odbijen sa 60% glasova.

Podsećamo, i u Danskoj i u Velikoj Britaniji i u Francuskoj i u Austriji sve je više prisutna ideja o referendumu o izlasku iz EU. Velika Britanija je i zvanično najavila referendum za 2017. godinu.

Glasanje na referendumu u Grčkoj o sporazumu koji su joj ponudili njeni međunarodni poverioci – Evropska unija i MMF, završeno je u 19.00 sati po lokalnom vremenu.

Dvanaestočasovno glasanje je proteklo uredno, bez ikakvih problema na glasačkim mestima, javila je atinska RTV SKAI.

Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je zaduženo za izbore u Grčkoj, ranije je najavilo da će rezultate referenduma objaviti već sat-dva posle zatvaranja glasačkih mesta, odnosno do 20.00 sati po srednje-evropskom vremenu.

Po procenama neposredno pred istek glasanja, odziv birača je bio oko 65 odsto, kao i na prevremenim poslaničkim izborima, održanim januara ove godine.

Vlada želi da nastavi pregovore sa poveriocima kako bi se što pre postigao dogovor, kaže portparol vlade Gabrijel Sakelaridis. Ministar finansija Varufakis kasnije će održati sastanak s bankarima.

Po svemu sudeći, Grčka će napustiti evrozonu, jer je u EU sve veći otpor ostanku Grčke i gotovo je postalo nemoguće održati ovu zemlju članicom evrozone, a ono što je najopasnije, u očima evropskih lidra, jeste fakt što bi i ostale zemlje krenule putem „ustupaka“ i putem Grčke ukoliko bi EU načinila neke veće ustupke vlastima u Grčkoj. Zbog toga je najizvesnija odluka o izlasku ove zemlje iz evrozone.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je nedavno zakonodavcima u Berlinu da će Grčka za sada ostati u evrozoni čak i ako Grci na referendumu odbace mere štednje.

Šojble je takođe rekao da će Evropska centralna banka (ECB) učiniti sve što je potrebno da zaštiti evro u slučaju da Grci na referendumu zakazanom za 5. jul zaokruže „ne“ merama štednje, rekli su za „Blumberg“ učesnici sastanka iza zatvorenih vrata u Berlinu koji su želeli da ostanu anonimni.

„Grčka vlada neće uspeti da uništi Evropu. Pred Grčkom je težak put, ali mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da sačuvamo stabilnost u Evropi“, rekao je Šojble za televiziju ARD, a za list Bild je rekao da je moguće da „Grčka privremeno izađe iz evrozone“.

Nemačke poslovne asocijacije: Grčka ne ostaje u evrozoni

Večeras su se odmah po objavljivanju izraženog većinskog raspoloženja Grka oglasile i dve najveće nemačke poslovne asocijacije sa jasnom porukom da „Grčka mora da izađe iz evrozone“.

Narod Grčke je izrazio svoj stav, kaže Anton Berner, predsednik Nemačke asocijacije izvoznika, i dodaje da ostanak Grčke u evrozoni neće biti moguć.

Gerg Farenšon, predsednik Asocijacije nemačkih banaka, istakao je u razgovoru za Rojters da je „grčki narod svojim glasovima na referendumu izrazio protivljenje principima i pravilima koji vladaju u evrozoni, a da posledica takvog glasanja treba da bude izlazak Grčke iz iste“.

KOMENTARI7 komentara

 1. Apis says:

  DAJ BOZE DA SE TA NEPRIRODNA UTVARA ZVANA EU KONACNO RASPADNE. PA NEKA SE HITLEROVA KĆERKA MERKELOVA ROKNE NA ISTOM MESTU GDE I HITLER.

 2. mija says:

  Pa ne bih ja rekao da je u pitanju tesna većina. 61,31 % je glasalo NE, a 38,69 % DA. Rezultat se verovatno neće mnogo promeniti do kraja brojanja (izbrojano nešto preko 60 % glasačkog tela). To zapadne agencije vode računa o svojim političarima, boje se da će ih strefiti srčka ako im naglo saopšte istinu.

 3. Nikoola says:

  Pogresno je pitanje na referendumu, trebalo je postaviti da se odbijaju svi sporazumi na stetu naroda...ovako opet narod namagarcen, mozda malo bolje okolnosti al nista posebno...

 4. deda mraz says:

  Napokon, mladost je pobedila i poslala na smetljiste istorije uplesnjale matore parazite koji su pljackali preko bankara i ponizavali narod i djaba im je bilo zatvaranje banaka koje izdaju bezvredni tariguz euro i sve privatne televizije koje su plasile narod i naravno ove matore koji su navikli da ih gule njih su uplasili i oni su glasali za EU.Svaka vam cast a i u Srbiji postoji nada da cej mladi odbraniti Srbiju jer su to dokazali na doceku Orlica i samo im jos vodja treba koji je Srbin a nismo ga imali od 1945 pa do danas jer sve je to bila preobucena crvena burzoazija sa dedinja koja je samo Srbe unistavala.

 5. teletabis says:

  Znam samo jedno da će Sunce opet da izađe na istom mestu kao i danas, mada mi nekeko rano izlazi. Sve ostalo su samo pretpostavke. Ni jedan problem se neće rešiti bez razgovora i dogovora, a za to su potrebne dve strane. Do sada je bila samo jedna strana za pregovore - Grčka dok su ostali imali samo bezpogovorne zahteve. Nadamo se da su se svi malo urazumili.

 6. Mila says:

  A sto se malkice ne spominju indeksi na berzama recimo cuti se o izvestaju Bloomberga da su naj bogatiji kao Bili i ZARA izgubili milione dolara i jos mnogi drugi,koji naravno uzimaju podebelu pinku iz Grcke,a i strahovi koje su sejali preko svojih RTS(dode mu ista) zahvatili njh. Ima sada da se desi domino efekat Italija, Spanija za Nemacku kazu da je duzna i Boga oca,ali cute.I ko ce sada da kupuje u Srbiji kada se Srba boje vise od Grcke,A sto ovi nasi lazu Brisel i sto grade autoput sa ALbanijom (oligarsi) a kroz Srbiju kaldrmom E to je meni znimljivo. A Kina,Ndija i RUsija grade NOVI PUT SVILE od Vladivostoka do Kopenhagena, kroz evroaziju. Eto "mala| grcka drma li drma,a treba samo malo sto rece Comski NE PRISTATI i mir u karte.

 7. Mitar says:

  SIRIZA je tek početak niza PODEMOs da dalje idemo Španija, Portugalija, Italija, ija, ija.. odzvanja EUROPSKIM ZEMLJAMA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *